Избор на принц

Някога, преди години в една далечна страна, живеела красива Принцеса. Била не само красива, но и умна и надарена. Пеела, рисувала и танцувала, както никоя друга. Растяла и славата и се разнасяла по целия свят.
Когато дошло време Принцесата да се задоми, от цял свят се стекли Принцове да искат ръката и. Дошли всякакви- богати и бедни, красиви и грозни, млади и стари, страхливи и смели. Поклонили се пред Царя и Царицата и помолили за ръката на Принцесата.
Царят и Царицата се видели в чудо, кого да изберат. Събрали съветниците си и поискали съвет, как да изберат подходящия Принц. Съветниците не мислили дълго, а отворили старите книги и веднага подсказали отговора – Принцовете трябвало да се подложат на изпитания и най-достойният, да победи другите в честна борба. Започнали да предлагат и изпитания, но тук се намесила Царицата:
-Дума да не става! Как ще се борят с Триглава ламя? Ами ако вземе, че обезобрази бъдещия ни зет? Не става и рицарски турнир. Я треска от копие, ще избоде окото на принца, я с меч ще му отрежат крак или ухо. И търсенето на жива вода не става. Казват, че мястото където се намирала, влияело лошо на мъжката сила. Ако е вярно, как после ще чакаме наследник?
-Ееее.... Не е така!- опитал се да се намеси Царят.- Аз когато бях млад и с ламя се борих, и в турнир участвах и жива вода донесох, но те спечелих накрая. Какво ли не преживях, пък нищо ми няма.
Само, че Царицата не давала и дума да се изрече. Накрая Царят я оставил да състави списък с качества и по него да изберат жених за принцесата. На другата сутрин след безсънна нощ, списъкът бил готов:
-Принцът трябвало да е винаги спретнат.
-Принцът трябвало да е винаги чист.
-Принцът трябвало да е с изискан вкус.
-Принцът трябвало да разбира от храни и питиета.
-Принцът трябвало да може да готви вкусно, да чисти и да сервира трапезата.
-Принцът трябвало....
Царят подписал без да гледа и се заели с подбора. След три дни не бил останал нито един принц. Единственият, който отговарял на изискванията, бил придворния готвач. На следващия ден принцесата избягала с един Принц-нехранимайко и никой повече не чул нищо за нея.
След година на гости им дошли Царят и Царицата на съседното царство. Докато цариците обсъждали менютата и модата, царете излезли в градината на разходка. Оплакал се нашия Цар, от съдбата си, но гостът не бил изненадан:
-Принцесата ще се оправи!- казал той.- Някой ден ще се обади. Не се притеснявай, не сте единствените. То и аз оставих Царицата да прави подборка на Принцовете. Направи списък и когато го завърши се оказа, че единствения достоен за принцесата е придворния котарак. Какви времена бяха, а какви станаха....

.

8 коментара:

  1. Поздравления, същите са си :)
    Смях до второ нареждане :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Не знаех,че един котарак,може да отговаря на изискванията:)))

    ОтговорИзтриване
  3. Ако знаех, че правят такива списъци, щях да се кандидатирам:-)
    Сега щях да си царувам и мързелувам...

    ОтговорИзтриване
  4. :) Да не я мислят толкова, казвам аз. И тя у била тарикатка. Що не е избягала с някой готвач-нехранимайко, а? :D

    ОтговорИзтриване
  5. @Кръстю, ами някои неща ако не са същите поне си приличат, въпреки разликата във времето:)
    @Руми, ами все по някакъв начин трядва да се отсее. Подборка има винаги:)
    @Силвия, може:) Зависи кой е съставял условията.
    @ivo_isa , ами минали са времената за царуване. Днес принцесите правят списъци и са доста по-детайлни:)
    @Gloxy-Floxy, ами сбъркала е, но пък все пак изборът си е бил неин. По нейния списък:)

    ОтговорИзтриване
  6. Хубава история. Всички жени очакват все принца на бял кон. Обикновено идва само ... конят! / това е една от л/бимите ми закачки, нищо лично към мъжете/Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. traiana, благодаря. Ами замисляла ли си се дали, когато дойде принца наистина го познават:)

    ОтговорИзтриване