Всеки си има вкус

Преди малко, подредих дисковете до компютъра си и най-отдолу видях колекцията си от песни. Когато вкарах интернет, първото което направих, беше да потърся любимите си песни.
Ровех се по цял ден и резултатът беше 15 диска. Все стари парчета, надживели времето си.
Племеницата ми тогава беше малка, но за моя радост хареса повечето от песните. Направих и копия на дисковете, но с това всичко приключи. Когато е с връстниците си, слуша само модерните еднодневки. Не, че са по-хубави, но са модерни.
Не се сърдя, а и не мога да направя нищо. Вкусът, не само в музиката, се определя от средата, в която живеем. Ако погледнем примерите с най-често използваното значение на думата вкус, ще намерим много примери за това. Хората от различни народи, култури и групи, са формирали вкус, различен и често пъти необясним за външни наблюдатели.
За съжаление, нещата днес не опират само до средата. Налице са мощни средства за реклама. Често те изместват естественото формиране на вкуса.
Днес ако един производител на кучешка храна, реши да я продава и на хора, няма да му е трудно. Достатъчно е да даде малко пари за реклама и съм сигурен, че само след месец, една огромна маса от хора, ще превъзнася качествата и вкуса и.
Е, това е вече нещо, за което мога да се сърдя и съжалявам.

8 коментара:

  1. Владо, възпитанието, средата + това, което те докосва и ти допада, формират вкуса ти. Абсолютно индивидуален е, може да се покрива донякъде с масовия, може и да е съвсем различен.

    А тяхното е минимален % вкус, останалото е поддражание.

    Затова си мисля, че в музиката специално днес се правят много малко хитове и много комерсиални еднодневки - не е толкова важно да са качествени, трябва да са що-годе ритмични и да се въртят шумно и натрапчиво, докато масата залитне по следващото по-новичко. Защо тогава авторите да се напъват?

    ОтговорИзтриване
  2. По принцип и двамата с Точка казвате верни работи, истината е, че това, за свободния пазар отдавна е мит
    Рекламата е станала изкуство на внушението, а не средство за информация, за какво мислите се вкарват толкова пари,ако нямаше печалба?!
    Изборът е подражание, собствното мнение е лукс и въпрос на мисъл, никога не забравяй за теорията на Липман (10-те процента), защото Ония не я забравят :)))

    ОтговорИзтриване
  3. @Точка, не е от днес. мисля,че музиката отдавна е загубила основната си роля и от векове е само индустрия. Днес само инструментите на тази индустрия са повече. Все пък съдът на времето, винаги остава.
    @Кръстю, зная, че и аз съм под влиянието на рекламите, но това не ми пречи да си мрънкам:)

    ОтговорИзтриване
  4. С идиокрацията не можеш се пребори. По нанадолнището лесно се ускорява. По-добре хвани гората:-)

    ОтговорИзтриване
  5. Да,Владо, сигурно за това Проповеднкът е казал :"...и който трупа знание, трупа печал":)

    ОтговорИзтриване
  6. За съжаление, някои кучешки храни със сигурност са по-добри от някои неща, които ядат хората. :-(

    По въпроса за вкуса - мога да ти дам назаем моята племеница. ;-) Тя харесва стари парчета и сама си ги изнамира - да не й се начуди човек. :-) Направо щях да падна, като се оказа, че знае една австрийска група, която освен мен може би само още един човек в България харесва. А при това племеницата дори не знае немски!

    ОтговорИзтриване
  7. @ivo_isa , ще я хвана. Това винаги мога, но пък съм се заинатил да ставам куче:)

    @Мариана, младите са с неподозирани възможности.Само ги подценяваме, а не трябва.Да се надяваме,че ще станат по-добри от нас.

    ОтговорИзтриване
  8. Аз изобщо не подценявам младите, а им се радвам.
    Половината ми приятели и приятелки са горе-долу на възрастта на племеницата ми. :-)

    ОтговорИзтриване