Всеки може да рисува

Преди месец се рових в старите неща на тавана и попаднах на една папка с рисунки. Повечето са прерисувани картинки от обложки на видеокасети с детски филмчета. Оцветени са в странни цветове, излизащи от контурите, но ги гледах с умиление. Спомних си времето, когато ги правих за племеницата ми. Първата направих за да спася вертикалните повърхности в къщи. Малката беше в творческият си период и изкуството на графитите я привличаше неудържимо. На всичко отгоре и бяха подарили комплект фулмастери и изследванията и върху формите и цветовете изумяваха всички. Често възхищението от творбите и не личеше в реакциите на околните, но това не я притесняваше особено.
След първата скица, която направих вече не искаше да погледне друго и в един период се налагаше почти денонощно да залягам над листа. А малката оцветяваше и оцветяваше.
Когато бях в пети клас се запалих по рисуването. Мой роднина беше художник и водеше група, но така и не пожела де ме вземе. Обяснението му беше, че ако човек има дарба не му трябват уроци. Сам ще открие своят път. Предполагам, че просто е видял, че не ставам за художник и ми е спестил разочарованието. Имах достатъчно други интереси и забравих бързо за това, но така и не се научих да рисувам.
След години един съученик ме съжали и ми показа някои техники. Оказа се, че рисуването не е толкова сложно с подходящ учител. Създаването на едно изображение, разгледано етап по етап вече изглежда проста работа. Не станах художник, но се научих да правя елементарни скици и да копирам графики сравнително добре.
В петък Руми подхвана една инициатива – Нарисувай ми , след нея се включи и Блага - „В джобчето ми дрънкат, семки и бонбонки...” – провокирани спомени и Gloxy – Floxy - Моите графити инсайд ... или "Липсваш ми, бабо!".
Аз както винаги, се дърпам от подобни инициативи, но след кратко колебание реших да се включа с едно ръководство за рисуване на елементарни муцунки. Ако знаех, колко труд ще ми коства не бих започнал, защото установих, че мишката не става за рисуване. Не, че не го знаех и преди.
Все пак успях, но предварително, моля да ме извините за кривите линии. Важен е принципът и последователността.
Започва се с бял лист и молив. Първо се рисува нослето, като малка елипса. Добавят още две елипси за муцунката, а след това се оформят очите. Това е основата, от върху която започва да се твори:



Първо ще нарисуваме зайче. Ето как става:



Вече почти прилича и остава да се добавят мустаците, а оцветяването остава за накрая. Ушите се получиха малко къси, но не прецених размера на изображението.



От същата основа с малки изменения, оформяме и коте:



Още няколко линии и оживява:



Накрая ще оформим и едно лъвче, което не стана добре, но търпението ми се изчерпа:



Опитайте и Вие. С молив или маркер нещата определено са по-лесни, а с малко въображение, от същата първоначална основа можете да оформите и кученце, лисиче, таралеж и още и още.
Не са професионални рисунки, но ще са радост за малките палавници. Пък и за по-големите и големите:). Защото рисуването е преди всичко забавление.
Защото всеки може да рисува.

*
Блага ме подсети,че съм пропуснал и Златина и се коригирам без бой.
Имаме си кончета от върбови клончета...

.

24 коментара:

  1. Много са хубави! Ще се порадвам защото няма да мога да нарсувам такива сладурковци!

    ОтговорИзтриване
  2. Опитай.Не е трудно, а тези са си грозни, но с мишка толкова:).

    ОтговорИзтриване
  3. Аз немога да пиша свястно и без грешки ти ме учиш на компютарни рисунки :) нека се порадвам

    ОтговорИзтриване
  4. Не с мишка!Вземи лист, химикал или молив и опитай в тази последователност. Аз използвах мишката, защото снимките станаха по-грозни.

    ОтговорИзтриване
  5. :) Йеееееее!
    Аз рисувах така двойка мишки и кученце. Ще пробвам и на компютъра, ако се получи ще покажа.
    Благодаря, че направи това за нас, Влади!

    ОтговорИзтриване
  6. :) Като нямам скенер, трябва да го снимам с апарата, а просто не ми се пипа. Въпреки че сигурно така или иначе ще го пипам заради друго. Ще видим.

    ОтговорИзтриване
  7. Влади, проспуснал си включването на Златина тук

    http://www.zlatina.info/i-think/376-imame-si-koncheta

    Картинките са чудесни:)
    Аз и до ден днешен рисувам подобни за оцвтеяване. Тъкмо пораснаха дъщерите ми и дойде ред на внука. Ама се налага, че иначе фреските му красят и хола и коридора. Майка му в началото ги триеше, но откак започна да използва химикал и перманентен маркер - вдигна ръце и е предаде пред ентусиазма на новия Микеланджело :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Пропуснах да ти пиша, че си забравил да върнеш някого в детството ;)
    Играта трябва да продължи!

    ОтговорИзтриване
  9. Блага, добавих Златина, но за продължение без бой няма да се дам:))).

    ОтговорИзтриване
  10. Че кой те кара пак ти да пишеш :)))
    Метни топката на някого. Хубаво е хората да се върнат в детството.

    ОтговорИзтриване
  11. :-)))

    Имаше и мишки с основа 23 и.. какво ли всъщност не.. Усмихна ме :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Дими, я да вземеш и ти да напишеш нещо за подвизите си ;)
    И като малка ли се вихреше в кухнята като магьосница?

    ОтговорИзтриване
  13. Влади,на коя програмка ги правиш тези елипси?Опитах в Word с елементите на drawing,но...не ми се получава.:(Срам,срам-аз дето с това си вадя хляба-чертожни и кад програми.

    ОтговорИзтриване
  14. Мъчих се като грешен дявол с Paint:)). Имам една лека, специално за рисуване- Artweaver 1.0, но за този случай не помага. Основното е проблемът с мишката, а него го има при всички програми. Зарекъл съм се, ако слушам Дядо Коледа да ми донесе таблет, но най-евтините са към 80 лева.Така ще мога сам да илюстрирам и другите си публикации.

    ОтговорИзтриване
  15. С Gimp е по-лесно.Или с RealWorld Paint.

    ОтговорИзтриване
  16. Aз ако разбера нещо ще си сменя името :)направо чета и нищо не влиза :) /шега/въобще ме няма по тези работи умея други неща.

    ОтговорИзтриване
  17. Наглед е лесно, но като зная, че съм с две леви ръце... Ще го покажа обаче на малките в някой час по информационни технологии. Ще бъдат много щастливи да рисуват по този модел, сигурен съм. Така че - благодарности от тяхно име.

    ОтговорИзтриване
  18. Влади,мерси за инфото!Ровнах тук,там и -о,чудо намерих я Artweaver 1.0-безплатна версия.Сега майсторя нещичко..За други мазохисти-начинаещи художници-ето линка:
    http://www.softpedia.com/progDownload/Artweaver-Download-23762.html
    Упс,май не бива така?Влади,ако прецениш-трий ме!

    ОтговорИзтриване
  19. Ох, мен в рисуването и пеенето хич ме няма. В „пионерските” ми години ходeх на кръжок по рисуване и пеех в хор. И до ден днешен пея фалшиво и мога да рисувам само маргаритки. Но имам една позната, която наистина има дарба, имала е и желание да се занимава с рисуване, но по ред причини се е „забила” в съвсем друга посока. И се чувства разочарована от това. Наистина освен дарбата, трябва да попаднеш и на добър учител.
    А за техниките... Спомних си как дядо ми упорито и търпеливо ме учеше да рисувам лебед , започвайки от цифрата 2... И бухал на клон – обърната дъга, триъгълник, полуелипса... И винаги се получаваше . Бях забравила. Благодаря ти, че ми върна този спомен!

    ОтговорИзтриване
  20. @Павка, дано хареса на децата. Те не се притесняват,че не могат и ще измислят още чудесии върху тези три кръгчета.
    @tiburon, ако има кой да ти покаже е лесно, нали. Всяко нещо е лесно, ако се тръгне от малките неща към големите.

    ОтговорИзтриване
  21. Мен така ме научиха да рисувам индианци и каубойци:-)

    ОтговорИзтриване
  22. Така и не пожелах да рисувам нещата ,които рисуваха другите деца.Все си рисувах каквото виждах.Имам много рисунки от преди и все забравям да си ги прибера към София.Но в последно време съм забравила листа и молива,рисувам на фотошоп-забавно е:)
    Но моите поздравления за твоите рисунки-точно такива не мога да докарам...

    ОтговорИзтриване
  23. Лили, благодаря, но не са нищо особено. Все пак освен,че се измъчих се и забавлявах.

    ОтговорИзтриване