За пенсиите

Днес си говорихме с колеги за промените в годините и стажа за пенсия и се сетих за една бивша колежка. Тогава бях току що завършил и всеки над 40, ми се виждаше стар. Тя беше от типа хора, на които възрастта трудно се определя. Запомнил я съм от първите месеци, с това, че всеки ден намираше повод за любимата си реплика:
-Ние сме лесни, но вие младите да му мислите. Аз имам още някоя година до пенсия и все ще изкарам.
Работихме заедно десет години, а след това я съкратиха. Тогава с изненада научих, че и има още поне десет години до пенсиониране.
Хора всякакви, но днес си направих за пореден път сметката. Ако продължавам да имам късмет и нямам прекъсване на трудовия стаж, след двадесет години ще се пенсионирам. На 65 години. Разбира се, ако дотогава не вдигнат още възрастта. Тогава положението с възрастовата структура на населението, ще е още по-лоша. Парите за пенсиите, пак няма да ги има, защото ще се изкарват от все по-малко хора. Тези, които ще ми отдържат, ще са изядени от пенсиониралите се преди мен, или ще са прахосани за друго. Защо ми е тогава да чакам пенсия?
Направих си и друга сметка. Ако отделям годишно по 1000 лева, бели пари за пенсионна възраст, след като се пенсионирам, събраната сума с лихвите, също няма да ми върши никаква работа, защото инфлацията ще е „изяла” поне половината.
Остава един изход. Да се надявам, че няма да доживея до пенсия и като колежката, да повтарям всеки ден:
-Да му мислят младите! Аз някоя и друга година до пенсия, все ще изкарам. Или пък няма...
Като зная, че от години поглъщам на ден по половин менделеева таблица, срещу 400 грама кисело мляко и пет дни допълнителен годишен отпуск, не ми се иска да си се представя на 65 години.

7 коментара:

  1. За мене лично мога да кажа пенсия ще видя през крив макарон, по мои сметки аз май ще трябва да го карам до 70 години. А пък при хората като вас, които работят всеки ден с отрови нямам думи...

    ОтговорИзтриване
  2. Тази реплика не е любима само на твоята бивша колежка. Моят дядо също обича да споменава често: "Ние нащо си го преживяхме - добре, зле - справихме се... Мъчно ми става, като си помисля какво ще правите вие..."
    Дали и ние ще се справим? Дано!

    ОтговорИзтриване
  3. С нетърпение чакам да се получи някаква полемика по темата, но засега не се случва - нито тук, нито където и да било другаде. Само вайкане, че ще се мре без пенсия.

    Дай да кача материала ти в свежо, може да се отпуши лафа.

    ОтговорИзтриване
  4. @tcvetelinka, ами аз съм късметлия засега, защото нямам прекъсване, но знае ли човек, какво го чака. Нещата са оплетени генерално.
    @Mery, ами трябва да се справим.Нямаме друг избор.
    @Балтазар, ами може би хората са се усетили,че само с полемика нищо не се променя:) Всъщност по-скоро са отчаяни от безсилие.
    Колкото до свежо, позицията ми няма да се промени поне скоро. Може да има дискусия, ако стане популарпно, но тогава го правят, не за друго, а да ги забележи някой.Правя изключение със Защо?, но и за там се колебая. Докато си пробутват приятелчетата и се държат с потребителите, като с идиоти, ще минат без мен. След като напусна Станислав и последните ми надежди,че нещо ще се промени там се изпариха. Вече почти година доказвам,че един блог може без свежо и колкото повече хора се усетят, толкова по-добре.

    ОтговорИзтриване
  5. Миии, не ми остава нищо друго, освен да се съобразя с желанието ти.
    А по темата за пенсиите не изглежда, че скоро ще има приемливо развитие. Абсурдът е в това, че всичко необходимо за създаване на адекватна пенсионна система е в пълната си наличност, но се наблюдава сериозен недостиг на интелектуален ресурс. Последното не е от днес и не е валидно само за тук, в България.
    Колкото до това, че са се усетили, че с полемика нищо няма да стане - недей вярва. Усетили са, че тия полемисти не стават и сега чекат за някой нов спасител :D :D :D

    ОтговорИзтриване
  6. Мислиш ли, че ще ти трябва пенсия ако изкараш над 65 години :)))

    ОтговорИзтриване
  7. @Балтазар, зная но се случват и чудеса. В приказките:D
    @slavuncho , предполагам,че не, но ако доживеем ще видим:)

    ОтговорИзтриване