Страната на великаните

-Чувала ли си за Страната на Великаните? Ако не си ще ти разкажа. Ще ти разкажа една приказка, където всичко е великанско.

Страната на великаните се намира на най-голямата планета във Вселената. Няма по-голяма планета от тази. Никой никога не я е обиколил и изследвал напълно. Не, че не е имало желаещи, но който е тръгнал никога не се връща. Един великански живот не е достатъчен, за да се обиколи Великанската планета.
Страната на великаните се намира на една огромна планина. Толкова огромна, че върховете и опират в небето. Никой не е успял да ги изкачи.
Между високите до небето върхове, е зейнал отворът на най-дълбоката пещера в света. Толкова дълбока, че дъното и не се вижда. Камък хвърлен в нея, пада с години преди да стигне дъното и. Дори най-дългото великанско въже не стига до долу.
Великаните живеят в своята страна, където всичко е великанско. Великански са къщите, великански са пътищата, великански са дори и домашните им животни. Великанско е слънцето, което огрява през деня, великанска е луната, която свети нощем.
Може ли да бъде друго? Когато Великаните правят нещо, то трябва да е великанско. Къщите си строят от великански камъни, а за мебелите отсичат великански дървета с великански брадви. Дрехите си шият с великански игли, от кожите на великански диви зверове, кръстосващи великанските гори.
Дори и природните стихии в Страната на великаните, са великански. Дъждовните капки са огромни и всяко от тях е като малко езеро. Вятърът също е великански силен и дори Великаните с мъка устояват на поривите му. През зимата снежинките и те са великански. Една единствена великанска снежинка, може да покрие цял град, но не и да уплаши великаните.

-Чичо, ами тези твои великани, никак не приличат на такива. Сигурен ли си, че са великани и не си объркал приказката?
-Ами.... Сигурен съм!
-Защото ако една дъждовна капка, може да ги потопи, ако една снежинка, може да покрие цял техен град, те приличат на мравките върху купчинка пръст на двора. Дори са по-дребни от тях.
-Може би, а може би бъркаш. Замисляла ли си се, колко воля и смелост е нужна да живееш в такава страна? Великанското не е само в ръста и физическата сила. Нали?

.

5 коментара:

  1. Великански сърца са нужни, за да поберат толкова воля и смелост :)

    ОтговорИзтриване
  2. Това да не е приказка за Македония :)))

    ОтговорИзтриване
  3. @Кръстю,:)
    @Руми, ами великанско е:)
    @Деси, великаните не винаги имат големи сърца, но е важно колко могат да поемат.
    @slavuncho, от шопско е:)

    ОтговорИзтриване