Какво ти трябва

Преди много години в едно в едно царство живял прочут мъдрец. От цялото царство всеки ден идвали хора за съвет и помощ. Идвали и хора от далечни страни и мъдрецът не отказвал на никого съвет и помощ. Рядко се случвало да не знае отговорът на някой въпрос.
Един ден, докато мъдрецът седял с учениците си в градината, към него се приближил непознат младеж, поклонил се и помолил:
-Учителю, искам да стана твой ученик. Искам да придобия всичката ти мъдрост и умения. Ще бъда старателен и съм готов на всичко за да го постигна.
- Щом искаш ела,- отговорил мъдрецът- но това ще отнеме много, много време. Трябва да се въоръжиш с търпение.
Младежът приел и от следващият ден, обучението започнало. Ставал в ранни зори, почиствал двора, донасял вода, а след закуска учителят му разкривал тайните и уменията си. През деня калявали тялото и духа, а вечер четели старите книги и тълкували всяка сричка от тях.
Времето минавало и младежът научил много, но още не успявал да настигне учителят си.
В краят на всеки месец той питал учителят си:
-Готов ли съм вече, учителю?
-Много бързаш млади момко. –отговарял учителят- Пътят е дълъг.
Минали десет години, а отговорът бил все един и същ. Омръзнало на младежа, а и вече бил научил много и поставил въпросът ребром.
-Учителю, кога все пак ще завърши моето обучение? Каза, че ще продължи дълго, а аз обещах да бъда търпелив, но годините не се връщат назад. Искам да зная, колко време ще ми отнеме да науча всичко.
-Млади човече, за да научиш всичко, човешкият живот е кратък. Знанието не е нещо застинало в старите книги. То е винаги в движение, развива се с хората, а те не са вечни. Това е третото ми прераждане и хората казват, че съм мъдър, а аз зная, че само вървя по Пътят.
Младият човек помръкнал, а после тихо попитал:
-Ако пътят е толкова дълъг, кога ще имам време да направя нещата, които исках, когато дойдох тук?
-А, какво точно искаше, млади човече? Не те попитах тогава, но защо поиска да се учиш. Не вярвам да се тръгнал по Пътят, без да е имало нещо в краят му, което те е привлякло.
- Исках, да съм силен и умен. Исках да мога да помагам на другите, като тебе Учителю!
-Ако искаш това, ти вече си готов. Готов беше и когато пристъпи този праг. За да помагаш на другите не ти трябва, всичкото знание на света. Трябва ти очи, сърце и желание да вървиш по Пътят на живота. Каквото ти е нужно за да продължиш, ще го намериш там.
А сега върви!

.

11 коментара:

  1. Очи за да видиш.Сърце да почустваш.И желание за да го направиш . Не ти трябва друго. /Не напразно съм чакала Прекрасна приказка/

    ОтговорИзтриване
  2. "За да помагаш на другите не ти трябва, всичкото знание на света. Трябва ти очи, сърце и желание да вървиш по Пътят на живота. Каквото ти е нужно за да продължиш, ще го намериш там.
    А сега върви!"
    Оптимистично начало на деня! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Хареса ми-да го почувстваш и да имаш желание да го направиш-без много показност ,разбира се :)

    ОтговорИзтриване
  4. :)Благодаря ти за приказката!Накара ме да се усмихна...Хубав ден!;)

    ОтговорИзтриване
  5. Прощавай, с тази усмивка исках да кажа, че ми хареса и вдъхна оптимизъм, да не го изтлкуваш зле, днес май засягам хората, чудна работа? :(

    ОтговорИзтриване
  6. :)Лек ден на всички. Кръстю, разбрах те още първият път. Поне при мен никога не възприемам коментарите зле. Иска ми се понякога само да са по-критични:)

    ОтговорИзтриване
  7. Дай повод тогава...Няма да критикуваме само за спорта...:))))

    ОтговорИзтриване
  8. "За да помагаш на другите не ти трябва, всичкото знание на света."
    Мда. Дори ако не притежаваш знанието как да помогнеш, желанието ще те накара да узнаеш, а сърцето - да го изпълниш. :)
    Човек се учи от опита повече, отколкото от залягането над многоучени томове. Защото винаги е по-вълнуващо сам да откриваш нещо, вместо някой друг да ти го показва :)
    Поздрави, Владо! :)

    ОтговорИзтриване
  9. До смъртта - все учене, учене, учене. Но когато има желание - ученето е удоволствие.

    ОтговорИзтриване
  10. Павка, така е, а най-хубавото е когато видиш и ползата от това.

    ОтговорИзтриване