В неделя съм за горски ягоди

Преди около месец в коментар под един постинг, тук Аria ме попита, дали пък на 7 юни и 5 юли няма да съм за гъби в гората.
Отговорих и, че не познавам гъбите и предпочитам тези от магазина. Така, че в неделя няма да съм за гъби. Ще ходя да бера горски ягоди.
Обичам сладкото от горски ягоди. Повече обичам само шипков мармалад, но готовият е по-вкусен от домашният. Удоволствието през зимата да си отвориш бурканче сладко от горски ягоди е неповторимо. Мога да изям цяло бурканче наведнъж и да искам още. Определено си струва да отделя един почивен ден за бране.
Имам само един проблем. Тази неделя няма да има горски ягоди. Още не са цъфнали дори. На 5 юли пък най-вероятно ще са презрели и обрани. Неприятна ситуация.
Въпреки всичко и в двете недели ще ходя да бера горски ягоди. Ако няма ще бера друго. Може дори и гъби да набера. Когато се прибера в къщи ще нахвърлям всичко, каквото съм набрал в тенджерата и ще направя супа. Когато стане готова, ще хапна от нея и ще чакам резултата.
Има една малка подробност. Супата няма да е само мое творение. Супата ще е кулинарно творение на всички пълнолетни български граждани. Независимо, дали е ходил в гората, дали е брал горски ягоди или гъби, дали е сложил нещо в тенджерата или не, всеки участва по някакъв негов си начин в готвенето. Накрая всеки опитва и от супата. На някой може и да му хареса, друг ще каже, че е безсолна, а на трети ще му се стори солена. За някой ще е гореща, а за друг студена. Вкусове всякакви, но ще духаме супата колективно. Няма начин и да няма и отровни гъбки в нея. Споровете, кой, кога и защо ги е сложил няма да помогнат на никого. Дали е сложил нещо или не, пак ще сърба.
Всъщност нищо фатално не може да се случи. Никой няма да умре от отровните гъби. Неприятно е, но не е фатално.

В последният месец, по медиите и интернет, темата за приготвянето на общата супа измества всички други. Така ще е и през следващият месец. Телевизия не гледам, но ми прави неприятно впечатление начинът, по-който в нета всеки се стреми да наложи своето мнение. Всъщност всички сме възрастни хора с глава на раменете, достатъчно мозък в нея и собствена позиция. Това често се забравя. Забравя се, че всички живеем в една обща държава. Забравя се, че сме роднини, приятели, съседи и колеги. Забравя се, че човешкият живот не се измерва с мандати. Забравя се, че повече от 90% от хората в България имаме общи грижи и проблеми. Имаме много повече неща, които ни сближават, отколкото спорове. Ще правим още много супи заедно. И ще си ги сърбаме.
Уж сме умни хора, а дори една супа не можем да направим, като хората. Юрнали сме се да я правим за един месец, а имахме на разположение цели 4 години. Дали наистина сме толкова умни? Дали и следващата супа ще приготвим така набързо?

Всъщност се отклоних от темата. В неделя и на 5 юли ще ходя да бера горски ягоди. Сигурно няма да има, но все ще набера нещо. Ще го сложа в общата тенджера и ще сърбам от нея, както всички останали. Все пак предпочитам сладко от диви ягоди. В краен случай бих се задоволил и с шипков мармалад, но по това време на годината няма и шипки...

-

10 коментара:

  1. Още не знам къде ще бъда, просто ще гледам да избягам от гюрунтията.

    ОтговорИзтриване
  2. Хубава метафора за супата...А за мненита в нета си прав. Май рекламата проби и тук!

    ОтговорИзтриване
  3. @kalbotobg, гюрунтията няма да приключи тази неделя, няма да приключи и след 5 юни. Ако следващите 4 години пак прекараме в летаргия, ще продължи и през тях:(.
    @ekaterina vitkova, тук е най-лоша и най-безмислена:).Повечето хора, които ползват интернет редовно имат достатъчно мозък за да преценяват самостоятелно.

    ОтговорИзтриване
  4. аз ще гласувам. после може и да хвана гората да си набера коприва :-) за супа, за пюре, за коприва с ориз.

    както се казва, имам право на глас и го ползвам.

    не агитирам никого да гласува. това е работа на партиите и кандидатите.

    и не отивам до урната, казано честно, защото са ме убедили в ефективността си.

    ОтговорИзтриване
  5. Aria, аз също ще гласувам, но не бих агитирал никого за това, както и аз не искам да ме агитира някой. Само уточнявам, че супата е обща.

    ОтговорИзтриване
  6. И гласували и негласували сме в един казан. Май супичката е от нашите стари кокали. За съжаление, единственият печеливш в тези избори е полителита. Въпросът е не кой е по-добър или по-лош и колко голямо зло е. Проблемите идват от обществената система, която ни определя роля на големите губещи. При нея "малките", но печеливши, са други.
    Между другото, вчера прочетох в един блог интересна мисъл: Купуването и продаването на гласове е престъпление. Какво е подаряването на глас...

    ОтговорИзтриване
  7. Споделям мнението на Славунчо(подаряването на глас е автогол ;)/Дълго време ни готвят супи от гъбки, които не стават...Където и да е и каквото и да правим някои неща са донякъде предопределени от времето преди "демокрацията".Но да си припомним какво е демокрация и колко вида е тя,според начина на управление!
    Владо ,ягоди има вече на някои места .И дай Боже ,сладко от ягоди за всеки дом...

    ОтговорИзтриване
  8. Че ще духаме супат, ще я духаме и колективно, и по единично ...а за подаряването на гласове - нали знаете на харизан кон зъбите не се гледат - е затова и на тях не им дреме за нас :)

    ОтговорИзтриване
  9. Наистина мого хубава метафора за супата, брането и сърбането.
    Аз обичам да бера гъби. Познавам само едни - манатарките и други не поглеждам (все едно ги няма в гората). това е важно за да очелееш после.
    иначе ако си казваш "тази прилича на...", "казаха ми че онази гъба е много вкусна..." или пък береш каквото ти падне и после разпределяш полезното - определено ще свършиш в Пирогов или по-на север....

    Аз като едни отявлен гъбар, си знам само идна гъла - и тя за мен е най хубавата. Става с масалце, с беконче, с нещо зелено - и всеки която я опита ще остане доволен.

    Така, че аз предлагам да отидем за гъби в следващите Недели и да берем само доказали чачеството си гъби.
    Ще останем доволни!

    помнете с масълце, а не с маргарин....

    ОтговорИзтриване
  10. извинете за грешните ама пиша на тъмно и съм замечтан в планината....

    ОтговорИзтриване