Ave Caesar morituri te salutant !

Ave Caesar morituri te salutant !

Горният вик е звучал в древният Рим. С него гладиаторите са поздравявали императора, преди да започнат смъртоносната си схватка. „Цивилизованият” Рим е бил пристрастен към тези забавления, които са негово откритие. Околните „варварски” племена не са били достатъчно „изтънчени” за тях.
С времето нещата са се променили. Не по човешки, а по икономически причини. Добре обучените гладиатори са стрували прекалено скъпо и подмяната им с нови била труден процес. Гладиаторите станали професионалисти и на арената всичко се превърнало в игра. Пиеса режисирана, репетирана изиграна от майстори. Пролятата кръв била точно пресметната, за да задоволи тълпата, но да не погуби актьорите.
Хляб и зрелища! Когато нямало хляб оставали само зрелищата. Пиеси за наивници и озверели хора. Режисьорите са зад завесите.

Сетих се за този епизод от историята днес, когато в новините ме подсетиха, че започва пролетният полусезон на футболното ни първенство. Отдавна не ходя на мачове. Не ги гледам вече и по телевизията.
За мен това, което представлява днес ”най-популярната” игра е режисирана комедия за малцината останали наивници, които още ходят по стадионите по навик. Това е поредният пример, за налагане на простотията, като нещо желано и търсено от обществото.
Така е и с налаганата непрекъснато в медиите чалга, с живота на така нареченото „ВИП”-общество, с пошлите разголени снимки и творби с претенциите за изкуство.
Това се търси! – оправдават се издателите и собственици на медии--Това предлагаме.
Само, че в един момент се оказва, че потребителят няма избор. Навсякъде нещата са до такава степен олигавени, че му се отщява не само да гледа, а и да мисли. Така ще продължава, докато заглъхнат и последните гласове, опитващи се да протестират.

От вчера няколкото канала препитаващи се с новини за Цар Футбол се събудиха от сън. До края на първенството по цял ден ще повтарят едни и същи неща. Ще се включат отново в пиесата.
Много интересна и поучителна! Колебая се, кое от действията и актьорите в нея да посоча на първо място.
Дали това да е конгресът на БФС? Уникален с единствената кандидатура за ръководител, но пък вкарал в ръководството собственика на най-мощната рекламна групировка в страната?
Дали, това да е поведението на собствениците, оплакващи се непрекъснато, че дават пари на халос, но не смятат безплатната реклама, която си правят покрай футбола?
Дали, това да не са политиците, които продължават да не правят нищо за спорта, но пък са на трибуните на всяко важно събитие и дори си приписват част от редките успехи?
Дали, това не са скъпо платените треньори и играчи, които се изживяват, като звезди и влагат повече старание в нощните заведения и в даването на интервюта, отколкото на терена?
Дали, това не са съдиите, които отнасят псувни и бой на всеки мач, но не се отказват от „любов” към играта?
Дали това не са тълпата олигофрени , отиващи на стадионите с идеята да излеят там цялата си злоба и простащина, маскирана като „любов до гроб” към отбора?
Или пък това не са мачовете на националният отбор? Националната ми гордост е винаги на седмото небе, когато гледам ,как група наемници, някои от които не знаят и дума български с ръка на сърцето пеят химна. После 90 минути се чудят как да отбият номера и да се приберат в клубните си отбори, защото там си изкарват парите.

Тази пиеса съм я гледал вече и нямам намерение да гледам новите постановки. А ВИЕ?
Ще кажете ли детската фраза: „Царят е ГОООООЛ!” или ще затъпявате пред телевизорите?

6 коментара:

  1. Това не се ли отнася изобщо за спорта? Не съм много компетентен, защото не съм любител на спортните състезания.

    ОтговорИзтриване
  2. Не!Не и не!Самият аз съм спортувал доста години. Доскоро ритахме всяка събота с приятели. Тренирал съм и борба, но си изкарвам хляба с ръцете, а не с бухалка.Спортът е едно, а това което ни се лансира в медиите,като негов заместител е друго.Имаше опити футболни "фенове" да опорочат и други състезания, но за щастие не успяха.През февруари, обаче успяха да се проявят пред парламента. Организирано, разбира се!

    ОтговорИзтриване
  3. Истинските футболни почитатели - не са хумвейбини от времето на Културната руволюция н Китай.
    А тези пред Народното събрание - са специално мотивирани - от полицията. Кой не знае, че криминално проявените са особен агентурен апарат на ченгетата - още от време оно.
    А що се отнася до футбола - той умря отдавна - у нас де.
    Едно време, преди Венци Стефанов и СИК - бях единия от петте фена на Славия /Сф/, но бях по-горд от кой да е фен на Байер, Барцелона и т.н.,
    но никога не съм и помислял да правя дивотии подобни на сегашните тъпанари.

    ОтговорИзтриване
  4. Преди време с брат ми водехме племеницата ми на мачове. Бихте ли завели детето си днес? Дори в А сектор. Колко останаха хората, които могат да аплодират красивото и спортсменско поведение и в противника? ИГРАТА вече е само бизнес.

    ОтговорИзтриване
  5. Футбола е ясен... И "на Запад" е същото, но там - както за всичко друго са много по-обиграни и ни се струва, че гледаме "истински" мачове.
    Мисля си, че в спорт, в който има и капка "професионализъм" нещата не са по-различни.
    За мен върхът на перверзията са предаванията, май по GTV, на т.нар. "кеч". Огромни, здрави мъжища, пък и женища, се правят на маймуни... пък и "публика" имат, пък и децата им се радват и искат да станат като Скалата, например. Пази Боже! Където парите определят правилата е така. Няма как да бъде иначе.

    ОтговорИзтриване
  6. Това в Щатите не може да се сравнява:). Там режисьорите и актьорите са се усъвършенствали с години. В България също има подобни "боеве" и те пълнят залите. Копираме всичко без да се замислим, какво означава.Все пак съм оптимист. Щом Обама успя се пребори, можем пък да вземем да изкопираме и нещо хубаво:)

    ОтговорИзтриване