Остаряваме бавно

Замисляли ли сте се кога човек започва да остарява? Дали, когото се появи първият бял косъм или първата бръчка на челото? Дали пък, както твърдях преди година, когато престане да задава Въпроси?
Наскоро пак се замислих за това. Причината не беше, че напоследък белите ми косми са се увеличили рязко. Това реших лесно, като се подстригах късо и ги замаскирах поне за месец.
Не е и до въпросите, макар че все повече ценя спокойните мигове, без задачи и нови въпроси.
Замислих се заради прочетено тук и там, основно неща за младото поколение. Обвиненията са много- като се започне от това, че са разглезени, необразовани, мързеливи, жестоки, неблагодарни и още и още...
Слушайки и четейки, изплуват спомени от едно време, кого същите думи слушах за нашето поколение. Уж бяхме бъдещето и на нас разчитаха, а всяко нещо, което правехме се превръщаше в обект на критика. Хубавото на младостта, е че приема тези обвинения с усмивка и продължава по своят път.
Да! По СВОЯТ път, а не по пътя на предишното поколение.
Защото са различни от нас. Всъщност различни е неточна дума. Истината е, че младите са по-добри от нас. Знаят повече, могат повече, по-умни са, по-високи и по-здрави са.
Можем да се заблуждаваме, че не е така. можем да ровим из спомените си за доказателства и да сочим „мършата” в младото поколение.
Ами, нямаше ли „мърша” и в нашето поколение? Ученическите бисери от преди 30 години, много ли се различаваха от сегашните? Нима хората, които не обичаха да четат тогава бяха по-малко?
Да, не могат някои неща, които ние можехме. Спомням си обаче, че поколението преди нас смяташе със сметачна линийка. Колко хора от нашето поколение, могат да си служат с нея?
А спомняте ли си как приемаха нашите родители музиката, която слушахме. Или думите за дрехите и прическите ни.
Не ги виня. Същите думи са отправяли към тях и нашите дядовци и баби. Историята се повтаря от началото на човешкият род. Ако се съди по това поколението от каменната епоха, може би е било най-достойно. Просто защото преди него е нямало друго, което е имало достатъчно мозъчни клетки за да критикува.
Какво мислите вие? Дразни ли ви, подрастващото поколение? Мислите ли, че човечеството се изражда? Е ако е така, със сигурност вече остарявате. Аз също.

30 коментара:

  1. Аз разбрах че остарявам,когато силната музика започна да ме дразни... :)

    ОтговорИзтриване
  2. Влади, ти може и да остаряваш бавно, ама аз много бързо...С всичките съпровождащи ефекти, изброени по-горе :/

    ОтговорИзтриване
  3. Тъй де, не ефекти, ами ДЕфекти ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Естествено, че т.нар. конфликт млади стари е от време оно...Не напразно в другия блог дадох пример с Тертулиан, чиито писания за Рим по него време могат спокойно да се четат и сега...Но другото е интересно, как Римската империя се срива и то от набезите на ония варвари западноевропейски ,живеещи в миризливи колиби заедно с добитъка...И които след това стават новият двигател ,завладяват нови светове, правят научно-технически бум и...сега вървят по пътя на великата римска империя...:)))
    Нищо ново под слъцето...Историческият ход не е вектор, Владо.
    За сметачната линия- аз мога да смятам, но бъркам десетичната запетая, защото нямам рутина.Какво да се прави тъкмо започнах да и посвиквам и "Елка-та" поевтиня достатъчно (100лв.- заплата и нещо, млад инженер започваше с 90, нещо като компютър сега...вече има по 500лв,че и по-малко)

    ОтговорИзтриване
  5. А това, дали младите са по-здрави е под въпрос. Както и ние дали сме по-здрави от нашите родители...Преди няколко дни почина доведеният брат на жена ми. Ей,така ..без оплаквания. Баща му е още жив, на 83г. Той си знае колко е жив, ама...А аз съм със 100 болести. Изведнъж се сринах.
    Но ти пиша това, защото е масово явление, поогледай се малко :(

    ОтговорИзтриване
  6. както е казал поета-"остаряваме бавно-неусетно почти",kато си помисля,че през септември ставам на 49г.и се усмихвам,не се страхувам определено от старостта:)
    а иначе младото поколение винаги е различно от нас във всяко отношение,просто ни провокира с държанието си и непукизма към живота като цяло-не знам ,може би така е по-добре,но ценостите се загубиха ...

    ОтговорИзтриване
  7. :) Не ме дразнят. Радват ме, учудват ме, ядосват ме и дъщерите, и внуците, и всичките от техните поколения...
    Единственото, което може да ме вбеси сериозно е човешката глупост, а за нея възраст няма!

    ОтговорИзтриване
  8. Абе сложно е.
    И аз, като Кръстю мисля, че има циклично деградиране на цивилизацията, след което мястото й се заема от по-диви, но с по-здрави морални устои племена, и пак и пак.

    Тук
    http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=58

    бях полагал някакви мислоусилия преди време по въпроса.

    А иначе, че съм остарял вярно си е.

    ОтговорИзтриване
  9. Хмм, сметачната линия... - така и не разбрах как се смята с нея.:)))
    Малката ми дъщеря, родена в епохата на уокмените, на 5-6 годишно възраст за пръв път видя грамофонна плоча и попита "А този голяма дискета къде се пъха?".Наложи се да я водя в къщата на баба ми, за да й покажа какво е грамофон.
    Радвам се на младото поколение. Имат повече възможности от нас,важното е да не ги пропускат. Дразни ме единствено материализма, прехласването по скъпи и ненужни вещи, но за това вина има и "бавно остаряващото" поколение.:)))

    ОтговорИзтриване
  10. @keti531953, мен ме дразнеше и преди 20 години:)
    @Блага, докато го разбираме не е страшно:)
    @Кръстю, спирала е и то възходяща. Правиш генерални изводи от частни случаи. Преди век хората са мрели като мухи, а преди два века населението на Европа се е състояло предимно от мръсни, необразовани и жестоки варвари. Да не говорим за останалият свят.Виж свидетелствата на времето, не за животът на аристокрацията, а на основната маса.Римските граждани в огромното си мнозинство са били не по-различни от унищожилите ги варвари. Причината според мен за такива позиции е нетърпението и желанието нещата да стават по-бързо, защото човешкият живот е кратък и дори не усещаме промените. Има го и в мен:)
    @Силвия Тенчева, позагубиха се нашите ценности и то не напълно. За част от тях и аз самият не съжалявам.
    @slavuncho, зная и се опитвам и аз да търся хубавото и да помня:)
    @bozho , а всъщност кои сме ние за да съдим, какво е цивилизация и какво не? Аз не се наемам:)
    @tiburon , материализма го имаше не по-слаб и по наше време:) Тогава се гонеха Лада,Москвич и панелка, вилно място, дънки от кореком и цветен телевизор. Има ли значение какъв е обекта?
    @

    ОтговорИзтриване
  11. Не ме дразнят ама с тях не може да се спори де. Най имам зъб на уредбата. Като я усилят започват да ми се джаскат нервите. Но съобразяват се де. Не са като нашите щчупещтини . Ама си слушахме Куин. Радвам се че заедно с тях поизучих компа с който все още сме на вие. Най-важното е да не забравяме че в съседната стая имаме деца, нищо че са някак по-такива.

    ОтговорИзтриване
  12. Руми, значи и ти си слушала "упадъчна" музика:) А децата порастват и някой ден остаряват, като нас. Идват новите деца:)

    ОтговорИзтриване
  13. Акселерация, индигови и кристални деца, хипертимни, но безспорно интелигентни. Това, че са много по-адаптивни от нас, че са без комплекси, че са повече индивидуалност, че се отстояват - всичко това е прекрасно. Но са ЕГОцентрични до мозъка на костите си. Формират прекалено голям Аз, за сметка на Супер Аз (при нас беше обратното - това е което ни смущава, което не разбираме и не прощаваме, ние, техните родители). Не мисля, че модните тенденции на поколенията трябва да са център на дебата тук - то е ясно.

    ОтговорИзтриване
  14. Аз уж все се успокоявах, че старостта е функция на психиката, ама нещо последно време май ме налегнаха други мисли....
    Иначе, за младото поколение- шарено е, едни не можещ ги отдели от учебници и книги, други от чалгаджийниците....а всички те имат много по-големи възможности за избор и реализация, и сбъдване на мечти, само дето трябва да имат такива!
    Ларошфуко е казал- Старците обичат да дават добри напътствия, за да се утешат, че не могат вече да дават лоши примери!........вярно и тъжно!
    И въпреки белите коси- палаво лято ти желая!

    ОтговорИзтриване
  15. Не ме дразни новото поколение. Нервя се на други неша. От ЕГН- то ли ще да е? ;)

    ОтговорИзтриване
  16. Не съм съгласен Владо! Нещо ти бъркаш . То погледнато по твоя начин и сега ,тук има хора, дето само кранчето им за вода е 700лв, и един голяяяям процент хора, на които кенефът им е в двора :)))
    Аз ти говоря принципно. Тази цикличност си я има и върви от изток на запад. За съжаление, или не, движеики се все на запад стигаме изток и ...:))
    Тая възходяща спирала я има но движението на цивилизацията по нея е по танго -ритъм :две напред, една назад :)))

    ОтговорИзтриване
  17. @Lana, Егото е полезно. Във всеки човек е и е по-опасно когато се крие.
    @пепеляшкаы:)))
    @momenti-momenti, може:) Нали ни карат да го знаем на изуст и навсякъде го искат, за да ни го напомнят:)
    @Кръстю, че кога не е било така? Само,че общото ниво се вдига и ти се съгласяваш, че са две напред, срещу една назад.Вземи китайски роб, крепостен селянин в Русия или прикован за машините пролетарий в западна Европа. Нивото е отчайващо ниско, но от такива хора е излязло следващото поколение и то е било по-добро:)

    ОтговорИзтриване
  18. Да,Владо,но аз не мисля, че техническия прогрес ни прави по-добри като хора по принцип...като помислиш, вероятно ще се съгласиш...вземи баналния пример за последната война, холокоста, Хирошима и Нагазаки...
    Да не говорим, че примерът, който непрекъснато се дава с Инквизицията (не разбирай, че я подкрепям) с нейните "мижави" около 30000 жертви общо е смешен в сравнение с тези в първите 60 години на този най-технологичен и същевременно безбожен и дивашки, отминал ХХ век :(

    ОтговорИзтриване
  19. Младите не са по различни от нас :) просто ние ставаме като родителите си, Kръстю е прав-нищо ново под слънцето ;)

    ОтговорИзтриване
  20. Ето, по инерция от стереотипите, налагани ми в детството, преминало в гореупоменатия век, употребих "диващки", тия, за които е това определение са в много отношения хора от нас :)))
    Ето ти едно косвено доказателство:)))
    ---
    Царят е гол, Владо, погледни пак...

    ОтговорИзтриване
  21. Не е доказателство Кръстю. Хората стават по-добри чрез знанието и с повишаване на жизненият стандарт. Недостътък на развитието обаче е, че тези неща не са еднакви за цялата Земя. Днес има хора, които живеят в 16 век, такива които живеят в 18, а много още в миналия век. Не ги давай за пример. Една подробност- например реална ядрена заплаха днес има само от две страни, живеещи в миналото. Едната по религиозни, а другата по идеологически причини. Но това са останки от миналато, а не образ на човечеството днес. Винаги ще има такива динозаври, но това не прави мен и теб по-лоши. Ние сме по-добри от предишното поколение. Във всичко, но губим битката с наследниците ни. Харесва ли ти или не, тях не ги интересува, както не ни интересуваше и нас.

    ОтговорИзтриване
  22. Е, добре, то това важи за всички векове..през десети е имало и такива , които живеят в пети и трети...И не разбирам за каква битка с наследниците говориш??? Май, жегите не ти се отразяват добре и разсъждаваш крокодилът по-дълъг ли е, или по-зелен...
    Знанието НЕ ни прави по-добри. Д-р Менгеле е бил много знаещ и голям специалист :)))
    И май забравяш, че една верига е толкова здрава ,колкото най-слабата и брънка.
    Ще завърша като теб- хпаресва ли ти, или не- нищо ново под слънцето и това е:)))

    ОтговорИзтриване
  23. И още нещо -кой хвърли ПЪРВИТЕ атомни бомби ,по ХОРА, някои религиозни фанатици, или представители на на най-свободната и демократична нация...И то от келешлък и амбиция ,да види светът, че нЕма лабаво...войната се бешевече отекла.

    ОтговорИзтриване
  24. @Кръстю, убеди следващото поколение:)

    ОтговорИзтриване
  25. Убедил съм със сигурност двама, моите преки наследници, стига ми толкова...а ти не ми се сърди, обичам да споря, какво да правя, това е вече дереджето- мъжът и компютърът интимно..:)))

    ОтговорИзтриване
  26. :)) Знаеш ли, Владо, дъщеря ми ми беше дала съвет да не прекалявам с този чичарско-кръчмарски хумор, защото отблъсквал младите (чичарско от чичка:)))

    ОтговорИзтриване
  27. Има много дребни неща, които го издават. Едното е, когато следващото поколение започне да те дразни с всяка дреболия.
    Гледам да се разбирам с децата си и с приятелите им, да им бъда повече приятел, отколкото мърморещ за всяко нещо наставник. Вероятно аз ги дразня повече със силната си музика, обаче тя не се слуша тихо, а и бавно свикват и понякога дори я харесват. :) Питаме се взаимно за разни неща, уча се от тях и те - от мен.

    Обаче за четенето не съм съгласна с теб. Сега необичащите да четат не само са повече, сега предимно не четат.

    ОтговорИзтриване
  28. Точка, и ние ги дразним не по-малко:)

    ОтговорИзтриване
  29. Ще ви извадя за малко от самовглъбението...
    Някои неща са обективно случващи се! Въпреки, че са субективно обусловени.

    ОтговорИзтриване