Империята(БАН) отвръща на удара

През тази седмица името на България отново се прослави в световните медии. Този път не с поредният корупционен скандал, не с поредните ни сънародници задържани за трафик на дрога или хора, дори не с ловните подвизи на Президента на Републиката. Изненадващо е, че и ББ не е споменат.
Новината, която обходи света и ни извади на светло този път дойде от БАН.
Ако някой не е разбрал и си мисли, че става въпрос за скучни фундаментални открития в областта на физиката, химията, математиката или друго от този род се лъже. В БАН отдавна са над тези неща. Отдавна работят на по-високо ниво и вече имат успехи!
Наши учени са успели да осъществят контакт с извънземни. Поговорили си с тях за времето, за цените на доматите и за изкуството на житните кръгове. Контактът бил осъществен не с тривиалните научни методи, а на по-високо духовно ниво.
Лично аз не се учудих на съобщението. Не се учудих, че за него се съобщава точно сега. След „атаката” от финансовият министър трябваше да последва отговор и той дойде.
БАН(Империята) отвърна на удара. Няма лошо. Когато моят работодател, който ми плаща заплатата каже, че не правя нищо, аз вадя тефтерите и отговарям:
-Не си прав, шефе! Миналата седмица свърших това и това, тази седмица работих по три задачи, от които две довърших, а третата не успях. Утре започвам, работа по нова задача, за която ще ми трябва помощ и малко финансиране.
Очаквах и отговорът от БАН да изглежда така. Очаквах, да се извадят нещата, които наистина са полезни за българската наука и икономика. Има такива неща! Ха тогава да го видим министърчето, какво ще каже? Всъщност не мисля, че БАН трябва да се отчита на министър или президент. Тя е на всички български граждани и отчетът и трябва да е към тях.
Да, ама не! Вместо това от БАН изскочи поредното недоразумение, размахано с гордост и добило бърза популярност. Предишното беше размаханият от президента Първанов антикризисен план, написан като съчинение на ученик в четвърти клас. Половината от подписалите го дори се отрекоха от него, което е още по-жалко.
Жалко, но не и изненадващо. Докато се разменят удари между институциите, все повече проличава, че Академията, която трябва да е повод за гордост за всеки българин е всичко друго, но не и работеща структура. Ясно е отдавна, че са необходими промени. Друг е въпросът, че промените ще отнемат години и не съм сигурен, дали някой иска да ги осъществи.
Пиша тези редове, защото дълги години съм работил с хора от различни институти на БАН. Знам ,какво можеха и могат повечето от тях. Знам и при какви условия работеха и работят. Зная и за отровната атмосфера в научните среди и за начините за издигане в йерархията. Спомням си периодът, когато имаше ограничение и бяха задължени да работят само по теоретични фундаментални изследвания, за сметка на минималната за страната заплата. Много хора напуснаха, но това беше единственият ефект.
Затова ми е обидно от подобни циркови номера. Странно е, че никой от средите на БАН не се противопоставя открито на тях. Странно е, че никой от там не предлага начин и път за да може някой ден наистина да се гордеем с нея. Ние всички, а не само хора известни в науката само с това, че са известни,но имащи претенциите,че представляват българската наука.
Не вярвам, че и това правителство ще успее да се справи със нещата. Все пак се надявам. Иначе ще продължим да гледаме размяна на удари между „Империята” и „Републиката”. Иначе следващото „фундаментално” откритие разпространено от световните агенции ще е, че БОГ пие сутрешното си кафе с някой от нашите „учени”.И се говорят за времето, цените на доматите и лихвите по потребителските кредити.
Дано СИЛАТА да бъде с БАН!

.

7 коментара:

  1. Без коментер не съм говорила с висши сили и нямам думи!Пък и кафето си пия сама.

    ОтговорИзтриване
  2. Хубаво си го написал!:)) Аз се опитвам да ги защитавам, но си давам сметка, че и ти си прав. Факт, че от самите тях не идва никаква идея за промяна, като изключим размера на заплатите...

    ОтговорИзтриване
  3. Написах го заради хората, с които съм работил. Иска ми се циркаджиите, сътвори ли това и куп други от този род да си отидат в цирка.Не може две публикации преди сто години да ти осигуряват пожизнена рента. Ако някой сериозно се заеме да реформира нещата след 10 години пак ще се гордеем с БАН.

    ОтговорИзтриване
  4. Аз пък не ги защитавам, отдавна в БАН не се твори наука, а се пишат някакви псевдо-трудчета....Бедна държавица сме, нямаме средства за грандиозни проекти и изследвания. А иначе мога да цитирам доста мои познати, които коват истинска наука, на световно ниво, но...в чужбина. Изнесохме си мозъците, това е ! А всички кадърни хора, останали тук се захванаха с бизнес, за да изкарат за насъщния...съпруга ми е от този вид, не искаше да замине, но се отказа и от научната работа.
    Така, че БАН е един октопод, всмукал се здраво в данъкоплатеца !Както и много други институции, между другото !

    ОтговорИзтриване
  5. "Обаче,извънземните отговарят на 30 зададени им въпроса.Наблюдават ни !?!"
    Докъде стигнах ме!?!

    ОтговорИзтриване
  6. @пепеляшка, все пак има много светни хора там. За тях и за страната нещата трябва да се променят.
    @krasi vasileva, те отговорите дори са били повече от въпросите:)))Доста бъбрива нация извънземни ни наблюдават:)))
    @angie , има разлика, между различните институти в БАН, както и между хората там. Все пак описаната картинка не е изключение.

    ОтговорИзтриване
  7. Да...за страната нещата трябва да се променят ! Ама кога не е ясно ! Някой друг път.....
    И ако всичко в държавата и обществото цъфне и върже даже, е , нека тогава процъфтява и родната наука..просто нещата са свързани.

    ОтговорИзтриване