Земята е кръгла

-Кръгла е, Ваше Величество! Земята е кръгла! - обясняваше придворният Звездоброец, разгънал пред трона цяла камара със свитъци. –С наблюдения и изчисления, най-после успяхме да докажем това. Всъщност аз свърших цялата работа, но преотстъпвам цялата слава на Ваше Величество. Бих бил доволен от една малка материална награда.
-Дрън, дрън!- изръмжа Царят- Кръгла била! Цял свят знае, че е плоска, а ти ще ме убеждаваш в глупости. Ако взема да го кажа, ще ме обявят за луд или глупак. Пък и награда искаш. Ще взема да заповядам да те напердашат!
-Е, чакай малко де!- обади се Царицата.- Нека не бързаме. Ами ако този глупак е прав? Ако се окаже, че най-накрая главата му е родила нещо истинско?
- Никакво чакане!- разфуча се Царят.- Веднага да го напердашат! И на мен ми се иска, да си върна малко от парите, които е похарчил, но само го чуйте какви ги приказва. Кръгла била Земята?!? Къде я видя, кръгла бе, безделнико? Аз на очите си ли да вярвам или на теб? Утре ще започнеш да разправяш и че Земята се върти!
-Ама, тя наистина се върти, Ваше Величество...- започна Звездоброецът, но смутен замлъкна.
- Хайде, хайде не съдете строго човекът.- намеси се и Шутът.- За въртенето може да е прав, защото вчера и аз го забелязах. Вярно, че се бях напил здравата, но ефектът беше налице.
- Да, оставете човечецът.- обади се и старата Царица.- Дори да бърка, сигурна съм, че не е нарочно. Дори съм склонна да приема, че земята е кръгла. От няколко години забелязвам, че накъдето и да тръгна все е нагоре вървя. Може пък, като е толкова учен, да намери начин да слизаме само надолу.
-Е, това вече е умна идея!- потри ръце Царят.- Представяте ли си, какви икономии ще направим, ако има такъв начин. Ще потекат като река парички в хазната. Казвай, безделнико как да стане това.
-Ами... не може...- започна да мънка Звездоброецът.- Това е против физичните закони. Аз съм учен , а не магьосник.
-Не може ли!?!- скочи Царят.- Щом не може, пращам веднага стражата, да те напердаши. За какво те храних толкова години? Накрая да ми кажеш, че земята е кръгла, върти се и аз не мога да спечеля нищо от това. Наука ми било това. Значи да харчиш парите ми без полза, е наука? Стражааа...
-Чакайте, Ваше Величество!- уплашен се примоли Звездоброецът.- Чакайте малко. В последните изследвания съм започнал серия експерименти и някои от тях доказват, че все пак полза може да се извлече.
В настъпилата тишина, Звездоброецът се окопити, поизглади мантията и брадата си, а после пошушна на ухото на Царя:
-Наистина може, Ваше Величество! Не исках да го споменавам пред другите, защото най-значими са ползите във военната област. Представя те ли си, едно сражение на хълм, в което нашата войска е винаги на върхът на хълма? Ще печелим всички битки. Само, че тихо! Тук може да има шпиони. Ето шутът се прави на глупак, но за мен винаги си е бил съмнителен. Най-важното е да се запази тайната.
Царят скочи и веднага изгони всички навън. След като провери, дали някой не подслушва, се обърна към Звездоброецът за подробности.
-Много бързате, Ваше Величество! - важно заяви Звездоброецът.- Такава отговорна задача изисква повечко време и пари. Много пари.
-Няма значение! - махна с ръка Царят. - Важното е, че някой ден ще мога да натрия носа на всичките си съседи. Казвай, какво и колко ти трябва.
- Направил съм малък разчет, Ваше Величество. На първо време, четвърт от приходите на царството ще стигнат. Ще ми трябват и хора и по-голямо помещение. Всъщност, защо да се ограничаваме? Защо не построим направо едно градче на брега на морето. Климатът е подходящ , а и ще можем да го заградим със стена и ще запазим Тайната. Това е най-важното- всичко да е напълно секретно. Никакви външни хора не трябва да влизат и никаква информация не трябва да излиза. Тихо....

След години за никого не било тайна, че Земята е кръгла и се върти. „Тайната” информация изтекла и се оказало, че все пак има полза от нея и за други, освен за Звездоброецът, поставил началото на военната промишленост.

.

13 коментара:

  1. Veritatem dies aperit - Времето разкрива истината :)

    ОтговорИзтриване
  2. :)) Добих по-ясен поглед, защо е създадена науката.
    Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
  3. А аз разбрах, защо парите всъщност не водят до нищо добро.

    ОтговорИзтриване
  4. В началото никой не иска да си сложи главата в торбата, после пък не могат да разделят славата...
    :)

    ОтговорИзтриване
  5. Хареса ми доказателството за въртенето на земята...;)

    ОтговорИзтриване
  6. Защо военната промишленост печели най-много в края на пътя :( ?

    ОтговорИзтриване
  7. @Руми, сега всеки знае:).
    @Кръстю, за съжаление не цялата:)
    @Gloxy-Floxy , по-точно как, а защо е вече тема на изследване:).
    @Н.Никифоров , да си призная нямам нищо против да съм на мястото на Звездоброеца:).
    @bampi, винаги е така:)
    @keti531953, проверено е от много поколения и винаги резултатът е еднакъв:).
    @Boriana Boeva , не зная. Зная само,че винаги печели.

    ОтговорИзтриване
  8. За съжаление е така и стигаме до другата картинка:Imprimatur secretum, xeritas misterium -и да отпечаташ тайната, истината остава скрита...Жалко но...:(

    ОтговорИзтриване
  9. Да, Земята е кръгла и се върти :)))Всичко започва от един звездоброец...

    ОтговорИзтриване
  10. Владо,хубава публикация отново,само ми кажи каква е връзката на земята и нейното въртене с военната промишленост,нещо не мога да схвана?

    ОтговорИзтриване