Цената на желязото

Прибирам се от работа и погледът ми се плъзга по широкото празно пространство, покрай стената на реката. От години там няма нищо. Някога имаше военни складове, но всичко е изнесено и разрушено отдавна. След това мястото се превърна в сметище и накрая го затрупаха с камениста земя, докарана незнайно откъде.
Сред неравномерните купчини, забелязвам това което търся. Почти скрити под земята, двама мъже копаят, сякаш искат да стигнат до центъра на земята. Преди седмица групата беше по-голяма, включваща и жени и малки деца. Доколкото разбрах полицията ги е пъдила няколко пъти, но те пак се връщат.
Определено не е приятно да го правят при минусови температури, но не спират. Цената на желязото се е вдигнала и всеки къс е ценен. 50-60 стотинки за килограм, но кой ти ги дава.
Да, точно желязото е целта. Събира се всичко, което се намери. Тези не са от организираните банди, които режат кабелите и крадат капаците на шахтите. Тези го правят от глад. Ровят в замръзналата земя и събират дори старите гвоздеи.
Виждал съм „плячката” им, натоварена на примитивни колички. Има за хляба за седмица, но и това е нещо. Другият начин е да се краде, защото да се намери работа в града е невъзможно. Тъжна картинка, но я виждаме навсякъде.
Предполагам и крадците на жици не бездействат. Щом има търсене и пазар, ще се намери кой и как да го задоволи. Не зная каква е причината. Повишение на борсите, или слуховете за ограничаване на пазара и нов регламент за търговията с метали. За него се спомена още миналата година и ако сме живи и здрави до края на тази, можем да го видим в действие.
Само че, регламента сам няма да промени нещата. Няма да нахрани тези хора, няма да намали и търсенето. Най-много да вдигне още цената. Закона за търсенето и предлагането, ще си действа отново, а организираните групи ще му намерят цаката.
Ще видим. Може пък да се лъжа.
Някой ден нещата ще се оправят. Само че, дотогава не трябва да забравям нещо. Вече няма да минавам по новия мост. Миналата седмица чух странни звуци под него. Колеги казаха, че ловците на желязо, вадели арматурата от основите му. Минавах всеки ден наблизо, докато го строяха и зная, че добре са се ориентирали. Колко желязо има в него, бедна ви е фантазията!

* Написано в България, около година преди края на света. Причината за всичко е в цената на желязото.

.

8 коментара:

  1. Мизерия, и все нови и нови лица около кофите за смет...

    ОтговорИзтриване
  2. Интересно къде отива изкупеното желязо, след като не правим почти нищо желязно?!
    Арматурното желязо е основно внос (и то не съвсем редовен) от Украйна и то със качество доста под стандарта:(
    Излишно е да споменавам, как това рефлектира на сградите

    ОтговорИзтриване
  3. @plamenshopov , и безизходица.
    @tcvetelinka, само че кофите не се увеличават:(
    @Кръстю,Предполагам за нелегални пещи, а от там кой знае през коя митница. А преди малко се разрових из нета и открих това:
    Мутри наеха цигани за кражба на кабел

    ОтговорИзтриване
  4. Сещам се веднъж един упрек към мен. Имах 1о лева и бях в Созопол. По това време, тези пари щяха да ми стигнат за билет за бдж, но аз си купих бутилка ром, хляб, кетчуп и цигари. Знам, че на някой ще му прозвучи странно, но ми останаха и 3 лв. Не е важно това. Докато моите авери решиха да се приберат, аз останах още ден и половина и се върнах на стоп. Свидетел на нашата разправия беше продавача на борсата до комина. Той ми каза: "ти като циганите - няма какво да ядеш, но ако изкопаш кило желязо - веднага цигарки, ракия и кафе. Той не беше прав, защото тогава 10 кинта бяха сериозни пари, но ми се струва, че сеагшните надземни миньори не копат желязото от глад, а от...

    ОтговорИзтриване
  5. Ще да ме прощаваш, но цената на желязото няма нищо общо в случая. Тя се определя на световните борси. Някой може да си мисли, че щом е на борса играят пазарните принципи на търсенето и предлагането, но не е така. В основата са политическите критерии (интриги). Ние по никакъв начин не можев да влияем на тези борси. Не сме производители, а политическата ни тежест... Извън нашите граници политиците ни са безтегловни...
    Знаеш, че преди време писах с известен оптимизъм нещо по този проблем, но... до сега нищо и така ще си остане. Причината не е дори и в нормативната база. Има я. Трябва да се „пипне“ тук-там и да се спазва. Причината е единствено и само в политиците. Другото е следствия...
    Между другото, Кръстю подхвърля интересна идея - добре е да се погледне Търговският баланс, но аз вече не мога да си го осигурявам в автентичен вид...

    ОтговорИзтриване
  6. @slovoborstvo каза..
    @slavuncho, прав си, но не приемай заглавието буквално. Трябваше да сложа "желязото" в кавички, но всички разбираме от къде тръгват нещата. Пари, Политика, Пари':)

    ОтговорИзтриване
  7. @slovoborstvo , има го и този момент, но не мога да взема отношение, защото досега съм бил само на ръба на бедността, а не оттатък. Излиза, май че съм късметлия:(

    ОтговорИзтриване