Криза на средната възраст

Тази седмица след поредния неуспешен опит да захвърля окончателно цигарите, реших че трябва да направя някаква промяна. В резултат започнах отглеждането на домашен любимец.
Той е странно, настръхнало и космато създание, което ако има късмет и го изтърпя месец-два, ще се превърне в грозна брадичка тип катинарче.
Да си призная, не го харесвам, но периодично дразня с него околните. Реакцията им, да ми дават съвети, които не съм искал, влиза конфликт с ината да правя нещата по своему.
Спомних си, времето преди около пет години, когато го пуснах за първи път. Тогава ме обвиниха, че влизам в криза на средната възраст. Брадичката било неосъзнато желание за големи промени и бунт срещу годините. Смях се от сърце на това обяснение, но си замълчах.
След година, когато напуснах работа, също ми казаха, че това било криза на средната възраст. Днес бившите колеги признават, че тогавашното ми решение е било правилно. Точно навреме и без грам авантюризъм.
Само, че в годините след това, подобни обвинения, не престават. Да си призная и аз се изненадах от себе си, че на стари години започнах този блог. В този случай утежняващо вината обстоятелство е, че последния си ред свободен текст, бях написал на матурата по литература в далечната 1983 година.
Все пък, това за кризата на средната възраст, определено не е вярно. Дори си мисля, че е поредния мит. Човек прави промени в живота си, не заради това, че е влязъл в някаква възрастова граница. Прави ги, когато им е дошло времето.
През миналата седмица, се върнах назад в годините. Спомних си, тези промени, които са били наистина важни за мен. Открих две закономерности:
Първо с напредването на годините, такива промени, все повече намаляват. Все повече се стремя, да ги избягвам. Все повече търся и ценя спокойствието. Все повече премислям, преди да направя, дори и малки промени в живота си.
Второто , което открих е, че почти всички важни промени съм правил в четири месеца от годината. От края на септември, до края на януари.
Първото го знаех, но второто ме изненада. Замислих се, дали пък все пак теориите за „кризисните” периоди не са верни, но и на това намерих обяснение. Просто в края на една година се натрупват достатъчно основания за промени. Началото на годината пък е добър период за някакво ново начало.
Иначе днес денят ми ще мине спокойно и тихо, както обичам. Ще обиколя магазините, да огледам за ново зимно яке. Обичам тъмните цветове- синьо и черно, но преди години имах червено, което също ми харесваше.
Днес ще огледам, но имам малки съмнения за цвета. Дали пък, този път да не потърся, някое ярко оранжево или пък жълто. Не е заради кризата на средната възраст. Мисля си, че би отивало на новата ми брадата физиономия.
Какво ще кажете?

22 коментара:

  1. Хехе, Чичо :))
    Катинарчето е гъзария, но иска много грижи - собсвен опит от времето преди средната възраст ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Редовно я нося от около 20 години,но съм я подменял от време на време:)
    Не иска толкова много грижи, не знам Балтазар може да я фризирал като персийски цар :))
    А средната възраст - мисля че съм споменавал - основното е -каквото направих-направих! От тук насетне,само поддръжка :)
    Дрехи имам да износвам много Аз съм на принципа малко, но удобни и здрави,модата не ме вълнува(вече)

    ОтговорИзтриване
  3. Ахахах, Владо, радвам се, че не ти пука. :)) Направи каквото си искаш и както си искаш - не разбирам от мъжки кризи, и в какво се състоят, освен в терзания за смъртта, но определено разнообразието е необходимо от време на време за всеки.
    С оранжево яке ще приличаш на служител на "Чистота", да речем, ама с жълто или червено ще обереш точките. Или лилаво! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Не мисля за лилавия цвят -никога до момента не съм го носила и не съм си задържала погледа върху него.Някак не си се предствавям в такъв цвят, а освен това доста хора вече са с него и се разпознават помежду си.Нали аз не бива.

    ОтговорИзтриване
  5. а защо промените трябва да бъдат наречени "кризи"? на мен повече на "възход" ми прилича всяко желание за някаква промяна.

    ОтговорИзтриване
  6. Владо, остави си само мустаците. Аз като искам да шокирам хората около мен така правя :))
    п.с. Вчера спрях цигарите;)

    ОтговорИзтриване
  7. Не Влади лилаво яке със зелена бродерия като емблема :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Най-добре да избереш според цвета на другите си дрехи. Червеното е ужасно задължаващо - ако няма на какво да го облечеш, така ще ти стои в гардероба.

    ОтговорИзтриване
  9. Всичко е хубаво, ама без снимка какво обсъждаме?! :) Не на якето, разбира се... Ако е „личен спомен за катинарче“ и съм го носил. Изглеждах интелигентно, като Набора. Сега вея цяла брада и съм то докарал повече на клошар, но на кой му пука (вече) :)))

    ОтговорИзтриване
  10. Според мене би ти отивало едно яке с топли светли кафяви цветове. А за криза на възрастта не знам, може и мене да ме е налегнала :))) вече не обичам да рискувам нито да правя драстични промени, ама нищо не се знае ...

    ОтговорИзтриване
  11. :-) може да има нещо общо с възрастта - средната възраст е добро време на основата на натрупания опит да си дадем сметка какво искаме и какво не; накъде искаме да вървим - дали по същия път или другаде.

    а когато стигнем до ново усещане за себе си, и видът ни се променя, та нали онова, което е отвътре винаги избива отвън.

    средната възраст за мен е най-хубавото време в живота ми; сега се усетих удобно в кожата си и най-после се харесах :-). предполагам, че и с много други хора се случва така.

    какъв цвят яке?

    в какъвто се харесаш, важно е ти лично в него да чувстваш "облечено" не просто тялото си, а своето аз - такова, каквото е в момента.

    поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. На мен това ми прилича на "любоФчица", но щом го наричаш криза, така да е. Ами избери си най-гъзарското яке :))

    ОтговорИзтриване
  13. Прави това което ти харесва, и се носи така, че да ти е удобно:-) Останалото е суета.

    ОтговорИзтриване
  14. Мъжът в нашата къща пуска мустаци и брада в знак на протест - някаква странна мъжка проява на инат. Но бързо му минава.:)))
    Винаги съм харесвала белите зимни якета и палта.Адски непрактично!Цветът няма значение.Важното е дрехата да е удобна.

    А иначе - те,кризите,край нямат!:)))

    ОтговорИзтриване
  15. Я заложи на класиката - за якето говоря.
    Тая мода никога не съм я разбирала.
    И аз направих лека промяна - от вчера съм с тъмни кичури. Поумнявам явно!
    :)))))

    ОтговорИзтриване
  16. Ами за катирнарчето наистина изисква грижи, освен това май дразни повече мен, отколкото останалите. Ако не забравя преди да го обръсна ще го снимам и покажа, но не е за хора със слаби сърца. колкото до якето днес се отказах, защото съм пред заплата. Мисля все пак, че ще е тъмно синьо или черно. Днес се сетих,че не само цвета е от значение, а и нюанса.Когато бях студент си купих лятно яке, което облякох веднъж. В магазина изглеждаше отлично и кройката си я биваше, но когато се качих в трамвая, половината хора се изнизаха през другата врата. Оказа се,че цвета е точно като на контрольорите в градския транспорт. Имаше си гратисчии и в онези времена, когато билетчето беше 6 стотинки:)

    ОтговорИзтриване
  17. Как да знаем дали ще ти отива като не сме те виждали още, или поне аз.

    ОтговорИзтриване
  18. Ами, Боряна погледни надолу.Снимката е там от почти година:)

    ОтговорИзтриване
  19. Аз ти питах, но ти каза, че това е компютърна...

    ОтговорИзтриване
  20. Станало е недоразумение. Тогава си помислих,че ме питаш за аватара в ТБЛ. Той е обработка на тази снимка тук, но не чак толкова,че да има разлика. Просто снимката е представена, като рисувана с молив.

    ОтговорИзтриване
  21. Владо, днес обиколих поне 15 магазина за обувки с малкия ми син. Влиза, гледа, пъшка и излиза. Питам го, питат и продавачките - какво точно търси, а той: "Ми не знам и аз, като намеря моите си маратонки, ще ги позная веднага." :)
    В последния магазин ги фиксира още от вратата. Нещо като любов от пръв поглед. Та и с твоето яке ще се познаете някъде така. :)
    Цветът е без значение, ако се чувстваш добре в него.

    ОтговорИзтриване