Грешките

„Човек се учи грешките си.”
„Само глупаците се учат от своите грешки, а умните от грешките на другите.”

На младини в едни други времена, често чувах първата мисъл.
По-късно , не помня кога и къде прочетох втората. Хареса ми. Мислех, че е на някой китайски философ, но днес, когато се разрових научих, че е казана от Бисмарк. Наполеон е казал, почти същата мисъл. Всички велики хора, рано или късно са стигали до това заключение. Доколкото познавам историята, обаче не винаги са го спазвали. Повтаря ли са грешките на другите, а и своите. Сигурно в човешката природа е заложено правенето и повтарянето на грешки.
Понякога се опитвам да направя оценка на себе си в тази светлина. Оценката не е ласкава за умствения ми багаж. Излиза, че съм по-зле и от глупака. Не само, не се уча от чуждите грешки, а и повтарям своите. Нещо повече, забелязал съм, че повторението на определени грешки ми харесва. Сигурно никога няма да престана да ги повтарям. Те са част от мен и дори не мога да си представя, какъв човек щях да съм, ако не ги допусках.
Единствената ми утеха е, че не съм велик човек. От решенията и грешките ми не зависи съдбата на други хора. Те засягат само мен. Светът наоколо дори не ги забелязва.
Всъщност има още нещо, което ме успокоява. Много от хората, които познавам и уважавам имат същата склонност. Често правят едни и същи грешки, не се учат от своя и чуждия опит и дори не съжаляват много за това.
Ако още не сте разбрали, за какви точно грешки говоря ще изброя две типични.
-Харесва ми да приемам, че хората са добри по природа. Приемам всеки непознат с усмивка и протегната ръка. Често греша, но когато не сбъркам си струва.
-Харесва ми да приемам думите изречени от другите за истина. Знам, че няма човек, който винаги говори истината. Знам, че понякога се случва някой, да ме приеме за глупак. Само, че ми харесва, защото така най-добре разбирам човека срещу мен.

Мога да изброя и още грешки, които ми харесват в мен и хората наоколо. Няма да го направя, обаче. Ще оставя на вас да допълните. Да допълните нещо за хората, които не се страхуват да грешат и да повтарят грешките си, защото са убедени, че това ни прави истински хора.
Според мен е хубаво, че има такива хора. Хубаво е, че повтарят своите грешки. Не са и няма да станат велики. Няма да решат световните проблеми, но пък правят този свят по-приятен за живеене.

* * *
Постингът беше до тук. Днес, обаче имам повод да го допълня с нещо, което е извън темата.
В предишният си блог, свикнах да качвам клипове в края на постингите. Днес го оценявам, като грешка, но продължавам да го правя. Често хората прескачат текста и отиват директно на клипа. Веднъж дори си направих експеримент, като в началото на постинга препратих хората, на които не им се чете направо на клипа. Доколкото разбрах от коментарите, повечето хора бяха избрали клипа.
Днес пак ще кача в края на постинга клип. Има един човек, един приятел, който чете повечето мои неща, преди да съм ги качил тук.
Вчера ми каза, че иска да напиша нещо „слънчево” с хубав клип накрая. Не можах да напиша „слънчев” текст, затова пък изпълнявам желанието за клипа.
Още една ”грешка”, която ми харесва. Не мога да откажа нищо на приятел.



....

15 коментара:

  1. Клипът е хубав,но аз предпочитам твоите текстове,що се отнася до грешките,които правим,те ни правят човеци,без грешки,живот ни би бил ужасно скучен:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Валентин Михалев, нека правим тогава повече такива грешки. Иначе ще се превърнем в роботи, а не искаме това.

    ОтговорИзтриване
  3. аз по правило пропускам клипчетата - това грешка ли е :-)

    твоите любими трешки са и мои, така да се каже, само че аз не ги причислявам към грешките. а към житейската мъдрост :-)

    хубав ден днес, утре и т.н., защото точно такъв заслужаваш.

    поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Aria, за клипчетата ти си решаваш. За другите грешки, колкото повече хора ги допускат, толкова по-добре:). Всеки,който ги допуска заслужава много хубави дни и години. Пожелавам ги и на теб!

    ОтговорИзтриване
  5. много си щедър към мен, подтикваш ме към въпроси от типа на: "Какво пиеш? Сервират ли в това заведение тройно?" :-)

    поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Aria, за съжаление напоследък почти не пия.Главата ми е замаяна и без алкохол. По-доволен съм когато прочета нещо хубаво, като последният ти постинг.

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ти за този пост...много ми хареса - все едно, че поговорих с приятел за собствените си "грешки"...които не са такива. Хубави и слънчеви празници и много радост (за още замайване ;))

    ОтговорИзтриване
  8. Грешките? - много често ми се случва, да ги повтарям и колкото и да се заричам, че ще запомня къде съм сгрешила...повтарям ги отново и отново....Като едно безкрайно циганско колело:)

    Предпочитам текста пред клипа. Освен ако акцента на постинга не е в самия клип.

    Хубава и спорна седмица ти желая! :)))

    ОтговорИзтриване
  9. Essy, радвам се, че повечето хора,които влизат в този блог обръщат повече внимание на текста. Лека седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Клипчетата не са лоши, но бавят зареждането и това понякога дразни онези,които държат на текста.
    Що се отнася до грешката да бъдеш доверчив, малко ми се струва като суета подобно схващане. Все едно казваш "Аз съм добър, но често съм плячка на недобросъвестни и лъжливи хора." Всъщност всички сме грешни по природа, било то в мислите или действията си. Така че грешките в поведението си би трябвало да оценяваме изхождайки от нас самите, а не от другинте.

    ОтговорИзтриване
  11. Златина признавам си суетата, но в мое оправдание, ще кажа,че постинга е стар и оттогава все пак научих нещо. Не,че съм се променил:).

    ОтговорИзтриване
  12. Така де, защо да променяме нещо, което си харесваме?!
    Не знам защо, но някак много успокояващо въздействат текстовете ти. Дори да разглеждат някакъв проблем. Издават вътрешна хармония и баланс.

    ОтговорИзтриване
  13. „Само глупаците се учат от своите грешки, а умните от грешките на другите.”
    Демек ти си безгрешен? Когато направиш грешка и не се поучаваш от нея и я повтаряш отново и отново, какъв човек си тогава? Умен човек? Защото си гледал само грешките на другите? :))))

    ОтговорИзтриване
  14. О, не! Не съм умен, но поне съм прочел какво съм написал в поста:)

    ОтговорИзтриване