Ние и Те

Те са милиарди на планетата Земя. Ако се наредят един до друг в редица, ще опашат Земята в пръстен. Ако се наредят един до друг в каре, накъдето и да погледнеш ще виждаш само тях.
Можеш да ги видиш навсякъде. Можеш да ги видиш в ледената пустош на Антарктика и в най-горещите пустини.
Можеш да ги видиш високо над облаците, в морските дълбини и дълбоко в земните недра.
Не се страхуват от нищо и няма сила, която да ги спре. Могат да победят всичко и всеки.
През по-голяма част от времето си работят. Това е силата им. С работа променят света. Различни са и силата им е различна. Уменията и знанията също. Някои от тях имат привилегията да работят самостоятелно, но повечето се трудят под чуждо ръководство.
Дали на поточна линия или в приятна кабинетна обстановка, дали в среда, която е отровена от химикали и радиация, или в изкуствено създадена стерилна среда за тях е без значение. Те не спират да се трудят.
Някои от тях наричат Sapiens.

Горните редове са свободен преразказ на прочетеното в Уикипедия. Описанието е за термина РОБОТ. Когато го прочетох се смутих малко, защото ако пропуснем да споменем кои са Те, определението спокойно може да се отнесе и за човешки същества. Терминът робот в оригиналното си значение, означава промишлена работа. Ако днес в представите на голяма част от хората, робот е нещо, което има някаква прилика с човек, вината е на фантастите от миналият век. Всъщност освен някои екзотични бройки, останалите роботи се проектират и произвеждат с единствената цел да облекчат човешкият труд. Външният им вид е строго функционален и прилики с човешко същество няма. Роботите вече не са изключение и отдавна са навлезли дори в домовете ни. Според елементарната логика, човешките същества би трябвало да са облекчени и да отделят по-малко време за работа.
Нещата обаче не стоят така. Преди време хората са се притеснявали, че роботите ще заприличат на хора и някой ден ще поробят човешкият род. Днес ги приемаме, като час от ежедневието. Не им обръщаме внимание, докато не се развалят. С всяка година стават все по-съвършени. Дори и най-зле конструираният робот в своята област е по-добър от средностатистическият човек.
Фобията я няма вече, но наблюдавам друг процес, който ме накара да пиша тези редове. С годините наблюдавам все повече хора, които се опитват да се държат като роботи. Опитват се да работят и мислят като роботи. Дори, когато се забавляват го правят механично като роботи. За съжаление успяват да копират това поведение.
Предполагам, че сме свидетели на някаква форма на еволюционни промени. Напоследък и на мен започва да ми се иска да се включа в електрическата мрежа и да заредя си батериите, да смажа лагерите на някоя става или да подменя някои от износените си части. Все още обаче не мога. Както вървят нещата след стотина години ще можем и това. Еволюцията е велико нещо. Не знам тогава дали ще има Уикипедия, но ако има ще се наложи една от страниците и да отпадне. Коя ли ще бъде тя?

....

9 коментара:

  1. Eволюционно може да ни заместят, даже май е неизбежно.

    ОтговорИзтриване
  2. krizt, я по-добре си пести енергията ;)) Хората станаха комерсиални, вихрушката на бързото забогатяване ги завъртя, а тя е като онези същества - дименторите от "Хари Потър", хищно и неусетно им изсмуква душата, пресушава най-хубавите им чувства и ги оставя напълно празни. И влезеш ли веднъж в нея, няма връщане назад.
    Понякога така ми липсва комунизма..

    ОтговорИзтриване
  3. Абе забравяме откъде е излязъл човека !От природата !И като едно дете като загуби допир с майка си , то се променя според средата в която расте !Да не забравяме от къде сме излязали и се съчетаваме със съременното!

    ОтговорИзтриване
  4. Преди години японците селекционираха кубични дини. Предимствата са очевидни - подреждат се в правилни фигури, което ги прави икономически изгодни от транспортна, складова и пазарна гледна точка. Това са някои предимства на стандартизацията и унификацията, които извеждат на по-високо ниво автоматизацията и кибернетизацията на производството.
    Простичък на глед факт, но заедно с други, показва тенденция в мисленето, която в крайна сметка, закономерно ще стигне и до човека.
    Цялата медийна (знаем на кого и за какво служат медиите) мощ е насочена в тази посока. Трябва да изглеждаме еднакво, да живеем еднакво и да мислим еднакво.
    Е, някои няма да се впишат в еднаквостта. По-голямата част от тях ще ни управлява, а останалите - в малки, уютни лудници, с достъп до интернет...

    ОтговорИзтриване
  5. "Според елементарната логика, човешките същества би трябвало да са облекчени и да отделят по-малко време за работа."
    Владо,винаги съм се чудила защо не е така и защо хората са все по и по- забързани и с всичките уж облекчения,които сме си измислили пак не ни остава време.

    ОтговорИзтриване
  6. Чел съм един интересен НФ разказ. На човек по грешка присаждат мозък на робот. И той наистина изпитва непреодолимо желание да си зареди батериите и да си смаже колянните стави.

    Дали хората ще се роботизират? Че то хора-роботи е имало и в миналото - по-далечното и по-близкото. И човешкото винаги е надделявало. А, сетих се за филма "Гатака", той е точно за това, с отправка към бъдещето.

    ОтговорИзтриване
  7. Ние сме - Те. И Те са - Ние. От ден на ден по се размиват понятията. Човещината си отива...

    ОтговорИзтриване
  8. Не знам какво мога да допълня към коментарите ви. Получава се странно, нали? Вместо да станем повече хора, ние отиваме в друга посока.

    ОтговорИзтриване
  9. Не съм убедена, че това има нещо общо с техническия напредък. Ограниченият човек с елементарни интереси ще си остане такъв, независимо дали се бъхти като вол или пък може да се излежава цял ден на дивана и да зяпа без грам мисъл в телевизора. И обратно, човек с богат вътрешен свят винаги ще намери време за интересите си, независимо, колко е зает.
    А относно роботите намирам за много интересно изследванията и тестовете, които се правят с цел създаване на изкуствен интелект. Все още обаче сме много далеч от истинско развитие в областта, ако въобще е възможно такова. Така че можем да сме спокойни за хомо сапиенса. Засега не е застрашен от роботите и има време да си поправи поведението.

    ОтговорИзтриване