Топло

Вчера за първи път, запалих печката. Или съм се изнежил, или тази зима, наистина ще дойде по-рано и ще бъде по-студена, както казват синоптиците.
Тази година поне успях да подсигуря дървата навреме. Повечето от времето не съм в къщи, но горя на година около 3-4 кубика. Днес си направих сметка:
В града има, около 5000 къщи, които се отопляват на дърва. За всяка по 5 кубика минимум.
Излиза 25 000 кубика дърва. Ако приемем, че средно едно дърво дава 1.5 кубика, излиза че са отрязани към 16-17 000 дървета, само за отопление на нашия малък град.
Много са нали?
Само ,че не се чувствам виновен. Знаете ли, колко дървета са необходими за един кубичен метър природен газ? Знаете ли и колко години са нужни, за да се превърне органична маса в природен газ?
Колко пъти годишно се замисляте, какво ще правим, когато след двадесет години запасите намалеят?
Ето и нещо от днес, което също е повод за размисъл -Давайте екологичната оценка! Давайте и изводите!.

9 коментара:

  1. Владо, запасите от всичко намаляват - създава се в природата с векове и го черпим за секунди. Затова е масовата истерия (в добрия смисъл) по ВЕИ - възобновяемите (и практически вечни) енергийни източници, най-вече слънцето и вятъра. Само че у нас те са нещо като киселото грозде от приказката и не са лъжица за всяка уста.

    ОтговорИзтриване
  2. да много си прав,колко изсечени дървета трябват за да има в Самоков и другите подобни градове хубаво и приятно отопление през зимата,Испания е добра алтернатива ,как се използва вятъра за ел.енергия,тук у нас само на определени места има подобни вятърни генератори....

    ОтговорИзтриване
  3. Някои вече работим по въпроса с ветроенергините източници. Почти са факт. Трябва да сме по-мъдри в оцеляването си. Не егоистични.

    ОтговорИзтриване
  4. Светле, много хора работят по въпроса с ветрогенераторите и фотоволтаичните централи.

    Обаче бюрократщината е толкова огромна, толкова спъваща, процедурите са бавни и затормозяващи и много от тях - излишни. Целта на институциите е не да подкрепят този бизнес, а да не му дават шанс и само най-инатливите инвеститори не се отказват. От пресен личен опит го твърдя.

    ОтговорИзтриване
  5. И аз искам УМЕН ДОМ, но нямам възможности... Нямам възможности дори за обикновен дом.
    Убуу, чи жината ощи ма не и изгонила...

    ОтговорИзтриване
  6. Ние също сме на дърва и ток, но това лято си сложихме слънчеви панели - хем да пестим, хем да не вреди толкова. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Точка, знам. Доста съм близо до "кухнята" на този проблем. Вече трета година се ходи по мъките. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Иска ми се да охладя малко ентусиазма ви, относно възстановимите източници. На този етап и слънчевите панели и ветрогенераторите, са просто екзотично допълниние, а и няма надежда ефективността им скоро да достигне поне до приемливо ниво. В момента използването им е оправдано единствено, на места, където няма друга алтернатива и то не самостоятелно.
    Защо все пак се строят днес? Не заради природата, а защото са бизнес. Ето един материал :
    ТУК
    За реалните алтернативи, може би трябва да отделя време и да напиша повече.

    ОтговорИзтриване
  9. По повод на бизнеса за който си дал връзка: Кост от око. Няма оправия...

    ОтговорИзтриване