За хората и животните

Миналата седмица прочетох при Руми една трогателна история- Една Лемурка. На фона на тази майчина обич, отношението на някои човешки същества към децата е неразбираемо.
В краят на седмицата попаднах на поредната новина за убийство. Убийство на бебе от собствената му майка. Дори и причина имало -детето много плачело?!?
Когато научиш подобна новина, първата реакция е да кажеш: Животните са по-добри от нас!
Спомняме си примери за благородно поведение на животни и ги съпоставяме с човешкото поведение. Сякаш нещата са ясни, но това е просто емоционална реакция. Реакция на човешкото в нас, срещу нещо грозно и жестоко извършено от представители на нашият вид. Ако погледнем без емоции на нещата, ще забележим и в животинският свят, много примери на жестоко поведение.
Да, но човекът има разум и не би трябвало да се държи така! Животните могат да бъдат извинени с вродените инстинкти, с които не могат да се преборят. Едно същество, наричащо се Homo sapiens, не може да се извини с това. Би трябвало разумът след толкова години еволюция, да контролира нещата.
Така е, но само разумът не стига. Има още нещо, което знаем, но пропускаме да споменем, заслепени от емоциите.
Не всички хора и не всички животни са еднакви. Разликите при животните са още по-големи, имайки в предвид разликите във видовете.
Замисляли ли сте се защо са различни? Каква е основната причина едни и същи външно създания, да се държат по различен начин? Често обясняваме, жестокото поведение с инстинкти или психични отклонения. И двете обяснения имат място и при хората и при животните, но само те ли са и дали са най-важните причини?
Има и още нещо, което искам да спомена- разликата в реакциите, когато едно жестоко действие се извърши от човек и от животно. Трябва да призная, че при хората въображението често е бедно, за да опише изобретателността в причиняването на вреда на другите. Причината е в разумът, който в притежаваме.
Но, да се върна на разликата във възприемането. Един случаен пример: Не ме учудват реакциите, по темата с бездомните кучета, например. Дори и при случаите, когато глутницата причинява смърт, се намират хора, които защитават животните. Всъщност са прави. Не за това, че в случаят животните не носят вина, а за това, че основната вина не е тяхна. Как ще постъпи едно животно в даден момент, зависи не само от видът му и вродените инстинкти, а преди всичко от условията и средата, в която се е оформило като индивид.
Същото важи и за хората, но в тяхна защита много рядко се чуват такива гласове. Всъщност хората постъпките на хората, много повече са зависими от средата, в която човек е израснал. Хората са много по-уязвими дори, като възрастни индивиди.
Замисляли ли сте се, дали бихте имали същите интереси и позиции, ако детството ви е било друго? Замисляли ли сте се например, дали бихте били със същите интереси и позиции, ако семейството и работата ви бяха други?
И аз се ужасих, когато разбрах новината за убито бебе. Ужасих се от човешкото същество зад събитието. Само, че дали няма нещо още по-страшно?
Убийците ги наказват, но средата, която ги е създала остава. Това е нашето днешно общество. Не ме интересува миналото, но бъдещето ме плаши. Отровната среда създаваща чудовища, ще продължи да съществува. Създали сме я ние, с безучастие и незаинтересованост. Ние ще я поддържаме жива и в бъдеще.
В този ред на мисли, ако имах избор, май бих избрал да съм животинка. А вие?

.

17 коментара:

  1. Казват за животните са зверове. Но аз съм чувала и друго.Няма по- голям звяр от човека защото има разум и го прави с умисъл!

    ОтговорИзтриване
  2. Това е трагедия!Дори не искам да мисля за такова нещо.Недопустимо е...някои хора въобще не е трябвало да се раждат.
    п.п.животните са по-добри

    ОтговорИзтриване
  3. Владо,
    Прав си! Условията на живот и средата на обитание оформят характера на едно живо същество.

    ОтговорИзтриване
  4. Накратко- човекът единствен убива за удоволствие:(

    ОтговорИзтриване
  5. най-големият враг на човека е самият човек. няма по-ужасно от това.

    ОтговорИзтриване
  6. Гледам, че Кръстю е казал нещата с две думи. Ще допълня само - единствено хората убиват за неща, които не са пряко свързани с оцеляването им. Хоби ми е да изучавам поведението на котките и поне за тях това важи с пълна сила.
    И, честно казано, понякога ми се иска да съм котка. Само понякога, защото техния живот не е никак лесен:)

    ОтговорИзтриване
  7. Прав си, че всичко е в детството. Понякога наглед безобидни неща оставят отпечатък в детската психика, така, че целия им по-нататъшен живот да е зависим от тях. Никой не се ражда убиец! Дори и хората! Никой не убива за удоволствие, просто го прави, без да знае защо ("защото" стои в детството, но това е работа за психоаналитиците, а тя е скъпа за обикновените простосмъртни). Докато не узреем, че Човекът и грижата за него са приоритет на обществото (тази грижа трябва да е най-платена, като в белите държави), нещата ще са такива. Кой се грижи за физическото и психическото здраве?- тези хора работят за смешни заплати (строител да си в днешно време, да строим къщи за празноглавци).

    ОтговорИзтриване
  8. Не зная какво да добавя към думите на sunlit. Да казал го и аз, човекът е недостижим в жестокостта си, но за всяко живо същество основното е средата. Тя е основната причина. Може промяната да не се осети веднага, но след поколения зава резултат. Понеже Алиса спомена котките- вижте разликата, между дивата и питомната котка, между тези на улицата и тези, за които се грижат.

    ОтговорИзтриване
  9. Животът на животните отдавна много зависи от хората. Те се сблъскват с хората пряко или косвено. Ако си човек имаш малко по-голям шанс да избегнеш лошите последствия от дейността на хората. Ако си животинка - не можеш. И растение да си пак не можеш, но при добро стечение на обстоятелствата може да ги надживееш.

    ОтговорИзтриване
  10. Владо ,май работата е по-дълбока..Възпитанието, респективно средата са основни, но има и от "семето"..В една и съща нива два еднакви класа няма , както и двама човека, даже и близнаци..

    ОтговорИзтриване
  11. @sunlit- Да,аз сам ,като строител се бях пошегувал така в предния пост на Владо, но не забравяй, че има една поговорка "Обущарят често ходи бос"
    Лично аз не се оплаквам ,но трябва да ти кажа- да! Това е занаят, който гарантира сравнително сносно преживяване почти винаги, но има и друго:Тиквите понякога "забравят" да си плащат ,или плащат когато им е кеф и познай законът на чия страна е :)))

    ОтговорИзтриване
  12. Boriana, всъщност дори и хората не могат да избягнат всичко.
    Кръстю , примерът с растенията не е удачен. Да в една нива има разлика в класовете, но не съм видял на житен клас да израсне круша.Все още де:)))

    ОтговорИзтриване
  13. E, това е частен случай с крушата:)По принцип два еднакви класа и човека - НЯМА.
    Мога да ти дам и пример с двама близнаци, които еднаквите условия не доведоха до еднакви резултати...Даже и с общественната "грижа",ако помниш на времето ,при класиране на прием във ВУЗ,приемаха автоматично и другия/ако си е подал документите, разбира се/.
    Няма да описвам до къде стигна единият и до къде падна другият..
    Нарочно дадох пример с близнаци, защото иначе може да се изтъкне аргумент ,че родителите обичали повече едното дете и комплексирали другото..

    ОтговорИзтриване
  14. Един от двата вида -човек и животно, е много по-добър. Познайте кой.

    ОтговорИзтриване
  15. @Кръстю, наистина обущарят ходи бос: аз помагам на другите, обикновено за "благодаря", което не ми слага хляб на масата. Затова вече 20 години ям хляба на строители :). (съжалявам, че не е по темата)А защо животните са по-добри от хората: Заради разликите - осъзнаването, думите, лъжите. Толкова, темата е голяма.

    ОтговорИзтриване
  16. О,не! Като знам какви "хора" има,хич не ми се ще да съм безпомощна животинка в ръцете им ....

    ОтговорИзтриване