Клубът


„Хора, които са прекалено умни, за да се занимават с политика, са наказани да бъдат управлявани от глупаци.” – Платон

Това е вторият пост, който започвам с този мисъл. Поводът за предишният –За политиката и партиите е почти същият. Разликата е, че от известно време реших да преодолея алергията си към партийното членство и съм член на Клубът.Това е началния етап към осъществяване на партията, чието създаване е по инициатива на Балтазар Иванович. Клубът не е още партия. Засега е затворен. Затварянето е с цел да се не се допуснат дежурните сеирджии и хората, които гледат да са навсякъде, само за да ги забележат. Не става въпрос за чисто механично събиране, а за хора, които имат желание и възможност да вложат време и усилия, за да има промяна в целият ни живот.
За 20 години „демокрация” хората се разочароваха тотално от политическата ни класа. Виждаме едни и същи лица, които се сменяват от време на време в управлението. Не носят никаква отговорност за действията си дори пред правосъдието, а да не говорим пред членовете на собствените си партии или избирателите.
Самият факт, че след безобразното и безотговорно поведение на всички политически партии по време на предишният мандат и катастрофалните резултати от изборите за всички стари партии, нито един от ръководителите им не бе отстранен или доброволно напуснал е показателен.
Причината за това е чувството за пълна безнаказаност и липсата на възможност за контрол дори от членовете на тези партии. Всъщност на хората по върховете там не им трябват членове, които имат правото да им търсят отговорност или задават въпроси. Трябват им футболни фенове и почитатели.
Избирателите ги наказаха, като издигнаха на власт партия, която формално беше извън властта, но вече разбират, че и тя е от същият тип. Структура, която не подлежи на контрол отдолу.
Какъв е изходът. Някой може да каже, че е по-лесно да се реформират съществуващите патрии. Само, че през 1988 година един приятел твърдеше, че влизайки в БКП ще има възможност да я реформира отвътре. Сещате ли се дали успя? Този път е обречен на провал.
Друг въпрос е: Защо пък партия?
Защото времето, когато нещата се решаваха, чрез митинги, протести и петиции отминаха. Не, че ги отричам, но нито една от съществуващите партии няма да се притесни от подобни неща.
Участвайки в такива акции успокояваме собствената си съвет и изливаме огорчението си, но нищо повече.
За да ви обърнат внимание, трябва да имате политическо представителство. А това предлага Клубът , поставяйки началото на нова партия. Да, Клубът предлага:
-представителство
- избор на представител (кой да бъде)
- възможност за постоянна комуниканиция с представителя и контрол върху действията му.
Някой ще каже:
-Ама политиката е мръсно нещо!
Такива бяха и повечето коментари, под предишният пост. Такива са думите и на много хора смазани от живота, които срещам всеки ден по улиците.
Дали? Дали ако вие наистина не желаете, някой или нещо може да ви нацапа? Дали участието във взимане на решения за вашето бъдеше е мръсна работа?
Самият аз изпитвам съмнения. Не в проекта, а в себе си. Не зная доколко ще мога да бъда наистина полезен. Не зная доколко ще имам времето и енергията. Нямам опит в такива неща, но ще опитам. Иска ми се да има друг начин, но няма.
Няма да се нацапам. Сигурен съм. Ако някой ден преценя, че не мога да съм полезен или, че не ми стигат силите, или че правя нещо, което е в разрез с разбиранията ми ще се откажа, но поне ще съм опитал.
Идват празници. Знам, че сега на хората не им е до това. Знам, че се сещаме за тези неща едва, когато ножът е опрял до кокала, а сега не е такъв момент. Знам, че е по-лесно да стоиш настрани, а някой друг да свърши работата.
Зная, че времето е ценно за всички днес. Но нима няма по-ценни неща?
Не съм сигурен и че мога да полияя на някога, а и не искам. Искам само да помислите и да решите, дали наистина искате промяна на нещата В България. Няма друг по-добър път.
Ако го желаете знаете къде да почукате. Тук в - Клубът. Това е началото.
Банерът ще стои в този блог и ако решите заповядайте.

.

14 коментара:

  1. На принципа "Всички са маскари!" нещата не се решават. Крайно време е всички да го разберат.
    Възникването на идеята и учредяването на "Клубът", като първа стъпка към един нов вид партия, е добро начало за променяне на политическото статукво.

    ОтговорИзтриване
  2. Мисля, че се движим в правилната посока. Бавно, премислено и търпеливо - това е начина. Ясно е, че няма кой да защити нашите интереси, освен ние самите да го направим.
    Ще ви призная нещо.
    Имам известни наблюдения над вас по линия на блогването и честно казано се изненадах, че приехте идеята така добре. Самият факт, че по начало аполитични хора се решиха да направят крачка в посока на политиката, е показателен.

    И да знаете, че нещата ще стават бавно, както и това, че повече ще ни пречат, околкото да ни могат. Нормално е, но упорито и с мисъл ще се получи.

    ОтговорИзтриване
  3. И аз се присъединявам към инициативата ! Трябва ли да направя нещо друго ?
    Пепеляшка

    ОтговорИзтриване
  4. БАЛТАЗАР, все още сме аполитични, и не определено никой от нас не си мечтае за партийна кариера. Просто това е единственият начин.

    Пепеляшка, в блога на Балтазар горе има имейл. пиши му и изпрати имейл , на който да ти изпрати поканата. Останалото ще научих в Клуба.

    ОтговорИзтриване
  5. идеята е много добра. и аз бих искала да се присъединя :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Пиши на имейла Балтазар.Радвам се, че се присъединяваш!

    ОтговорИзтриване
  7. Кой съм аз та да споря с Платон, но все пак, бих казал: За какво ни е политиката тогава?! За да имат глупаците своето поле за изява???
    Разбира се, аз се изразявам точно толкова общо, колкото и Платон, и мнението ми не цели да засегне никой от присъстващите в блога, още по-малко неговият собственик!
    Искрено ви пожелавам успех!

    ОтговорИзтриване
  8. slavuncho, казах че нямам претенции да убеждавам никого:))) Просто изложих моята позиция. Ако всички са съгласни с нея, животът няма да е интересен.Зная позицията ти, но ако седна да чакам да дойдат добрите времена сами няма да ми стигнат годините:))).

    ОтговорИзтриване
  9. О, не става въпрос за убеждаване и разубеждаване. Всеки сам трябва да изстрада своите провали и победи за да направи своите изводи.
    Аз просто не искам коментарът ми към Платон да се приема като осъждане на вашата идея. Наистина ви желая успех, най-малкото заради това, че може да ми докажете - на мен, и такива като мен, че греша.
    От друга страна, моята позиция не е на изчакване. Това би било безпредметно. Все пак, моите възходи и падения в политиката съм ги изживял и осмислил, и именно поради това търся други пътища...

    ОтговорИзтриване
  10. Искам да благодаря за добрите отзиви. Засега успяваме да се оправяме някак. Опазваме се и идеологизмите, което е добре, а и ставя ясно, че политиката е средство за защита на интереса, а не непременно мръсната работа, за каквато ни я представят 20 години.

    ОтговорИзтриване
  11. Поздравявам ви и аз за решението. Вие сте първите /или вторите след Човешката библиотека/, които освен да коментират и оригиналничат, се престрашават да направят нещо конктретно.

    На този етап не мога да се включа, въпреки че бих искала. Просто имам друг голям приоритет пред себе си.

    Но ще ви подкрепям. И ви желая да не забравяте как и защо и откъде сте тръгнали. Щото повечето политици така правят...

    ОтговорИзтриване
  12. Таня, нещата няма да станат за един ден. В момента говорим за политически клуб, който ще бъде основата на партията. Скоро клубът ще бъде отворен и всеки ще може да прецени, с какво и колко може да бъде полезен. Ще дам подробностите тук когато е готово.
    Благодаря ти за подкрепата!

    ОтговорИзтриване