За Ламите и Юнаците

В едно малко царство, преди много, много време, живели спокойно едни обикновени хорица. Животът им не бил лек, но се справяли. Имало тежки години, но имало и добри и не се оплаквали.
Обаче една година, точно преди жътва в царството се появила Ламя. Изплашила хората, изгорила две - три ниви и поискала да ѝ плащат данък. Щяла да ги пази от други лами, срещу скромно възнаграждение. Не искала много – по един вол на седмица и по буре вино, но пък защо да ѝ го дават?
Събрал Царят хората на съвет, да решат какво да правят. Войска си нямали отдавна, пък и да имали Ламя било това и не било лесна работа. Умували три дни и накрая най-умният съветник рекъл:
– Да извикаме Юнак на помощ! Има ги много, пък и това им е занаята. Всеки ден се борят с ламите. Една повече няма да усетят.
Развикали се глашатаите по всички кръстовища на царството и след седмица се отзовал Юнак. Нагостил се богато на царската трапеза, погледнал Ламята и засукал мустак.
– Нищо работа, ама първо пазарлъка. Отървавам ви от Ламята, но в замяна искам половината Царство и Принцесата.
Царят подскочил, като ощипан. За принцесата нямал нищо против, то и без това ѝ било време, ама половината царство да даде, много му се виждало. Че то Ламята му излизала по-евтино. Обаче съветниците го придумали и сделката станала.
Убил Юнакът Ламята, взел половината царство и принцесата и заживели щастливо цяла година.
Само че...
Само че следващото лято в царството се появила друга Ламя. Изплашила хората, изгорила две-три ниви и поискала данък от Царя. По един вол на седмица и една бъчва вино.
Царят припнал веднага при Юнака.
– Хващай се за работа, зетко и убий Ламята!
Почесал се Юнакът по главата и отказал. Стар бил вече, задомен, а пък и тарифата му не била вече по джоба на Царя. Нямал повече принцеси, а и половината царство не било апетитна хапка.
Завайкал се Царят и пак пратил глашатаите да търсят друг Юнак. Само, че този път се оказало трудно. Не, че Юнаците били свършили. Идвали един след друг, но никой не бил подходящ. На един се видяло малко половината от половин царство и то без принцеса. На друг пък Ламята не харесвал. Малка била, стара била, пък и той само с триглави лами се биел, а тази имала само една глава.
Накрая след месеци все пак намерили Юнак. Той не искал нищо в замяна. Не го блазнели ни парите, ни славата, нито пък принцесите. Единственото, което го интересувало било да се бори с ламите. Живеел за това и друго не го интересувало.
Зарадвал се Царят, че най-после намерил каквото му трябва. Юнак, който само от юнашки неща се интересува. Стиснали си ръцете и Юнакът се захванал със задачата.
Сборил се с Ламята, та чак земята се разклатила. Подгонили се из цялото царство и където минели , след тях оставало само пепел. Изтъпкали нивите, съборили къщите, изгорили горите и полята. Накрая Юнакът победил, избърсал потта от челото и изтупал прахта.
– Готово, свърших работа. Сега след малко почивка тръгвам да търся друга Ламя.
– Ами това?  – попитал Царят сочейки изгорената земя наоколо. – Няма ли да помогнеш да го оправим?
– Ааа... Аз съм по Ламите! – рекъл Юнакът. – Затова съм юнак – да се боря с тях и да ги убивам. С дреболии не се занимавам!
После заминал да търси друга ламя.
Събрали се хората сред руините на царството. Гледали, гледали и сълзи потекли от очите им. Били преживели, студ и жега, суша и наводнения, войни и мор, но такова чудо не били виждали.
Накрая един от тях се приближил към Царя, който бил седнал на един обгорен камък от двореца си и го попитал:
– А сега какво ще правим, Ваше Величество?
– Какво ли? – сепнал се Царят. – Съберете глашатаите и да тръгват веднага. Да обявят из цялото царство: Царят търси Ламя! Аман от Юнаци!

9 коментара:

  1. Това царство ми прилича на една днешна държва къде все търсеше юнаци и сега май ще търси ламя.

    ОтговорИзтриване
  2. :)) Ураа, приказка!
    Много добра при това!

    Но сега какво ще правим, Ваше Величество :(?

    ОтговорИзтриване
  3. На това царство май, най ще му отива коалиция :)
    От юнак и ламя...ще лапат, ще се поступват отвреме на време, за да имат поданниците и зрелища, то само с хляб не се живее...
    И по-добре тройна коалицийка -един юнак и две по-малки ламички, или обратно...?! :))))

    ОтговорИзтриване
  4. А пък на назе ламя ни не требе оти у нащо царство господарство България нашият жълт цар направи по големи поразии и от ламята...:)

    ОтговорИзтриване
  5. @Руми66, всяка прилика с действителни лица и събития е случайна. Това е само приказка:).
    @Gloxy-Floxy , можем само да си запретнем ръкавите и да почистим:(
    @Кръстю, всъщност няма по-добро. Царят просто бърка.Не му трябват ни Юнаци, нито Лами и ще се усети някой ден.
    @Gencho, не е само той с поразиите. Вече не броя нито ламите, нито юнаците.

    ОтговорИзтриване
  6. Аз като кажа нещо казваш приказка. Обратно ако кажа ей сега автора ще каже че е приказка пак ще кажеш че не е вярно.Значи нещо по средата ще .

    ОтговорИзтриване
  7. Руми, точно така. По-средата е- нито приказка, нито реалност.
    Павка, в по-старите хроники пише, че и ББ се е пазарил за Юнак там, но в царството нямало дори една телевизия и се отказал.

    ОтговорИзтриване
  8. "...в по-старите хроники пише, че и ББ се е пазарил за Юнак там, но в царството нямало дори една телевизия и се отказал." Супер готино. Поздрави , Влади :))))

    ОтговорИзтриване