Златното сечение

Някога, когато хората знаели много по-малко неща отколкото днес, търсели хармония във всичко наоколо. Търсели я със сетивата си и я намирали в Природата и в себе си.
По-късно се намесил разумът. Хората се опитали да опишат всичко, да намерят обяснение за хармонията и красотата. Искали да знаят как да я пресъздават и оценяват.
С оценката се справили. Родила се математиката и математиците започнали да превръщат всичко във формули и числа. Намерили модела, защото математиката е всесилна наука. Както казваше един мой преподавател:
-Всички науки, изкуства, чувства и събития могат да се сведат до система от уравнения.
Или с други думи, когато се шегуваше:
-Човек трябва да помни, как се казва, кога е роден и от време на време, че е женен. Останалото се извежда.
Математиците все пак успели да изведат модел. Изчислили и стойност: 1,618...
Това според тях било златното сечение на всичко. Терминът е въведен от Леонардо да Винчи и съдейки по картините и скиците на изобретенията му, трябва да признаем, че e му е било от полза.
По-късно математиката се развива и установява, че използването на точни стойности само и вреди. Започва да работи по сложни понятия. Точните параметри се заменени със система от области, в които има точки или обекти със близки стойности. Почти съм забравил нещата, които учех в института, но скоро приложих един метод в работата.

Имах три възможни решения, нито едно, от които не ме задоволяваше. Всяко имаше някакви недостатъци. Наложих ги едно върху друго и за минути се оформи областта, в която бяха общите и най-важни неща от трите решения. Оказа се, че останалото извън тази област е просто излишна информация, която пречи за решаването. Бях уцелил „златната” област (златната среда).
Зарадвах си, но се замислих над терминът златна среда. В обществените отношения, често използваме този термин в негативен смисъл. Златната среда в едно общество, обикновено се използва, като пример за застой и незабележимо живуркане. Всъщност нещата са доста по-сложни. Златната среда в едно общество е най-активната, разнородна и променяща се среда. От там тръгват идеите и хората надолу или на горе. Златната среда в едно общество е като разпределителна гара, на която влаковете не спират дори за минута.
А къде е златното сечение на едно общество?
Горното изображение, е неприложимо за едно общество. Ако приемем, че трите окръжности представляват интересите на обособени групи от хора, то какво си мислите, че представлява областта, където се припокриват и трите окръжности?
Може ми това е мястото с общите ценности? Може би там минава златното сечение?
За съжаление не е така. В трите групи множеството от хора са групирани около центърът им. Там са общите им интереси и най-подкрепяните идеи. В областта, където се припокриват трите окръжности, често има или много малко хора, или нито един.
Тогава къде е златното сечение в едно общество? Къде е тази толкова важна права линия?
Права ли казах? Май сгреших! Златното сечение в едно общество не е права линия. Това не е нещо, което се извежда или трябва да помниш между другото. Златното сечение в едно общество е тънка криво линия, минаваща през интересите на всеки един член на обществото. Математически не може да се опише, но съществува. Всеки от вас може да я види. Не цялата, но поне частта преминаваща през неговите интереси и тези на близките му хора.
Огледайте се и ще го видите и вие.

.

11 коментара:

  1. Някой я вижда като се поогледа а друг ...

    ОтговорИзтриване
  2. Добро утро!
    Интересна гледна точка... и доста вярна ми се вижда...
    Усмихнат ден и... да се оглеждаме! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Дълга тема Владо...Основно мисля, че главното е да осъзнаем ,че сме част от едно цяло... На ТОЗИ свят пълно щастие няма ...грубо казано ако ползваме математиката, това е да намерим не коя стойност, а кой интервал включващ определени стойности удовлетворява израза.

    ОтговорИзтриване
  4. :))) Всичко в природата има математически модел...мразя математиката нищо ,че и се водя "майстор":)))))

    ОтговорИзтриване
  5. Дълбоко в същността си всеки иска едно и също.
    Точно там би трябвало да е това, което е общо за всички.
    Но начините, решенията за всеки са си индивидуални. Там се и различаваме.
    То и това е прекрасно.
    Иначе би настъпила голяма скука...

    ОтговорИзтриване
  6. И аз не харесвам математиката, предпочитам по-разчупени науки...но ми харесва хората да имат различни виждания и интереси, по-забавно е и има повече от едно верни решения. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Интересувам се от история на изкуството и зная понятието оттам. Срам, не срам - признавам си, не бях се замисляла, че като принцип е нещо, приложимо в собствения ми живот. Благодаря за актуалния прочит.

    ОтговорИзтриване
  8. @Руми, напоследък забелязвам доста хора,които я виждат само около себе си:).
    @Аmazonka, е може и да греша. Един добър математик, сигурно ще ме обори, но пък така ми харесва да описвам нещатата.
    @Кръстю, така е но можем поне да се стремим към безкрайност:)
    @Ondine и аз не харесвам математиката, но помага понякога:)
    @Nightwish El , не едно и също. Едни и същи неща. Но поискане от различно хора стават различни.Наистина е хубаво,че сме различни.
    @bampi,е това е най-хубавото в човешкото общество. Можем да имаме много различни но верни решения.
    @Алиса, защото не си го погледнала, като математически термин. Аз го погледнах, не ми хареса и го пооправих, спрямо моето златно сечение.

    ОтговорИзтриване
  9. Дълго време и аз смятах, че златната среда е синоним на посредственост.

    Но после разбрах, че златната среда всъщност е синоним на мъдрост, на неизпадане в крайности, на умереност, на поумняване, на себеосъзнаване.

    Златната среда е сега синоним за мен на умението да поддържам подходящото статукво и така - стъпила върху солидна база, да продължавам да се развивам - преди всичко сетивата си...

    ОтговорИзтриване
  10. "...Ако приемем, че трите окръжности представляват интересите на обособени групи от хора, то какво си мислите, че представлява областта, където се припокриват и трите окръжности?..."
    В съвременното общество е егоизма. Потребителската идеология натрапвана чрез агресивната реклама, целяща единствено печалба, го подхранва и разпространява.

    ОтговорИзтриване