Нетърпение

Тези дни съм напрегнат. Причината е едно чувство, което зная, че е вредно, но не мога да преодолея- нетърпението. Свършил съм добра работа, уточнил съм подробностите около един проект, но трябва да изчакам още седмица до началото. Не зная как е при вас, но при мен чакането е най-трудния момент.
Отговорен човек съм и обичам да изпипвам нещата, до предела на възможностите си. Не обичам принудителното бездействие. В такива мигове, дори когато зная, че съм направил максималното, започвам да се вторачвам в подробностите, откривам грешки там, където ги няма. В стремежа си да ги поправя често обръщам нещата с краката нагоре.
Неприятно, но факт, който не мога да променя. Не мога да се отпусна и просто да не мисля за нищо.
Зная две рецепти за лечение. Едната е преди да започнеш нещо, да броиш до три, десет или сто. Никога не съм успявал да я приложа. Обикновено се случва по-скоро обратното. Броя след като съм направил нещо прибързано, за да се успокоя. В този случай работи.
Втората рецепта е да насоча вниманието си към нещо, коренно различно. Работи, но частично, защото заемайки се с нова задача, само след ден, се чувствам по същия начин. Само поводът за нетърпението и тревогите са други.
Сутринта за пореден път пострадах, от нетърпението си. Вместо да изчакам до вечерта, да се опитам да поправя нещо в блога,още сънен успях да изтрия притурката за блогрола. След обяд ми отне поне час да го възстановя и мисля, че почти се справих. До ден два ще издиря ако съм пропуснал някой блог, който е бил там вчера.
За съжаление и това наказателно лечение, не може да ме излекува.
Някой да знае други рецепти?

5 коментара:

  1. търпението никога не ми е било присъщо, но пък така съм си най-истинска :)

    ОтговорИзтриване
  2. моето предложение за рецепта е 1. останИ какъвто си и 2. харесай себе си с този "недостатък" :-). изкушавам се да добавя и 3. изпълни стъпка 1 и 2 ВЕДНАГА, без да чакаш НИТО СЕКУНДА :-)))

    ОтговорИзтриване
  3. Владо, това с търпението ми е малко познато , за съжаление :)
    Дано намериш сам верния начин!

    ОтговорИзтриване
  4. @angie, ами навремето опитвах. Бях се запалил по шах онлайн, но така и не можах да свиква с партии по-дълги от 10 минути. Не обичам да чакам и си пращам за това:)
    @Ясмина , ами да. Когато човек действа импулсивно, наистина е най-истински. Забелязал съм, че така често взимам и по-правилни решения.
    @Aria, ами първата точка ще си я спазвам и без това. Трудно ще се променя. Нали казват,че старо куче не се учи:) За втората понякога се колебая. Не,че не се харесвам,но ми се иска да се харесвам повече:)
    @Dani, ами сигурно няма да намеря начин. Затова ми остава, само да се оплаквам от време навреме:)

    ОтговорИзтриване
  5. :) Владо, рецепта няма. Аз опитах с какво ли не.

    Идеята ми е, че във всеки от нас има заложен % на възможни грешки :) и както си забелязал те се повтарят.

    Хубавото е, че ние обикновенно усещаме къде бъркаме и точно там трябва да проверяваме повече.

    ОтговорИзтриване