За политиката и партиите

„Хора, които са прекалено умни, за да се занимават с политика, са наказани да бъдат управлявани от глупаци.” - Платон

-Политиката е мръсно нещо!- ми каза една позната преди време.-Харесвам нещата, които пишеш, но тези за политика не са ми интересни. Имам други ежедневни проблеми и политиката не ме интересува! Това е мръсна работа!
За съжаление такова е мисленето на повечето българи. Очевидно сме умна нация и предпочитаме да гледаме сеир и да даваме съвети, вместо да се нацапаме малко и да подредим къщата си.
Аз не правя изключение. По природа съм мързелив наблюдател на случващото се около мен. Имам и придобита алергия към политическите партии. Не толкова от участието ми, колкото от преките наблюдения от партийният живот в България.
Миналите избори бяха поредното доказателство, че съществуващите партии, се интересуват единствено от собственото си съществуване и обикновеният човек е само „избирателна единица” и „електорат”, на когото е достатъчно да се обръща внимание само месец два преди изборите.
Спечели ГЕРБ и резултата беше ясен месеци преди това, защото старите партии на предложиха НИЩО. Борбата за гласове, вместо сред хората, където и е мястото се премести в Интернет и телевизиите. На тези избори лично за мен имаше и едно голямо разочарование. Това бяха Зелените. Резултата им е показателен, но не виждам някаква промяна при тях.
Аз рядко пиша за политика тук. Причината не е, че не ме интересува, но с един или повече постинги няма да променя света. Днешният постинг е по конкретен повод.
Един човек преди около седмица обяви инициатива за създаване на нова партия .
Мисля, че БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ е достатъчно известен с блогът си за да обяснявам, кой е той. Идеята за партия от хоризонтален тип ми харесва и съм сигурен, че ако успее, ще бъде полезна за страната. Времето за създаване е и хубаво и лошо.
Хубаво е, защото до следващите избори има много време, а една партия не се прави за седмица.
Лошо е, защото българите сме свикнали да участваме в политическият живот, само на изборите.
Хубаво е, защото хората, които ще се включат няма да са привлечени от участието във властта. Далавераджиите днес ще се ориентират към ГЕРБ, ако още не са го направили.
Лошо е, че липсата на директно участие във взимането на решения за пътят на страната, ще обезвери много от хората, които ще се включат първоначално.
За една партия освен членовете важни са и хората, които и симпатизират. Аз още отсега ще заявя, че ще се радвам, ако това начинание успее. Знам, че има хора, които вече потриват доволно ръце предвкусвайки провал. Може и така да стане, но се надявам да грешат.
Пиша тези редове, като подкрепа за инициативата и призив към прочелите, ако не се включат поне да се замислят и да разберат, за какво става въпрос.
Вече се изцапах малко, но не се притеснявам. Надявам се, някой ден алергията ми към партиите да отшуми и да се нацапам повече.
Надявам се да оглупея достатъчно, за да взема поне част от решенията за бъдещето си в свои ръце.

Успех, Балтазаре!
Няма да стане бързо и лесно, но с хубавите неща е така.
Подробности за новата партия при БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ .

* Ако някой има време, може да прочете и част предишните ми изцапвания с политика. Не са големи, но в бъдеще ще са повече.
Скъпи, електорални единици!
За болтовете и Гайката
Българската полиция не бие, господа!

....

8 коментара:

  1. И и аз винаги съм била за това което мисли Балтазар ама трябва да сме повече.Неговия блог е моята политическа трибуна и искам от тук да му благодаря за това което не съм могла да гажа досега!

    ОтговорИзтриване
  2. Политиката е мръсно нещо, но и с нея трябва някой да се занимава ... кактоказавш ние участваме в политиката само по избори - и дори и тогава не го правим качествено - някои по навик, други от идеализъм, трети - ей така да се намират на работа, че после да имат какво да коментират с приятели на маса ...политиката ни е силна само на маса ...говоря за целокупния български народ - разбира се ит ой си има своите изключения - едните, които вече са се омърсили - и другите, които се бунтуват срещу създадената реалност, но и предлагат конкретни мерки за промяна

    ОтговорИзтриване
  3. Не знам за вас, но мен политиката ме кефи. Политиката е полезно нещо и дава шанс да се развиваме мирно и спокойно, като казвами сами как да стават разните неща. Политиката дава законите, от които всеки един е зависим и е хубаво да участваме в тяхното правене и след това да следим как се прилагат. Вижда се, че със митинги и недоволства не става. Трябва си постоянно присъствие, а кой има време и сили постоянно да дебне. Така виждам нищата. Политиката може да решава проблеми, а не само да ги създава, но най-важното си остава да участваме и сами да определяме правилата.

    При всички положения накра ние плащаме сметката и да не участваме пак я плащаме. Благодаря за съпричастието и подкрепата. Лично аз мисля, че е правилно да се участва в политиката масово и затова подръчквам народа да се включва. Не е и толкова важно в коя партия точно, но е важно всеки, който участва да иска от партията си да му осигури възможност да му се чуе думата. А това никоя партия не го позволява и затова сме на тоя хал.

    И помнете, че заедно сме силни повече, отколкото всеки един от нас поотделно.

    ОтговорИзтриване
  4. Политиката е мръсен бизнес! За това и стремежа към върховна власт обединява толкова много хора при появата на конкурентен претендент. Тя (политиката) е дивидент, към който се стремят много, които виждат своя шанс да го получат. Други, които влизат с чиста идея за реални промени и не правят компромис със съвестта си биват спирани (можем да посочим достатъчно примери). За съжаление и аз бях разочарован от зелените, но мисля, че от тук нататък колкото и партии да се появят няма да успеят да повторят успеха на ГЕРБ, НДСВ или СДС. Хората се умориха 20 години да ги управляват некадърни популисти, затова гласуват всеки път за промяна. Изменение и допълнение на законите е начинът, по който могат да се осъществят редица промени, но само това не стига, необходима е политическа воля. Такава воля ни се демонстрира преди всички избори, но после отново потъваме в 4 годишен делириум. Живота ни вкарва в рутината на ежедневието и някак си отлага очакваните промени. А за да има ефект всяка промяна, е необходимо тя да стане осезаема за всеки гражданин. Докато това не стане на всеки 4 години просто ще гоним едни, за да ги заменим с други, но без особен ефект. Така ще бъде докато се толерира престъпността във всичките и разновидности. Наскоро минах покрай един МОЛ знаете ли колко пари бяха паркирани на - 2 ниво? Достатъчно, за да застане един данъчен на бариерата, и след съответната проверка да вкара в бюджета няколко милиона от... тийнейджъри.

    ОтговорИзтриване
  5. Покрай цялата тази политика понякога с дни не искам да се усмихна, камо ли да пиша.
    Но всяко зло е необходимо.
    Необходимо ли е?!( замислена емотиконка)

    ОтговорИзтриване
  6. Извинявам се,че не отговорих веднага, но бях доста зает. Мисля,че това, което прави Балтазар е необходимо и полезно. Дори само да накара старите партии да погледнат надолу ще е от полза. Съмнява ме обаче, че са способни на това. Прекалено са заети със себе си, за да видят, че хората искат нещо ново.

    ОтговорИзтриване
  7. Със сигурност това, което прави е за добро и без задни помисли. Аз мога да подскажа какъв ще бъде финалът на инициативата, но това не означава, че не трябва да му се помогне! Както и да е харесва ми идеята, дори и само за да събере около себе си качествени хора, които да бъдат проводник на нравственост и плурализъм.

    ОтговорИзтриване
  8. Влади, трябва! да погледнат най-после надолу. Писна ми да се съобразявам с това, че те не знаят, че се качват по стълбата, която води надолу.
    Когато слязат, ще ги посрещнат с гняв.

    ОтговорИзтриване