Право на избор

Един ден, докато се разхождал из гората, Лъвът чул животните оживено да обсъждат нещо, на една закътана полянка. Приближил се тихо и се заслушал.
-Никакъв избор няма в тези гора. Всичко, което правим не е по наш избор, а по принуда.-чул се гласът на Мечката.- Къде е правото на лично мнение и свободната воля?
-Ами да!- изръмжал Вълкът.- Никой не ни е питал, дали искаме да се родим в тази гора. Никой не ни е питал, какви родители искаме. Никой не ни е питал, какви искаме да станем, когато пораснем. Никой не ни и пита, това което правим всеки ден, дали ни харесва.
-Точно така, Вълчо!- обадила се Катеричката.- Винаги съм искала да не се катеря по клоните, но мога ли да си го позволя.
-Аз пък искам, някой ден да полетя.-споделила мечтите си Мишката.
-Щом Вълкът се оплаква, аз какво да кажа? – намесил се и Заекът. –Аз дори не мога да избера, кой ще ме изяде в тази проклета гора. Закони имало. Дрън- дрън! Всичко е подредено и предопределено.
След това се обадил Еленът. След него се включила Лисицата, а след това и другите животни започнали да се оплакват вкупом.
Лъвът слушал дълго, но не се показал. На следващия ден събрал животните в пещерата си.
-Скъпи поданици! От доста време мисля как да направим нашата гора по-приятно място за всички. Зная, че има много неща, които не харесвате. Зная, че всеки от вас би искал повече за себе си и за гората. Всеки от вас има желания, но животът не предлага избор. Аз самия, често съм постъпвал по един или друг начин, принуден от обстоятелствата. Днес решиш да направя нещо за вас. Ще ви помогна да изпълните мечтите си и всеки да избере, какъв иска да е. Кой друг може да го направи, освен вашия Цар? Само трябва още сега искрено и точно да споделите, какви искате да бъдете. Вземете лист и молив и напишете желанията си. Ще направя всичко, за да се сбъднат.
Животните се слисали, но след минути всяко от тях написало на лист, своите желания. Само Таралежа се забавил. Пъшкал и писал, писал и трил, но накрая и той предал желанията си на Лъва.
На другия ден живота в гората продължил по старому. Не, че Лъва не изпълнил обещанието си. Просто всички животни пожелали да останат такива, каквито са. Само с едно изключение.
Таралежът бил назначен за заместник на Лъва. И той бил пожелал да остане, какъвто си бил, но добавил:
-Искам нашия Велик Цар, да продължи да ни ръководи още дълго, дълго време! Няма по-добър и мъдър цар от него!

Имало и още една промяна в гората. Заекът изчезнал и никой не знаел къде. Може би е бил изяден, или пък просто не чакал Лъва, а сам решил да промени живота си. Никой не знае, но кой ли обръща внимание на зайците.

.

6 коментара:

  1. Да, Алисо, не може да намери ръкавиците и ветрилото! Я тичай да ги донесеш!

    Влади, можеш да ме изтриеш.

    ОтговорИзтриване
  2. Ами да от много врънкане файда няма . Въпроса е като получим право на избор какво да направим, че може да е само веднъж.

    ОтговорИзтриване
  3. А въпросът е в това, което всеки не е написал в листа си;-)

    ОтговорИзтриване
  4. @Кръстю,е да се надяваме, че е оцелял. Те винаги оцеляват:)
    @Gloxy-Floxy,ами изтрих нея:) Както винаги.
    @Руми,Амо тогава разбираме и точно какво искаме:)
    @ivo_isa, ами не зная. Според мен, са си искали точно същото, което са имали:)

    ОтговорИзтриване
  5. И все пак има един,който казва...

    ОтговорИзтриване