Съвършената жена

Някога, на другия край на Земята, имало Царство на Приказките. Било древно царство и никой не помнел откога съществува или кой е бил първият му владетел. Царството било далеч от оживените пътища и рядко някой странник стигал да границите му.
Когато странникът се завръщал в родното си място, разказвал чудни истории. Истории за царе и царици, за омагьосани замъци и за дракони, които бълвали огън. Разказвал и чудни истории за принцове и принцеси, но малко хора им вярвали.
Хората били виждали царе и царици. Били виждали и омагьосани замъци. Донякъде вярвали и за драконите, но за принцесите и принцовете не вярвали. Слушали, с притаен дъх, как поредният принц печели сърцето и ръката на прекрасна принцеса, но не вярвали.
Как да повярват, че съществува царство, където има хиляди принцове и принцеси? Как да повярват, че има царство, където всяка любов приключва щастливо?
Слушали хората, но не вярвали. А царството наистина съществувало. В него наистина имало толкова принцове и принцеси, колкото звездите на небето. Може би, малко по-малко, или пък може би повече, но били толкова, че никой не можел да ги преброи. Само историите за тях пресичали пространството и времето и хората ги слушали със затаен дъх, но не им вярвали.
Не вярвали и как ли могли да повярват. Ето една от историите:

В една неделя принцовете се били събрали на бира в местната кръчма. Цяла седмица извършвали геройски постъпки, за да спечелят сърцето на своята принцеса, а в неделя почивали. Цял ден прекарвали в кръчмата и си говорели. Говорели за времето, говорели за царството, говорели за турнирите и за начините да убиеш дракон. Накрая стигнали и до принцесите.
– Ех, промениха се днешните принцеси! – подхванал темата един престарял Принц. – Само какви принцеси имаше някога! Ехеее! Днешните не могат да се мерят с тях!
– Така е! Така е и всяка година става по-лошо. Развали се светът. – съгласил се Принцът на Островите. – Променя се, а промените не са на добро. Принцесите и те се развалиха. Някога е имало съвършени принцеси, но днес само в приказките можеш да ги срещнеш още. Съвършени жени е имало!
– Съвършени жени ли? Няма такива! – избухнал в смях Дебелият Принц. – Хайде някой да ми опише съвършената жена. Давам половин царство, че и коня си в добавка, ако успее.
– Ами... Съвършената жена е висока! – обадил се Принцът Джудже.
– Нееее! Съвършената жена е ниска! – оспорил Принцът Великан.
– Съвършената жена! Ех, тя е само мечта, но е стройна като топола. – обадил се Принцът от Планината.
– Глупости! – скочил Принцът на Пустинята. – Съвършената жена е закръглена и си има всичко!
– Тя е руса!
– Не! Червенокоса е!
– Тя е умна и образована!
– Не! Тя е естествена и натурална!
– Тя е...
Обстановката в кръчмата се нажежила и принцовете извадили мечовете си, но тогава Принцът Поет тихо заговорил и след първите, всички наострили уши:
– Тя е влюбена до уши в своя принц. Мисли само за него от сутрин до вечер. Готова е да жертва живота си за своя принц и ще даде и залъка от устата си за него. Не поглежда другите принцове и до смъртта си служи и е вярна само на своя принц. Готова е да се превърне в слугиня и никога не иска нищо в замяна на любовта си. Ако нейният принц се разболее, тя ще стои до леглото му и няма да мигне, докато не оздравее. Ако пък принцът загине, животът приключва и за нея.
– Няма такава жена! – изръмжал Дебелият Принц. – Няма и никога няма да има! Всички го знаем, но докато те слушах, нещо трепна в мен. Стори ми се, че я познавам и тя винаги е била някъде близо до мен. Странно! Много странно!
Принцовете отпили от бирите и се замислили дълбоко. Мислили, мислили, мислили и след няколко минути мощен вик огласил кръчмата. Излязъл през вратата, преминал по улиците и се спрял чак пред крепостните стени:
– Но, това е Мама! Той описа Мама!

13 коментара:

  1. Ха ха ха тия никога няма да си намерят идеалната.

    ОтговорИзтриване
  2. Мама е винаги незаменима,винаги е на първо място:)успешна седмица:)

    ОтговорИзтриване
  3. Ако знаеш, колко си прав. (така ме разсмя сутринта)

    ОтговорИзтриване
  4. (коментарът ми се изстреля, преди да съм го довършила)
    Тънката разлика, която мъжете не хващат, е че идеалът изисква безусловна любов. Поставят ли се условия, идеалът отпада. Тогава как да опишем идеалната жена?

    ОтговорИзтриване
  5. Няма идеални! Има само задоволителни и всички трябва да се примиряваме с такива....

    ОтговорИзтриване
  6. ЧНГ!
    Ще напиша само края на един стар виц:
    „... Що си цялата в черно ма! Да не е станало нещо с мама?!“ :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така!!!
      Щастие е да имаш идеална майка .
      Нещастие е да сравняваш жените в твоя живот с нея.

      Изтриване
  7. @Кръстю, и на мен ми е смешно,но ако се замислим може би не е:)
    @Руми66 , ами ще го намерят. Всъщност той ще ги намери и ще ги прекрои по свой образ и подобие:)
    @Svetla , и при мъжете и при жените идеалът не е нещо фиксирано. Точно това пропускаме. Хората се менят, а с тях и идеала и наистина в този случай условията го правят нещо нереално.
    @Dodi, не с всички:) Само с една и точно тя е идеалната:)
    @slavuncho , ЧНГ! Вица не съм го чувал, но ми прилича на истинска история:)
    @angie , ами страх ме е да си помисля, какво ще излезе в продължението и затова ще пропусна:)

    ОтговорИзтриване
  8. Не разказвам добре вицове, но ще се опитам :)
    Две съседки пият кафе и клюкарат за мъжете си. Едната се оплаква:
    - А пък моя, каквото и да направя все лошо. Майка му по-хубаво готвела, по-хубаво това, по-хубаво онова и, да ти кажа, въобще не се сеща за мене!
    - Моят е същият! Знаеш ли, Оная от петия етаж вчера ми разправяше, че мъжете много налитали на черно бельо и разните там ботуши, камшици... Кво ще кажеш да пробваме?
    Речено, сторено. Накупили черно бельо и садо-мазо атрибути. Вечерта ги навлекли и... чакат. Прибира се единия леко пийнал. Попогледнал жена си и рекъл:
    - Ооо, батман! Сипи една ракия! Мама обажда ли се?
    Другият отваря врата, вижда жена си цялата в черно и ревнал:
    - Що си цялата в черно ма! Да не е станало нещо с мама?!
    Та тъй...

    ОтговорИзтриване
  9. Няма идеална :)
    ... нито идеален ;))

    ОтговорИзтриване
  10. slavuncho, :)))
    Емо, няма, но пък претенденти много:)

    ОтговорИзтриване