Създателите

Някога, когато хората още ги нямало светът бил само едно зрънце. Зрънцето избухнало и разпръснало светлина във всички посоки, а там където има светлина, винаги има и тъмна страна. Така било и в този млад свят.
Минали много години и от праха разпръснат от Зърното се образували Светове. Били пусти Светове. Само Светлината и тъмният и брат си играели на гоненица между тях.
Един ден Светлината хвърлила сноп лъчи върху един самотен астероид и създала тъмният Творец. За да не остане по- назад брат и създал светлият Творец.
Двете създания можели всичко. Можели да създават и унищожават светове, можели да преместват Галактики от единият край на Вселената, чак на другият.
Дълго време светлият и тъмният Творец се лутали самотни, но един ден се срещнали. Срещнали се и не са разделели никога повече.
Разбрали, че са част от едно цяло. Разбрали, че заедно са още по-силни, пък и им било омръзнало да се лутат самотни и да си играят с планетите, както деца с топчета.
Тръгнали заедно из пустата Вселена, но пак били самотни и скучаели.
Един ден стигнали до една малка планета и решили да останат на нея завинаги. Завинаги е много дълго време и сигурно някой ден щели пак да тръгнат на път, но в този ден били уморени и идеята им се сторила прекрасна. Настанили се на планетата и следващите милиони години прекарали в почивка.
Един ден и това им омръзнало. Решили да се хванат на работа и да подредят и разкрасят планетата.
Започнали с устрем и след седмица Планетата станала приятно местенце. Единият създал растенията и ги разпръснал из цялата планета. Вторият създал животните и ги заселил навсякъде.
Няколко месеца двамата се радвали на създаденото и допълвали творенията си. Създавали все нови и нови видове и експериментирали смело. В някой от тези дни бил създаден и Човекът.
Планетата заприличала на Приказна страна. Във въздухът и се носели Щастието и Любовта.
Гледали творението си двамата Творци, гледали и не могли да му се нарадват. Само някак скучно им било, а така и не разбира ли защо. След седмица все пак се сетили.
-Мисля, че знам какво липсва, приятелю.- казал Творецът на животните.- Знаех го още при създаването, но нямам сили да го направя сам. Не можах да дам на създанията Разум. Би ли ми помогнал?
Запретнали ръкави двамата, било трудно, а и за първи път го правели, но успели да се справят. Дали разум на първото живо същество, което видели, а за останалите силите им се изчерпали.
Умората била толкова голяма, че дори не усетили радост от успехът си. Седнали под едно дърво и заспали.
Когато се събудили Светът бил вече друг и непознат. Освен, Щастието и Любовта в него се били настанили и Омразата, Лъжата, Жестокостта и куп още нови чувства.
Уплашил се от стореното Творецът на животните.
-Какво направихме, приятелю? Вместо само Разум сме добавили куп други неща в това същество.
-Бъркаш, приятелю! Не сме виновни ние с теб. Всички тези неща са си били в съществото, само че то не знаело за тях. Разумът ги е извадил на светло.
-Ами сега?
-Сега, приятелю ние повече нямаме работа тук. В този свят има от всичко и не се нуждае от нас. Бъдещето му зависи само от него. Някой ден, ако се върнем може би ще намерим приятна компания тук. Сетих се за един приятен свят, хей тям някъде вдясно. Имаше красиви, тъжни, виолетови залези и прииска ми са пак да ги видя. Хайде да отскочим до там? Ще погледаме залезите и ще починем. А после....
После....

....

12 коментара:

  1. Това да го прочете някой попадин и ще лъчне (изхълца) :D :D :D

    ОтговорИзтриване
  2. Още разум ни трябва за да разберем наистина лошите неща.Защто като се е раздавало някой се е лутал!

    ОтговорИзтриване
  3. Съществуването на Доброто и Злото, на мъжкото и женското начало, на Тъмната и Светлата страна се приема за даденост. Имаше и един, чието име е неприлично да се споменава, който видя в тях единството и борбата на противоположностите. От всичко това произлизат милион въпроси, но аз ще задам само един: Защо се борим срещу Злото и възпяваме Доброто; нали те са „само“ двете страни на монетата?! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Впечатлен съм! Прав си. Разумът само осветява същността на нещата.
    Славунчо, защото тези понятия са субективни. Няма абсолютно зло и абсолютно добро. Зло и Добро зависят от гледната точка. Чистият разум не познава тези категории. Използваме ги за да запазим човечността си.

    ОтговорИзтриване
  5. :) Ти и твоите Творения сте светлина за душата ми, за което ти/ви благодаря ! Защото хората/нещата, които са способни да пречистват на този свят са наистина малко.

    ОтговорИзтриване
  6. Ин и Ян - равновесие, взаимно допълване и съединение на двете части на цялото. Това е Разумът. Това е същността на Човека. И като в притчата за двата вълка, всеки избира сам за себе си, но без баланс, нещата са извън контрол.

    ОтговорИзтриване
  7. @ ivo_isa,
    аз от позицията на Чистият разум се питам що е Зло и що е Добро :)))
    На едно място еднозначно пише: „Не убивай!“, на друго - примерно в нашият Наказателен кодекс, чл. 125 гласи: „Който умишлено умъртви другиго се наказва за убийство с лишаване от свобода от десет до двадесет години“. Т.е., общоприето е, че убийството е зло.
    Но, един бе казал: "Смерть одного человека это трагедия, смерть тысяч это статистика."
    Може да се каже, че използваме тези категории не за да запазим човечността си, а интересите си..., а и що е човечност?!

    ОтговорИзтриване
  8. Получавайки разум, човекът само е загубил. Не съм видял крава, която да въздиша, че ѝ смъкват три кожи за парно отопление!

    ОтговорИзтриване
  9. @Балтазар, няма причина. Никъде не се казва, че става въпрос за Земята.
    @Руми, разумът е само началото. как ще го използваме зависи от нас.
    @slavuncho и Иво, в основата на всичко е разумът. Дали едно нещо е добро или зло решаваме ние. От тук идва и объркването, защото добро и зло в повечето случаи са субективни оценки.
    @Блага, така е. Един огрян от слънцето предмет има и светла и тъмна страна, но това не го променя, независимо от коя страна го гледаме.
    @Павка, аз съм благодарен. Освен въздишките разумът ни позволява да се докоснем и оценим по-добре много хубави неща.

    ОтговорИзтриване
  10. Глокси, за малко да те пропусна. Аз всеки ден благодаря за хората, които идват на гости тук.ако не бяха те нямаше да пиша, а щях да качвам клипчета и картинки:).

    ОтговорИзтриване
  11. За малко?! Трябва да поработя над себе си, явно :)).

    ОтговорИзтриване
  12. Славунчо, ти задаваш няколко въпроса в които е видно, че гледната точка определя тези две категории. А що е човечност? Сплав от разум и чувства. Чрез разумът си сме се отдалечили от животните, но наличието на чувства ни ни поставя много по-далече от чистия разум. Чистият разум започва да се проявява в някои случаи, като конкретния пример със Сталин, който даваш. Но неговото отношение е просто държавническо и не му е патент. Друг пример е поведението на изследователите-наблюдатели които документират борбата за оцеляване в дивата природа, без да се намесват. Същото се отнася и до журналистите-новинари които на мястото на катастрофа "изпълняват служебните си задължения" без да се ангажират с помощ към пострадалите. Всеки военен командир губи от своята човечност когато изпраща подчинените си на смърт. Хората могат да проявят това поведение обикновенно когато не са засегнати лично. Тези които обаче могат да се поставят на мястото на пострадал, без да го познават, проявяват човечност.

    ОтговорИзтриване