Воайорство

Помня една случка от преди години. Вървя по пуст коридор в изоставена производствена сграда, когато една гледка ме кара да застина на място. В краят на коридора, жена на средна възраст се е навела и прилепила плътно око до ключалката на една врата. Познавам жената и знам склонността и да наднича и се рови в чуждите работи, но този път съм озадачен. Зная отлично, че зад вратата няма нищо интересно. Само едно зазидано, тъмно и празно помещение с размери метър на метър.
Обърнах се и си тръгнах тихо, а и така и не попитах какво интересно може да има в гледката на едно нищо.
Наскоро промоциите на Big Brother Family, ме върнаха отново към този спомен. Няма директна връзка, но съобщенията за специалната стая за секс и участието на цял харем в него извикаха в съзнанието ми една дума- воайорство.
Воайорството се използва в сексуален контекс, но винаги съм си мислил, че съдържанието му е по-всеобхватно. Склонността да надничаме скришом към света на другите, най-вероятно е наследство от прародителите ни, които предпазливо са разгръщали клоните на дърветата и с любопитство са наблюдавали животът долу на земята.
С времето това любопитство се е развило, а и обектите са станали други. Съвременните технологии добавят нови богати възможности за надничане и ние масово се възползваме.
Една черта, която я има по малко във всеки от нас. Често дори не я забелязваме и само, когато се превърне в болестно състояние се чудим как се е случило.
Няма съмнение, че днешният човек е заразен сериозно. Предавания като Big Brother, не са причината, а следствие от това заболяване. От скромните ми познания по история зная, че терминът воайорство е възникнал през средните векове, когото е избуял зад маската на фалшиво външно благоприличие. Колкото повече хората крият собствените си чувства и мисли, толкова повече изпитват нездрав интерес към животът на другите.
Спомням си как един съученик, който се ожени в Холандия ми разказа, че е бил шокиран от липсата на пердета . Местните хора просто му обяснили, че не правят нищо различно от другите за да се срамуват от него. Не ги интересувало и какво правят другите.
Представяте ли си такова нещо в България? Тук не ни спират и високите огради. Щом ги има, значи някой крие нещо и трябва да го разберем.
Превръща ме се във общество от воайори и Big Brother е нещо дребно. Озъртаме се и дебнем другите и се чувстваме задължени за споделим видяното. Без това удоволствието не е пълно.
Вижте новините, вижте общественият ни живот. Навсякъде клюките за личният живот са най-четени и популярни. Само някой да направи грешна стъпка и тълпата е готова да го разпъне на кръст.
Отново не зная лекарство, но може би е хубаво преди да погледнем към другите, да обръщаме поглед към себе си.
Дали това, което виждаме не харесва? Дали, това което правим е нещо от което трябва да се срамуваме и да го крием?

* Темата няма нищо общо с мераците на МВР, отразени в измененията на ЗЕС.

.

17 коментара:

  1. И аз си спомням една случка от преди много години. Седя си на стола в час и говоря с учениците по урока, но при едно завъртане на погледа, виждам, че нещо мърда отвън пред ключалката. Продължавайки да говоря, ставам, тръгвам назад, докато изляза от полезрението на ключалката, минавам между чиновете, стигам покрай стената до вратата, посягам, хващам дръжката и рязко отварям. Бум! Надниквам навън - партийната секретарка се държи за главата и гледа като гърмяна с гаубица. Затварям и продължавам урока...
    Мисля си, че ако бях използвал някога този епизод, можех да мина за "активен борец срещу комунизма" и да направя партийна кариера. Ама нали съм глупав!..

    ОтговорИзтриване
  2. Заства до менн еди коя си на терасата / ми 5 еаж е/ виж казва ми синът и дойде носи и нещо. Или нещо от този род.И аз като кажа че не ме интересува съм лоша. Не се виждат птичките и тревата въпреки че е малко.

    ОтговорИзтриване
  3. Владо съгласен съм с написаното от теб, но ще добавя, че воайорството не е патент на средновековието. Ако погледнем историите описани в дебелите книги ще установим, че няма нищо ново под слънцето!

    ОтговорИзтриване
  4. По темата съм мислил и говорил и с други хора...Както и да е, воайорството наистина е ограничено както отбелязваш в сексуален контекс,и това може да е непълно, но така се приема масово... Според мен, това ,което гледа българинът, пък и турчина, а и балканецът изобщо ,най -добре се изразява с турската дума СЕИР...
    Тоест, не толкова някои "да разклати чаршафите" с чуждото, колкото да се изложи, злепостави и пр..
    Т.е. ,радоста е да видиш,че "има и по-зле" от тебе е по-голяма, вместо да покажеш, че ти си наистина по-добър...независимо с какво и в какво ..
    Вероятно ,защото е по-лесно :))))
    Аз и за избори съм чувал :"Те,тия, че за нищо не стават е ясно, ама дай да ги изберем, че да се осерат хууубаво,че да им гледаме сеира...пък и цял свят!":))))))

    ОтговорИзтриване
  5. Воайорството наистина е широко понятие. Някои крайни мнениs нdпример считат за нещо такова киното - т.е. наблюдаваш нечий друг живот, макар и с измислени случки. Kа мен обаче киното много ми харесва. Т.е и аз като тия през ключалката. :)

    ОтговорИзтриване
  6. Хората са забавни животинки. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Mnogo interesno:)Живея на първия етаж в малка кооперация в центъра на града . И аз като холандците смятам, че няма какво да крия и не правя нищо нередно и не пускам щорите. А и обичам улицата с дърветата да влиза вкъши. Съседита са свикнали и не им пречи, нито пък зяпат:)
    Колкото до Биг Брадър, първия сезон беше интересен като експеримент. Оттам вече нещата се изчанчиха. Даже ми е гаден, сега пък с тези неща оща повече. Вече търсят само жълти неща и нивото е много ниско. За воайорството - сигурно е заложено в природата на повечето хора предполагам. А за новините, обществения живот и политика изобщо не желая да говоря:)Пълно разочарование, затова съм ги изключила от съзнанието си. Усмихната вечер :)))

    ОтговорИзтриване
  8. @Павка, трябвало е да се пишеш активен борец. напоследък попадам често на един блог, където младеж на 25-30 години описва нещата преди 1989 година с разбиране:))). Трябва и аз да напиша някои спомени:).
    @Руми, хората се интересуват от всичко друго, но не и от това, което наистина си струва.
    @Емо, виж коментарът на Кръсю. Уцелил е както винаги в десетката. Точно сеир е точната дума.Изпитваме удоволствие да коментираме провалите на другите, а нашите крием в тъмното.
    @Кръстю, 10+
    @ekaterina vitkova и аз обичам киното, но не всичко от него. Ти също. Има граници.
    @Радо, забавни са сеирджиите:).
    @Zvetanka Shahanska , биг брадър е просто следствие. Има го навсякъде за съжаление.

    ОтговорИзтриване
  9. Да излагаш на показ живота си, когато не си принуден, за мен е един вид провокация, направо покана, към другите: елате да си пъхате носа в моите работи. Е, няма как някои да не го направят. Това - по темата за голите прозорци.

    ОтговорИзтриване
  10. като говорим за воайорството и по-точно сеира особено на социлани експерименти като биг брадър и тем подобни щуротии ... авно съм в графата воайори и аз - с тази разлика, че аз приемам нещата точно като експеримент и не ме касае чак толкова дали някой на някого изневерява и как точно го прави, а по-скоро изучавам макар и любителски хората, манталитета, поведението им в различни ситуации ...но както Владо сам казваш - то това май е присъщо на балканския ни нрав ... и по тази причина не се дистанцирам напълно от явлението ... защото всъщност по-голям биг брадър от самия ни живот едва ли има

    ОтговорИзтриване
  11. @Алиса,това е въпрос на традиции и обществени отношения създавани с години. За мен също моят дом е моята крепост.
    @Neizi_ss , биг брадър за мен не е проблем. Проблемът е сиерджийството в реалният живот.

    ОтговорИзтриване
  12. а това, че сега чета тази твоя статия, воайорство ли е? ;)привет :)

    ОтговорИзтриване
  13. Добра статия
    Всъщност воайорството е начин да проверим себе си И то е навсякъде около нас И веднага си спомням една актова сцена между Блатечки и Паца Джукелова на една Аполония в Созопол насред хиляди зрители
    http://nezabravima.blogspot.com/2009/03/blog-post_20.html

    ОтговорИзтриване
  14. Аз съм писала преди за любопитството, което ме "убива" - ето
    http://diandra-stoyanovadiana.blogspot.com/2008/09/blog-post_18.html
    Всъщност какво е воайорството - мутирало любопитство със сексуален подтекст.

    Статията е добра и интересна.Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  15. Ясмина, това е публично достъпно място:). Добре дошла! Горе вляво имам стар пост, който избрах за поздрав на всеки новодошъл тук. Нека е
    Специална за теб!
    Valkocompany, ще погледна.
    diandra, Благодаря!Доста мутирало любопитство, защото сексуалността не е лошо нещо, но това...

    ОтговорИзтриване
  16. Прав си, че тези които най-много се крият (във вътрешен и външен план), те са най-любопитни. Някой (не помня имена) беше казал: ако искаш да скриеш нещо, сложи го на видно място. Тогава наистина не им е интересно, дори не виждат и собствените дивиденти от видното. А за Биг Брадър - там всичко е сценарий и пари, воаьорството там е от простодушие, а не от патологична необходимост.

    ОтговорИзтриване
  17. Това, което са казали холандците, че не правят нищо различно от другите, за да се срамуват от него е най-умното нещо, което съм чувала напоследък.

    ОтговорИзтриване