Гората не е само дървесина


Преди време обещах да пиша по често за светът, който ни заобикаля(Водата). Не за хората, а за Планетата, която е наш дом. Все отлагам за някой друг ден. Обръщам повече внимание на хората, може би защото за разлика от природата, те не са вечни. Не, че Природата не се променя. Усещаме промените дори в рамките на краткият човешки живот, но сме свикнали да я приемаме само, като фон на театърът на нашите действия.
Може би е така, а може би ние сме просто, като бълхите в козината на кучето. И в най-последователните ни усилия да я унищожим сме по-скоро жалки, отколкото ефективни. Един природен катаклизъм би ни изтрил от лицето на Земята.
Само, че бълхите върху кучето, не разбират това. Вплели се в козината, от висотата на положението си, гледат глобално на света:
Глобализация, глобално затопляне, сметка от Глобул, глоба за неправилно паркиране...
Всеки със своята гледка, всеки със своето мнение.
Гледаме от високо и надалеч, а не виждаме нещата в краката си. Не виждаме нещата, които са близо до нас. Забравяме, че цялостната картина на света, която виждаме е сбор от малки парченца. Говорим за Планетата, а пренебрегваме малките и клетки.
Всичко на тази планета е свързано и е част от локални екосистеми. Дори съществото наричаща се Homo sapiens е част от тях. Дали ще има достатъчно разум да осмисли това, за мен е съмнително, но може и да греша. Вярно, че бълхата не може да убие кучето, но може да възпали кожата му, там където е впила зъби. Homo sapiens от самото си създаване прави точно това. Унищожава средата, в която живее. Всеки ден, час и секунда, на всяка екосистема в близост до нас се нанасят трудно поправими щети.
Българските гори са пример за унищожаване на такива екосистеми.
Миналата седмица получих покана за среща по имейла от българският клон на WWF. Поводът беше кампанията –Гората не е само дървесина! и петицията инициирана от WWF.
Не отидох на тази среща. Нямах физическа възможност, но и дори да имах пак бих пропуснал. Участвал съм в много петиции, но нито една не е имала резултат. Защото освен заявената в тези петиции позиция на гражданите, трябва да има и кой да чуе техните желания. Българските политици са над такива „дребни” неща, като волята и желанията на „простият електорат” . Затова и се включих в създаването на партия, в която политиците ще бъдат само изпълнители на волята на хората отдолу. В момента тече набиране на членове за учредяването и. Вижте - Набираме хора.
Втората причина, за да не отида е, че организацията не е българска. Зная, че това е детинска постъпка, но мисля, че имаме потенциал да решаваме проблемите си, а не за всичко да чакаме някой отвън да ни казва и показва, какво и как да правим.
Тук обаче се замислих за българските екологични движения. Има ги много, но само на книга.
Къде бяха те, когато багерите унищожиха естественото корито на Реката? Нямаше ги и реакциите бяха от обикновени граждани. Тях не ги снимаха по никоя телевизия и ги обвиниха, че са некомпетентни и злонамерени елементи, но те се опитаха да направят нещо.
Къде бяха българските екоорганизации, когато с години се сечеше поголовно в горите върнати на Симеон Кобурготски(Кучетата си лаят, резачките си режат)? Там продължава да се сече, а и не само там, но лидерите на тези организации са по-притеснени, че не могат да протестират на жълтите павета. Паветата са по-важни естествено, защото там са камерите на телевизиите!
Затова и прегледах внимателно материалите от кампанията на WWF. Харесаха ми. Не оформлението, а начинът по-който се разглеждат нещата. Работят професионално.
Не се третират проблемите на парче, а се набляга на взаимосвързаните процеси. Защото в последните години, ако нещо се говори за българските гори, това е единствено за незаконната или узаконена поголовна сеч в тях. Забравя се, че горите не са само дърветата в тях и унищожаването на тези малки екосистеми може да стане по много начини. Забравя се бракониерството, липсата на ефективна защита на по-малките растителни видове, забравя се, че туризма също може да нанесе непоправими щети. Забравя се, въпреки засаждането на нови масиви, всяка сеч нарушава и водният баланс.
Надявам се българските участници в този проект, да научат нещо и да са полезни и в бъдеще.
Кампанията за мен е полезна, по-скоро от образователна гледна точка. За петициите, вече казах мнението си в началото, а и да се вярва, че нашите народни „избраници” в парламента, ще направят нещо различно от това, което са си наумили е утопия.
Все пак в настоящият момент, това е единственото нещо, което се прави, освен неорганизираните действия на отделните хора. Хората от WWF се опитват наистина да направат нещо.
Затова до края на кампанията, в този блог ще стои банер с линк към сайта на WWF. Там може да си включите и в Петицията.
Ще е от полза дори само да се замислите. Ще е от полза, ако решите,че можете да направите нещо и вие. Не за глобалното, а за частното. Нещо за нещата около вас, дори да ви се струва, че са много дребни.
Аз съм избрал този Път.

Други писали по темата(Очаквах да са повече):
Социопатно: Срещуположен палец в колелото на еволюцията - legrandelf
World Wrestling FederationИлия Марков

.

10 коментара:

  1. "Не се третират проблемите на парче"-казваш,а говориш за партия, което до колкото знам е от латински пак значи същото т.е "партия" е също парче.Аз НЕ вярвам в партиите ,Владо..
    Уважавам гражданската ти позиция, подкрепям те напълно ,просто имаме разминаване в идеите не какво, а КАК да се направи,но сам разбираш, че в един коментар не е възможно да се изразя...доколкото/ми/ е въможно на цяло...
    ------------
    И най трагичното в случая е това, че ежедневно и ежечасно се оправдава поговорката :"Докато мъдрите се намъдруват,лудите се налудуват"...Да, тези за които водещ принцип е също латинският лаф "След нас и потоп"
    Та като тръгна на латински, доколкото се сещам,луд (ludis)също е от лат.произход и значи играещ:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Много ми харесаха аргументите за неучастието ти.

    По начало дългосрочните решения не се се постигат с кампании, а с целенасочено и добре разпределено във времето усилие, с постоянство и според наличните условия. Кампаниите дават добри резултати, когато става дума за определен частен случай, който иска еднократен напън. Тогава става с кампании, иначе за постигането на дългосрочно решение по даден проблем е нужно постоянство на усилието. Нужно е и не само това, нужен е достъп до механизмите, с които се решават проблемите - политическо влияние, а още по-добре е директното участие в политиката.
    Последното дава възможност за защита на определена позиция или интерес и по всички останали въпроси. Политическото включване дава много големи възможности.

    За второто, което споменваш - не, не е детинска постъпка. Може би само малко, ако се гледа от позицията на патриотизма/национализма, но иначе това е добрата изходна позиция. Дори си мисля, че свеждането на проблема до ниво нация и държава не е достатъчно. Колкото по-надолу слиз, толкова по-здрава основа би имало. Имам предвид, че в крайна сметка обикновеният човек е онзи, който плаща сметката, затова е хубаво нещата да се снижават максимално - до общинско, градско и дори квартално ниво.


    За самото WWF не мога да взема отношение. Не съм се интересувал, не ме интересува и не знам за какво се отнася.

    ОтговорИзтриване
  3. Големите рещения стават само със политическо влияние. Но явно досега който е горе решава личните си неща.

    ОтговорИзтриване
  4. @Кръстю , не налагам мнението си на никого и както виждаш съм отворен към всичко,което може да доведе да промяна. Не деля нещата на малки и големи.Все пак едно общество и държава живеят съгласно законите(въпреки,че ги нарушаваме често). Законите се променят по един единствен начин. Докато обикновените хора нямат участие във формирането им няма да се промени нищо.Не искам да чакам да се роди поколение "просветени" управници, които да се съобразяват с мнението ни.
    @Балтазар,все пак участвам по свой си начин:)Едното не пречи на другото.
    @Руми, не трябва да пренебрегваме нищо, което може да е полезно.

    ОтговорИзтриване
  5. Аз също не ги деля на малки и големи...Защо си останал с такова впечатление...Имам, разбира се виждания ,но ти споменах, че не се сбират в един коментар...
    А пропо, ТЕЗИ закони кой ги прави?! ...И много ли ти харесват?!Имаш ли мъни се изсухляш като мокра връв Примери искаш ли? :)))...Виж, има едни други закони, но...:))))

    ОтговорИзтриване
  6. Това, на което викате демокрация е един кьорфишек.Или както е отбелязано на едно място :"Капан, посредством който хитрите манипулирайки простите ,управляват и умните".
    ---
    А онова: "Ний творци сме на благата ,да живей,живей труда!" -остави го за 1-ви май:)

    ОтговорИзтриване
  7. Кръстю, отклонихме се от основната тема, а тя е българската гора и какво можем да направим за нея.

    ОтговорИзтриване
  8. Питай царя и Доган :) Те ще ти кажат най-добре..Ако не за нея, то поне С нея :(

    ОтговорИзтриване
  9. Аз си мисля, че на първо място за гората, а и за всичко друго, трябва най-вече да се слуша думата на собственика й.
    С други думи да има гора е добре, но тя все пак принадлежи на някого. Добре е той да решава или ако някой иска да му забрани да я отсече - нека я купи и да не я сече.

    ОтговорИзтриване
  10. Балтазар, не мога да се съглася. Това е все едно на собственикът на първият етаж в небостъргач, да му се разреши да разруши своят етаж.

    ОтговорИзтриване