Една година Прочети това

Преди една година на този ден, отворихме Прочети това за гости. Днес си спомням с усмивка напрежението в последните часове. Бяхме качили първите постове, а още нямахме изображенията за категориите там. Блага успя в последните часове да ги довърши и стартирахме блога. Без нейната подкрепа и тази на Балтазар, едва ли щях да започна сам.
В началото блога тръгна добре. Идеята е хубава и срещна подкрепа, но постепенно участниците загубиха интерес. Добавихме нови членове, но нещата днес не са, както преди. Включването на Глокси, Руми и особено на Анджи, беше нов тласък, но всеки има грижи и задачи и нещата са в застой. Винаги съм казвал, че участието в Прочети това е право, а не задължение. Блога е направен, за да има всеки участник възможност да сподели, когато иска и има възможност.
За съжаление, нещата днес не ми харесват. За да има разнообразие, трябва нещата да се качват от повече хора. Затова и в момента участниците са 12. Всеки сам определя какво му харесва и никой не се бърка на другите. Аз следя около 200 редовно пишещи блога, но както всеки човек, имам свои симпатии и това се отразява на нещата, които избирам. Ако всички качваха редовно, субективността щеше да бъде избягната. Нещата щяха да са интересни за повече хора, заради разнообразието си. Всеки от нас, обаче има и други задължения, задачи и интереси и е разбираемо, че могат да се променят. Аз също утре мога да започна нещо ново, но ми се иска да направя така, че този блог да продължи да съществува и се развива.
Днес ще предложа нещо ново. Нека отворим блога. Да приемем нови участници, които да качват само от собствените си блогове. Така те самите ще имат интерес, от популяризирането на блога и това ще е от полза и за другите. Аз съм направил каквото мога. Прочети това е във Facebook със страница, d преди седмица направих и профил в twitter.
Право да качват от собствените си блогове имат и сега администраторите, но никой не се е възползвал от това. Основният принцип за допускане нека бъде авторското съдържание. Блоговете, които са основно комерсиални, да нямат място там. Всеки блог да бъде одобряван, но не мисля, че това ще е пречка. Всеки желаещ да има право на един пост на ден, независимо, колко блога има одобрени. Можем да разрешим и собствени изображения или аватар на блога, ако те са авторски и бъдат качвани с размери близки до сега използваните.
Ще има контрол и копирани или обидни материали, ще бъдат премахвани, а авторите отстранени. Не мисля обаче, че това ще е често срещано. Няма да имаме спам –материалите, които заливат нета. Освен това нови участници, които не са активни и не качат нищо в продължение на месец, ще освобождават място, за хора които имат желание.
Надявам се, качвайки от собствените си блогове, новите участници да помогнат за популяризирането. Всъщност Прочети това може да се превърне в една малка блогърска мрежа. Дори и сега посещенията там са повече от тези на болшинството социални мрежи в България, без Свежо.нет. Все още повечето посещения са от там и в новия шаблон, отново има бутон на Свежо. От Новата Година, обаче той ще отпадне. Има удобен комбинират бутон за споделяне, който е достатъчен.
Писах на всички участници. Мненията на тези, които отговориха са положителни. Иска ми се днес да чуя, мнението и на други. Ако има желаещи да се включат, нека пишат на личния ми имейл – vladi_1965@abv.bg
Освен желанието за включване, да дадат имей, на който да им изпратя поканата и инструкции. Освен това и блога, от който ще качват. Ако участник има повече от един блог, за всеки ще трябва разрешение, а разрешения брой материали е един на ден от участник. Не от блог.
Без значение е каква е платформата на блога. За участие обаче, е нужен профил в Blogger.
Ще ми трябва около седмица, след като събера и днешните мнения, да пренапиша правилата. След , което можем да започнем.

За годишнината на Прочети това, направих малки промени. Блогът е с променен дизайн. Исках шаблон, който позволява максимално количество постове на страница, а те са рядкост. Пробвах десетина, но всеки имаше някакъв проблем. Тъкмо се бях отказал, когато Svetla ме спаси. Мисля, че се получи добре и останаха само дребни детайли за оправяне. Включи се и Кръстю с помощ за хедъра и всичко си дойде на мястото.

Думата е ваша:

17 коментара:

  1. Честита първа годинка на "Прочети това"! чрез него намерих доста интересни блогове, които вече следя и в моя блогрол, благодаря :)

    но идеята за качването по един материал на ден от всеки блог, който заяви участие, ми изглежда малко странна... не мислиш ли, че ще станат прекалено много, също - няма да има избирателност, всеки ще започне да качва всичките си постове, защото най-малкото - щом ги е писал сам, значи си ги харесва.. ?

    ОтговорИзтриване
  2. Честит рожден ден на блога!

    ОтговорИзтриване
  3. :) Честит ни рожден ден!
    Хубава е новата премяна! Ще чакаме свежите попълнения. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Боже! Кога мина годинка! Аз леко се отдръпнах от качването, когато една блогърка ме направи на бъз и коприва що съм и качила пост.Някак си не ми нрави да се разправям с изтрещели женоря, но... Всъщност Влади, ти знаеш.
    Уау! Новата премяна е страхотна! Айде, още годинки да навъртим. Не мога да не кажа едно голямо БРАВО на редовните блогъри, които се грижат за "детенцето";)
    Честито на прощъпулника!:))

    ОтговорИзтриване
  5. Честито!
    Аз каквато съм разсеяна, нищо чудно да пропускам много неща,но "Прочети това" ми помага това да не се случва много често :)

    ОтговорИзтриване
  6. Честита 1 година с пожелание за много успехи на творческия ескип.

    ОтговорИзтриване
  7. Честита годишнина! И хубава нова премяна.

    ОтговорИзтриване
  8. Идеята за този блог е страхотна и си струва усилията. Ползата е за всички.
    "Колкото повече, толкова повече"
    На проходилка нещата сами си идват на мястото - посоката на по-нататъшното развитие зависи от предложенията и избора.

    ОтговорИзтриване
  9. Честито!
    Браво за ентусиазма и добрата работа!

    ОтговорИзтриване
  10. Честито!
    Харесва ми новата визия на блога "Прочети това"!
    За много години още!

    ОтговорИзтриване
  11. ЧРД на "ПрочетИ". Новият дизайн много добре отбелязва едната годинка. Наистина много добре се е получило :)

    ОтговорИзтриване
  12. Да му е ЧЕСТИТА първата годинка!
    Влади, така е по-функционално, и на мен повече ми хареса. Само това натрапчиво синьо ми идва в повече, не знам дали цвета е най-подходящия... Дано на потребителите да им допада.

    ОтговорИзтриване
  13. Честито! И още годинки!
    А новата премяна е супер!

    ОтговорИзтриване
  14. angie, нищо общо с твоето. Мен ме бяха разпростряли в Dnes.bg. А като се има предвид,че почти не вися в нета, всичко ми дойде просто като лед в Сахара:) Както и да е;) "Прочети това" е свидна рожба.Нека се грижим за нея. В частност -вие, които допринасяте за това с ентусиазъм:)Поздравления:)

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря, за поздравленията. Получих и три имейла, но ще отговоря в почивните дни. За дизайна вече намерих, малки дефекти, но както казва fokusbokus е функционален, а за цветовете може да се помисли, но по-нататък.
    Относно кандидатите, донякъде се притеснявам да приемем повече хора, които да качват от други блогове. Дори сега, се получава понякога дублиране, а при повече хора ще стане масово.Иска ми се новите учасниците да качват само от собствените си блогове. Може да не са идеални постове, но този блог е направен за да бъде в полза на личните блогове и това е един от начините. Така ще има и личен интерес.

    ОтговорИзтриване