Една година си Нямам идея

На утрешната дата преди една година, публикувах първият си пост тук. Казваше се „Малко празни думи” и заглавието отразяваше точно съдържанието. Напоследък често другите приемат, че знам и мога всичко като блогър. Причината е, че спомняйки си за първите ми стъпки се стремя да помогна на всеки новак, доколкото мога. Не е вярно, че зная много. Всеки започва от началото и е бил начинаещ, а аз и досега продължавам да се уча всеки ден. Първите ми стъпки са изпълнени с толкова грешки и комични ситуации, че малко ме е срам от тях. Все пак, реших да ги разкажа, за да дам малко кураж на начинаещите.
Това не е юбилей. Няма да цитирам статистика и раздавам торти. Просто искам да ви накарам да се усмихнете преди Новата Година.
Публикувах първият си пост и зачаках реакции. Очаквах, че целият свят до този момент тръпнал в очакване на Чудото, ще се втурне да ме приветства и да се съобразява с мнението ми. Нищо подобно не се случи. След час вече се уморих да чакам и направих набързо блогове и в Блог.бг и в Лог.бг. Публикувах и там Празните думи, но резултатът беше същият.
Реших, че причината е в името. Не помня с какво име започнах, но поисках да го сменя с нещо гръмко и запомнящо се. Започнах да опитвам, но упорито ми излизаше съобщението, че името вече е заето. Накрая след цял час опити, отчаян написах nyamamideya и взе, че стана.
Смутих се малко. Излизаше, че от целокупното блогърско братство само аз Нямам идея, за какво ми е този блог и с какво ще го пълня. Все пак не продължих с опитите, защото имах опасения, че това е последното свободно име. Примирих се и досега, все си Нямам идея.
В Лог.бг, не ми хареса оформлението и така и не качих втори материал, но затова пък в Блог.бг, вторият ми пост Какво празнувахме в новогодишната нощ?, събра цели два коментара и десет посещения. Публикувах го първо тук, но без резултат. Отново пълно пренебрежение. Нямаше начин да стане друго, защото ровейки смело в настройките бях затворил блога, но това разбрах чак след месец.
Следващият пост – Суета човешка не показва дори малка част, от състоянието ми на обърканост в този период. Продължих да публикувам успоредно тук и в Блог.бг, и така и не разбирах, защо никой освен мен не влиза тук. В край на сметка се примирих и от тогава е описанието на този блог – Тетрадка за упражнения.
В Блог.бг за моя изненада, нещата вървяха отлично. Хората взеха да харесват празните ми думи, а и аз се постарах да ги приведа във вид, пригоден за четене и да изчистя поне малко правописните грешки. Не ги отстраних напълно. И до днес съм небрежен в това отношение. Зная, че те могат да подразнят някого, но съм си такъв.
Това, което ми хареса в Блог.бг бяха хората, с които се запознах там. Подадоха ми ръка, а нещата, които пишеха ме вълнуваха и ме стимулираха да пиша и аз. Причините да се махна от там, няма да споменавам в този пост.
Не стана отведнъж. Мисля, че около две-три седмици се колебаех и лутах, като в този период, дори един ден изтрих всичко тук. Тогава и открих причината, защо никой не влизаше. Бях затворил блога само за себе си. Отворих го, но нещата не се промениха много.
Взел решението да се махна от Блог.бг, направих нещата в два –три дни. Копирах всичко тук, огледах се и открих, че не е толкова страшно. Открих и другите блогове и видях, че не съм сам. Част от хората, които стъпиха първи тук бяха приятелите от Блог.бг. Някои от тях идват все още всеки ден. Открих ,че част хората, които познавах от там имат и блогове в Blogspot и първите, които започнах да следя са техните. Това са Aria, inamayi, essy, Елеонора Княжева, valsodar. За slavuncho само бях чувал там и ми отне много време, докато се престраша да оставя първият си коментар при него. Всеки ден откривах някой нов блог и нещо ново, непознато за мен. И досега е така. Намерих прекрасни хора, но срещнах и обратното. Сгреших няколко пъти в преценката си за хора, но не съжалявам за това. Блогпространството е доста шарено място, но хубавото е, че имаме избор.
Оказа се, че нещата не са толкова страшни. В началото гледах със страхопочитание част от известните блогове. По късно разбрах, че някои от тях са създадени почти по едно време с моят. В тях не пишат извънземни създания, а обикновени хора, като мен и вас. Затова и избягвам да давам съвети. Помощ –да, но съвети не.
Нямаше кого да попитам и се учех от другите блогове, ровех се и в Google. Човек никога не спира да се учи и да греши. Технически нещата не са сложни, но не външният вид прави един блог. Най-важното остава, човек да запази себе си.
Пишех и пишех, а Нямам идея си остана и е истина и днес. Дори Нямам идея за какво пиша. Пускам пост и си въобразявам, че съм писал едно, а от коментарите излиза, че темата е друга:).
Блогът не е нещо за вечни времена. Наскоро достигнах тавана на блоговете, които следя и се наложи да ги редуцирам. Оказа се, че незабелязано поне 30 блога са изтрити или спрели. Тъжно, но това е реалността. Не зная дори, дали утре и този блог ще съществува.
Нямам идея:).
Или може би имам?
В началото тук влизаха 20-30 гости на ден.Влизаха да прочетат и споделят.С времето се увеличиха, а и част от хората са други. По-късно е имало дни, когато блогът е имал и по 2000 посещения, но не съм усетил разликата. За мен винаги ще си останат важни само тези 20-30. Докато ги има и този блог ще съществува.

.

26 коментара:

  1. Не знам зашо и как е измислено това Нямам идея?! Този блог винаги е пълен с идеи пък автора му пак ше каже:
    -Няма такова нещо.
    И се множат с времето!

    ОтговорИзтриване
  2. На мен името на блога много ми харесва, често в ежедневието се сблъсквам с хора, които казват - "нямам идея" за това или онова. От момента в който сршнах в интернет Владо и блога му обикновенно препращам хората да го посетят за да получат идея:)
    Една година не е малко време, за това честито от мен, с пожелание все така да бъдеш морален съдник на нашето ежедневие, по начина по който го правиш и сега.

    ОтговорИзтриване
  3. :) Честит Рожден Ден!
    Не може да не черпиш обаче! Не искам торта, а приказка:))!

    "Причината е, че спомняйки си за първите ми стъпки се стремя да помогна на всеки новак, доколкото мога.", заради което те титуловах Гуруто на Глухарчетата. Сама не мога да си видя нимбата :), но ти благодаря за всичко, което направи за мен в този смисъл!

    Желая сърдечно на блога ти още много щастливи рождени дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Влюбих се в твоя блог от първата приказка, която прочетох. Радвам се, че те има! :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Честито и благодаря - развесели ме :)

    ОтговорИзтриване
  6. @Руми66, наистина няма такова нещо:)
    @Емо, малко ме притесни. Никого не съм искал да бъда съдник на някого. Нямам право на това.
    @Gloxy-Floxy , не е рожден ден:) Просто малка доза предновогодишни усмивки. Надявам се и с този пост да съм бил полезен на някого.
    @Aquawoman, ще има още приказки. В това поне съм сигурен.
    @Краси, щом съм накарал някого да се усмихне, значи съм успял с днешният пост:)
    @angie , благодаря за думите. И ти говориш за идеи:))). Спомена, обаче нещо,което съм пропуснал-доверието. Щастлив съм,че досега с две- три изключения съм го давал на хора, които го заслужават.

    ОтговорИзтриване
  7. ЧРД и ЧНГ
    Абсолютно си прав - остават само най - верните
    Дори и заради 5 читателя си заслужава блога да съществува

    ОтговорИзтриване
  8. :D Балтазаре и ти ли? Не е РД:)
    Valkocompany , весело посрещане на Новата Година!
    Само едно уточнение. Никога от самото началото не съм наричал хората, които идват тук посетители и читатели. Те са мои гости и да се почувстват удобно е това,към което се стремя винаги.

    ОтговорИзтриване
  9. Аз нали казах и на десет да стане винаги ще скромничи и ще казва Няма такова нещо!!!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Едно от първите неща, които прочетох тук бе: "Нещата, които искам да направя през живота си?". Накара ме да се замисля за много неща.
    След това ми беше интересно да да идвам тук, в "нямам идея" и винаги да намирам идея за себе си. Не веднъж ми се е искало и аз да напиша нещо, но не смеех.
    Благодаря за времето, което прекарвам тук с много интерес и в удобство! Продължавай, ти има какво да кажеш!
    Щастлива нова година!

    ОтговорИзтриване
  11. Аз отскоро чета блога и ми е интересно/това ,че не винаги оставям коментар не означава ,че не чета/Наистина даваш добри съвети и аз се възползвам от тях успешно.Пиши каквото ти е на сърце,а всеки сам ще прецени кое му допада.В моя блог за сега пиша повече рецепти ,но имам много често нещо ,което ми се иска да споделя,но може и това да започна.Така,че продължавай ,весела и успешна Нова година:)))

    ОтговорИзтриване
  12. :-) честита година блогърстване тук!

    помня как за пръв път попаднах на блога ти в блог.бг. прочетох нещо за един самотен бегач. стори ми се, че в текста има някакво вълшебство :-).

    погледнато реално, всички използваме едни и същи думи. и все пак, има разлика в зависимост от хората, които ги пишат или говорят. също като при изобразителното изкуство, например, струва ми се, че тази разлика се дължи на

    човека, който ги създава.

    и ми се струва също, че в тебе, Владо, има магия :-), и тя ясно личи от думите.

    поздрави и да продължаваш да пишеш!

    ОтговорИзтриване
  13. :) Ами аз освен да кажа - За много години! Обичам блога ти, искрен си и това ми харесва!
    Добра нова година ти желая!

    ОтговорИзтриване
  14. ЧРД, ЧРД! :)
    Все така и за напред! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Честито! Аз съм от скоро твой читател и съм длъжен да те предупредя - имам един кусур- много обичам да давам съвети. Без да ми ги искат, разбира се, то иначе не е кеф...:)))
    Иначе не съм лош човек (даже и жена ми така мисли:)).А при теб ми е доста интересно ...чак забрявям да съветвам :)
    Успех и ...бъди себе си!

    ОтговорИзтриване
  16. @Аmazonka , този пост е един от любимите и на мен. Както обещах там си го предпочитам.Може би това е идеята. Да помогна на другите да осмислят своите идеи.
    @Дани,благодаря ти! Успешна нова година и на теб!
    @Aria, аз помня повече:) Самотният бегач беше последният ми пост там. Сложиха го в избрани и го изтрих веднага. Някои ме обявиха за луд, но не отстъпвам от принципите си. Помня първият пост, който харесах при теб- писмо до моят депутат. Помня и стиховете ти и се учудвам,че не продължаваш с тях и тук. Помня и първият пост под който коментирах-беше за старите бозаджии, май дядо ти е бил такъв. Успешна нова година.
    @Еос,опитвам се да съм искрен. За това ми помагате и вие.Добра година и на теб!
    @Златина, ще се старая:))) Не се предавам без бой:).
    @Кръстю, приемам диалога,че даже и част от съветите,само,че си правя каквото искам:))) Малко се притеснявам да коментирам при теб.Самият аз не съм вярващ, но уважавам правото на избор и съм много внимателен. Все пак видях,че освен да даваш съвети приемаш и правото на друго мнение. Чакай само да се престраша първият път:).

    ОтговорИзтриване
  17. E, аз пък мисля, че всеки нормален, мислещ човек вярва в нещо , независимо в какво, или кого...просто такава ни е програмата :)))

    ОтговорИзтриване
  18. Не помня кога и как попаднах тук, но след първия постинг, който прочетох, изчетох на един дъх и всички други публикувани преди него. Много са истински и може би затова и малко тъжни. Но днес успя да ме усмихнеш :)

    ОтговорИзтриване
  19. Блоговете, на които авторите са искрени се четат.
    Ти си такъв автор.
    Много здраве, късмет и успехи през Новата 2010!
    Весело изкарване :)

    ОтговорИзтриване
  20. Честита една годинка и от мен :-) Кой не е вършил простотии в началото, но то пък затова е сладко и с умиление си спомняме за него :-)

    Харесва ми когато мъдри хора пишат и разпространяват мъдростта си по начин, който добре се приема от много хора. Това се казва мъдрост на практика :-)

    ОтговорИзтриване
  21. Включвам се в честитките и аз.:)
    Честно казано, мислех, че блогът е по-стар. И си казвах - ето един стар блог, чийто автор има опит. А той да си няма идея какво прави, моля ви се!:)))

    ОтговорИзтриване
  22. @Кръстю, за това си прав. Всеки вярва в нещо.
    @Roslava ,иска ми се гругата година да има повече усмивки тук. Ще се постарая.
    @slavuncho, това "автор" ме притеснява:). Не,че съм излишно скромен, но някак много отговорно звучи:))).
    @Таня,благодаря за пожеланията. За мъдростта ще поспорим някой ден:)Аз на моето му казвам просто лична гледна точка.
    @Алиса,Благодаря и на теб! Аз си мислех същото и за Балтазар и Сандо, а и за много други. Оказа се, че в един кратък период са се родили много добри блогове. Ако се загледаш и сега това продължава.

    ОтговорИзтриване
  23. Честито! Аз съвсем отскоро чета тук, но това което си написал, ми хареса много, защото и аз се сблъсках с подобни/малко по-различни / проблеми. Моят блог е само на две седмици / mi6el.blogspot.com/, и аз така, за 2-нощи -реших и го направих, пишех и продължавам в един сайт-self.help.bg :)) За фейсбук да не говорим :)Но да не се отплесвам. Весела Нова Година!Радост щастие и много усмивки:)) Ще се радвам да наминаваш, когато можеш! :)

    ОтговорИзтриване
  24. Честита Нова Година, Чести Рожден ден, Честито щастие. Повече, уви не мога да ти кажа... знам само, че топлиш сърцето ми с този пост и някои от останалите, така че Нямам идея защо трябва да ти пиша коментар след като ти вече го знаеш :) ...

    ОтговорИзтриване
  25. Интересна и четена от мен е тетрадката ти за упражнения, Владо!

    Бъди здрав и споделяй пишейки и занапред!

    Нека 2010 бъде изпълнена с много любов, късмет и успехи, сбъднати желания и прекрасни емоции!

    Наздраве!

    ОтговорИзтриване