Кое е първичното?

Случвало ви се е да чувате този въпрос. Сигурен съм, че дори сте участвали в една или повече дискусии по темата, без да достигнете до отговор. Дискусията е протекла разпалено, изречени са много умни или глупави мисли, а след това е прекъснала без резултат и победители.
Този и подобни въпроси или главоблъсканици, често са използвани в детската ни възраст, като част от обучението не. Тогава това е оправдано, защото идеята е, децата да се упражянват и в процеса на спора да развиват въображението си и уменията за комуникация. Да - комуникация, а не спор заради спора и налагане на личната си позиция.
През тази седмица, няколко пъти бях свидетел на такива „дискусии” между възрастни. Донякъде ми стана смешно, но забелязах разлика. При възрастните подобни спорове, се водят не заради комуникацията, а като средство за доминиране, или демонстрация, че спорещите имат някаква позиция. . Подобно поведение има и при животните, само че там „оръжията” са други.
При хората „оръжията” са думите.
В повечето случаи това е излишно, смешно и загуба на време. Има доста по-ефективни и полезни за отделния човек, начини за прекарване на времето. Често се питам, защо след като всеки ден се оплакваме от липса на време, го пропиляваме с лека ръка.
Донякъде причината е в създадените стереотипи, които ни се натрапват всеки ден от медиите. Куп телевизионни предавания, новинарски емисии и вестници, на практика се въртят в същите „омагьосани„ кръгове. Преливат от пусто в празно и ни заливат с куп непотребна никому информация. Гледаме и слушаме как „важни” личности, се впускат в подобни спорове, гледаме дебатите в Народното ни събрание и копираме това поведение.
Все пък вината е повече наша. Всеки е отговорен за своето време и ние решаваме, как да го пропилеем. Изборът между комуникация и празнодумство си е наш.


.

8 коментара:

  1. А всичко е толкова просто.
    Яйца е имало и преди да има кокошки - в някое се е случило нещо и се е появила кокошката.
    Хора е имало преди да има политика - решили да я измислят за да не се изтрепат.

    ОтговорИзтриване
  2. Е, имаш и един коментар на Балтазар като илюстрация :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Като помислих малко : С моя и неговия коментар - илюстрацията е още по-пълна (смяааах!!)

    ОтговорИзтриване
  4. Добре си го казал, хората обичат да празнословят и да спорят. Аз също и обикновено усещам безсмислието по печалния резултат след семейните празници.
    Иначе, за въпроса най-хубав отговор дава Пурко:
    "Кокошката е първа"
    "Ами тя откъде се е взела"
    "Е как откъде бе, долетяла е"

    ОтговорИзтриване
  5. Изборът е наш, но стадното чувство е толкова силно!
    Пък и самото "право" на избор е здравата манипулирано. Когато американецът не знае, че освен "Кока-кола" и "Пепси-кола" има и "Кооп-кола", как да избере последната ?!

    ОтговорИзтриване
  6. Сори, човещинка :)) Не се сдържах да се включа в идиотските спорове - това пилеи яйцето направо ме предизвикаха :D :D :D

    ОтговорИзтриване
  7. Балтазар, всеки го прави несъзнателно. Аз също иначе нямаше да пиша за това:).

    ОтговорИзтриване