Най-добрият човек

Спомням си един стар филм: „Най-добрият човек, когото познавам”. Филмът е хубав, но днес няма да пиша за такъв човек. Ако трябваше бих се затруднил, кого точно да посоча. Не защото не познавам такива хора, а защото степенуването тук не е за мен.
Днес мисля за друго. Често чуваме да казват за някой: „Той е добър човек!”. Думите се изричат понякога с аргументи, друг път с повече доверие. Какво означават, обаче тези думи? Кое определя един човек като добър?
През вековете обществото много пъти е променяло критериите си за добро и лошо. Често пъти едни и същи действия, само след едно поколение са тълкувани различно. Понякога периодът е бил дори още по-кратък. Колко ли пъти добри хора с добри намерения са правили ужасни неща?

Какво определя един човек, като добър днес?
Миналата седмица прочетох за една случка. При спасяване на самоубиец, искащ да скочи от мост, след няколко часа уговорки, един от присъстващите взел, че го бутнал от моста. Ако мислим логично, човекът е направил добро и на самоубиеца и на останалите. Спестил им е време и нерви. Защо ли, обаче не мога да кажа, че това е добър човек?

Добър човек ли е този, който подава и другата си буза? Или пък добър е този, който отвръща на удара?
Добър човек ли е този, който винаги е съгласен с мнението на другите? Или пък добър е този, който не отстъпва от своето?
Добър човек ли е този, който е приятел със всички? Или добър е този, който няма приятели?
Ако един човек защитава добра кауза, това прави ли го добър?

Уж лесни въпроси, а ако се замислиш нямат еднозначен отговор.
Може би търся отговорът не там, където трябва? Търся отговорът в логиката, а той не е там. Доброто и лошото се усещат, а не се анализират. Приемаме това усещане, както вярата- на доверие. Доверие в другите и в самите нас. Отговорите са вътре в нас, а не в другите, не в обществото и не във времето, когато живеем. Ние определяме кое е добро и лошо, кой човек е добър и кой не.

Кой е най-добрият човек, когото познавате? Замисляли ли сте се скоро? За мен е трудно да определя. Срещал съм и ще срещам много добри хора. Някой ден ще напиша за тях. Няма да кача написаното тук. Няма да го направя заради тях. Добрите хора не се нуждаят от публично признание.
Ще го напиша заради себе си. Защото така ще разбера по-добре, какъв човек съм самият аз.

-

13 коментара:

  1. Не са много добрите хора, които познавам . Но всички те са били смятани от останалите за странни и дори за луди...

    ОтговорИзтриване
  2. Aquawoman ,ако теорията ми е вярна има хора, които и теб те смятат за странна и луда. Аз също съм от тази категория и не сме само ние двамата:).

    ОтговорИзтриване
  3. Самото определение "най-добрия" човек не го разбирам... звучи ми малко като най-красивата жена. Всичко е толкова относително и зависещо от гледната точка. Познавам добри хора, които в най-лекия случай са тотално неразбрани от обществото. И какво означава да си добър - добър за себе си или за обществото? Не очаквам отговор, който да ме удовлетвори - всеки си има собствена истина...

    ОтговорИзтриване
  4. Напълно прав си, че няма еднозначен отговор. Няма начин да се намери и обективен отговор на поставения въпрос. Всичко е резултат от множество предшестващи събития - среда, възпитание, религия, ако искаш.

    Иначе познавам много добри хора - все деца до към 4 години, после стават идиоти, като големите :D :D :D

    ОтговорИзтриване
  5. Еoc , затова и казвам,че ще напиша за ТЯХ. Не за него.

    -БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ, за децата си прав, но бих дигнал малко възрастовата граница. До към 6 години например:).

    ОтговорИзтриване
  6. Спомних си една мисъл по този повод:
    Добрый человек не тот, кто умеет делать добро, а тот, кто не умеет делать зла.

    (Вездесъщият Гугъл казва, че авторът е
    Василий Ключевский)

    ОтговорИзтриване
  7. Вечната дилема за Доброто и Злото, която за мен не съществува. Има добро и зло в конкретна ситуация за конкретни участници, като се запазва високата степен на нееднозначност и неопределеност. Останалото е словесна еквилибристика...

    ОтговорИзтриване
  8. Да ти го кажа по моему.
    Добрият човек уважава другите и когато трябва помага от сърце. Това като те ударят по едната буза да си подаваш другата не те прави добър. Да спреш зло не те прави лош. Доброто идва от душата и единственото мерило е природния закон.

    ОтговорИзтриване
  9. Тъй като сте дали достатъчно правилни отговори, не желая да се повтарям. Съгласна съм с повечето неща, казани от вас.
    Искам да кажа, че в моя живот има добри хора. Те не са безгрешни, не са "извънземни". Те също правят своите грешки. Това, което ги прави добри е чистата душа, желанието да направят жест, добрина , да окажат помощ и разбиране, без да съм ги помолила.
    Много бих искала и аз да съм добър човек за някои от моите близки!

    ОтговорИзтриване
  10. познавам камара добри хора. някои от тях са от семейството ми в най-широк смисъл, други са ми приятели, трети - познати. четвърта група съм срещала само по веднъж - когато съм била в нужда.

    имат нещо общо - когато видят човек в нужда, минават в някакъв режим на автопилот и просто действат.

    ОтговорИзтриване
  11. Тая тема я бях забравил. Какво стана, намери ли отговори на някои от въпросите или колкото повече умуваш, толкова повече заглъзваш :))

    ОтговорИзтриване
  12. Балтазар, оказа се, че винаги съм ги знаел. Просто трябваше да взема един бял лист отговорите сами се написаха. Моите отговори.Всеки има свои:).

    ОтговорИзтриване
  13. Да, на всеки са различни и това е хубаво. Щеше да е тъпо, ако сме еднакви и нямаше да има за какво да си говорим.

    ОтговорИзтриване