В помощ на бюджет 2010

Повлиян от предложението на Aria за помощ на българската икономика - Опознай боклука си, за да го обикнеш, реших и аз да с включа с предложение, което ще доведе до допълнителни приходи в Бюджет 2010.
Идеята ми не е оригинална, но е ефективна. Ефектът е гарантиран, а ще има и допълнителни ползи в дългосрочен план.

Знаем, че има опашка да взимане на български паспорт. Чака се с години и желаещите често дори не получават отговор. Доколкото знам на първо място по желаещи са македонските граждани, но има желаещи от цял свят. Малко е странно, че толкова чужди граждани напират към нашето скромно отечество. България от 20 години се топи, като население и основната причина е емиграцията. Казват, че над 2 милиона българи, са напуснали за кратко или завинаги България. Определено всеки от тях е имал причина за да го направи. Страната ни не е от най-добрите места за живеене. Не става въпрос за природата и хората. Организацията на държавата и хората, които се редуват да ни управляват са основната причината.
На този фон напливът в обратна посока на чужди граждани е странен.
Всъщност не е. В много случаи държавата се държи, като мащеха със собствените си граждани, за сметка на чуждите. Нещата са така откакто се помня. Спомням си в годините на „развития социализъм”, разликата в обслужването на български и чужди граждани в сферата на туризма например. И не само там! И не само тогава!
Нещата продължават в същият дух и в днешно време. За да се стигне до парадоксалната фраза: „Обичам Родината си, мразя Държавата”.
На мен лично ми омръзна да слушам как българите не ставали за нищо. Такива били, онакива били! Как след като слушаш постоянно такива изказвания да се почувстваш добре като българин? Как когато някой използва такива думи да запазиш уважение към него? Определено мисля, че не сме по-различни от другите земни жители, независимо къде живеят.
Обикновено най-активни в нападките са хората от политическата класа, но и други групи в обществото ни припяват рефрена:” Всички са маскари!” . Достатъчно е да имаш различна позиция, за да те обвинят, че не ставаш за нищо.
Малко се отклоних от темата, затова ще мина направо към предложението:
На когото не харесва наличният човешки материал, да си внесе граждани от други държави и да си обижда тях. Желаещи за българско гражданство има, а и ако стане официална политика напливът ще е голям. Който иска внася и си плаща.
Решава някоя политическа партия, че е неразбрана от избирателите и си внася такива от Беларус. Само, че си плаша за всеки нов гражданин и парите веднага в хазната.
Решава някой работодател, че не ставаме за работници и си внася такива от Германия(може и от Китай, ако е от тези, които не обичат да плащат).
Решава някой търговец, че за спада на оборота са виновни продавачите, а не цените и качеството, което предлага и си внася търгови от Израел.
И той си плаша разбира се!
Решава ББ, че не сме му достатъчно благодарни и си внася граждани от северна Корея. Плаща си по тарифата, като поп.
Решава Президента на Републиката, че не го уважаваме достатъчно и си внася граждани на Туркменистан. Хем лов знаят как да организират, хем и мавзолей могат да му издигнат.
Мисля, че ще има още много желаещи да се възползват от тази възможност. Всеки, който си плаща с пари с доказан произход, да си внася колкото пожелае чужди граждани и да види как се работи с тях.
Парите ще отидат за образование, здравеопазване и още и още. Нито едно евро няма да е излишно.
Ще има полза и за прирастът на населението, но това е отделна тема.
Идеята не е оригинална. Заплащането на гражданството има и в други държави. Не можем да се сравняваме цените на САЩ например, но пък като се смесим с другите националности, може пък самочувствието ни да се вдигне малко и да не мълчим, когато някой ни обвинява, че не ставаме за нищо, само защото той се чувства недооценен. И това само да остане, пак ще е от полза.

.

8 коментара:

  1. Мнго хубава идея нищо че не е оригиналана.Ама ми дъха на фантазии щото няма да станае.

    ОтговорИзтриване
  2. Внос на служители :) ще ми се да видя идиота, който го направи по време на криза...

    ОтговорИзтриване
  3. Оригинална или не - идеята е интересна.:)
    Например внос на севернокорейски граждани - ами че тук на тях ще им се стори раят на земята. МВР просто си следи без никого да екзекутира и в магазините има ХРАНА - представяте ли си!

    ОтговорИзтриване
  4. Руми 66, то и бюджетити не се изпълняват, а аз да се притеснявам за една глупава идея:)
    Емо, не служители, а граждани, пък и който има мераци ще си плаща от джоба:) А кризата е за такива като нас. За хората,които ще се възползват кризата е златно време.
    Алиса,даже ще са готови и сами да си платят:)))Чисти приходи:)))

    ОтговорИзтриване
  5. нито една идея не е глупава или умна, докато не се приложи на практика. та по този пъвъд - сега събирам пари да си внеса британски озеленители, които да поддържат зелената площ пред блока, в който живея. така, след само 400 години ще имам истинска английска ливада и съседите ще погинат от завист :-)))

    ОтговорИзтриване
  6. Aria, побързай,че цените се вдигат всяка секунда:). И внимавай! Доста българи се преселиха в Англия, да не попаднеш на някой озеленител от тях,че се дискредитира цялата идея:)))

    ОтговорИзтриване
  7. Дааа, откакто се помня в България е било и е да си чужденец, циганин или турчин...
    Последният път, когато бях на Илиянци, останах с впечатлението, че китайците май сме ги почнали :)
    Да ги преселваме, имам пред вид...

    ОтговорИзтриване
  8. slavuncho,знам, че сме ги почнали не само китайците, ама поне да печелим от това:).

    ОтговорИзтриване