В средата на зимата

Днес, докато пушех навън, сгушил рамене в яката на якето и пристъпвайки от крак на крак, лъжейки се, че това топли, се загледах в ябълковото дърво пред мен. Мисля,че вече познавам всеки негов клон.
От началото на годината, с влизане в сила на наредбата срещу тютюнопушенето, пушачите сме наказани под това дърво. Очевидно хората определили мястото, са наясно с това, че пушачите, в по-голяма степен не се страхуват от поемането на рискове. Затова само на метър от мястото, се мърди табло за разпределение на газ. Таблото вече не ми прави впечатление, но ябълката наблюдавам всеки ден и забелязах нещо, което не знаех. С всяко затопляне, дори за ден, пъпките и придобиват приятен светлозелен цвят, все едно ще се разлистят. Ако времето застудее, пъпките отново стават сивокафяви. Сякаш дървото не е заспало зимен сън, а чака с нетърпение пролетното слънце.
Още е рано и въпреки сравнително меката зима, от пролетта ни дели поне месец. Дотогава само кокичетата пробили снега ще ни радват, но те на практика са зимни цветя. Дори под снега не загиват, защото силата им е в малките луковици.
Покрай ябълката започнах да се заглеждам и в другите дървета. Не съм го правил друга година, но по спомени първите дървестни цветове, които се отварят са на дряна и сливите. Само,че пъпките им не показват и най-малък признак, че скоро ще се отворят.
Преди две седмици, забелязах обаче нещо друго. Пъпките на едно клонче на върбово дърво се бяха разтворили. Мислех, че е случайно, но от ден на ден разпуканите пъпки се увеличават. Студът и снегът не ги плашат и доколкото виждам не могат да им навредят.
Днес си откъснах малко клонче с отворени пъпки. Не зная наименованието, но мисля, че навсякъде ги наричат „котенца”. Имаше и по хубави, но само до него достигнах. Зная, че до пролетта има доста време, но пък хубаво е да си припомним, че идва.



.

11 коментара:

  1. На мен от миналата седмица ми е пролетно!
    За истинската пролет може да почакаме до Великден, но важното е, че е на път :)

    ОтговорИзтриване
  2. :D Файдите от тютюнопушенето, само пушачите си ги знаем, ама ти нали уж ги отказа?

    ОтговорИзтриване
  3. И ние им казваме "котенца" - идва пролетта и няма какво да я спре! Поздарви и лека вечер, Влади!

    ОтговорИзтриване
  4. Няма начин да не дойде, просто накои препират и това си е. А за пушачите те са "стари кучета бойци" знаят си работата:)

    ОтговорИзтриване
  5. Котенцата са някакъв вид върба, мисля. При нас са на тази фаза.

    ОтговорИзтриване
  6. от както настъпи и азиатската Нова година, ми е пролетно, въпреки студа. Имаше няколко сравнително топли дни, които разтопиха снега и накараха хората да се замислят за пролетния си гардероб с по-леки якенца. Сега упорито се разхождам с едно такова.

    ОтговорИзтриване
  7. Владо, с риск да изпростея, ще напомня за таблото...хвърляй по едно око и към него покрай ябълката...(смях?)

    ОтговорИзтриване
  8. При мен първо цъфват джанките и щото имам най-различни дървеса, сума ти време двора ми е прекрасна градина. Ако не забравя ще го снимам...
    За пушенето - най-модерната форма на дискриминация. Наркоманията била болест, пушенето - порок?! Вчера имаше някакво съобщение, че в САЩ болниците вече не назначавали на работа пушачи... Доколкото разбирам от постингите ти май имаш инженерно образование. Радвай се! До вас още не са стигнали...
    Важен е оптимизмът. Нали знаеш приказката: „и непушачите ще умрат, но по-здрави“ :)

    ОтговорИзтриване
  9. Газта се стели ниско долу, така, че внимавайте къде хвърляте фасовете!
    К'во да я мисля пролетта, като нямаше зима... Трябва да мислим лятото.

    ОтговорИзтриване
  10. @Mery, ще дойде защото я чакаме.
    @Gloxy-Floxy , отказвам, започвам отново, отказвам пак, но истината е, че не се чувствам по-добре без тях. Или пък съм несериозен:)
    @Zvetanka Shahanska ,да няма кой да я спре.
    @PetyaL. , аз не рискувам и още само гледам пролетните дрехи, въпреки че имаше и топли дни.
    @Кръстю , ами гледам го, но просто като елемент от пейзажа. И да го гледам и да не го гледам, ако стане нещо, няма да разбера:).
    @sky_mender , върба са, но не се сещам точно каква беше, а преди време го знаех. Малко се изненадвам, че при вас са по-назад. Обикновено пролетно време, при нас пролетта върви с две -три седмици закъснение.
    @slavuncho , и нас са ни почвали и това е една от причините, да се инатя и да не ги спирам:) Даже не са проблем началниците, а дребни душички, които прекарват цял ден в броене и коментиране на пушачите.Никой от тях, не ми върши работата, но често се налага, аз да върша тяхната:)
    @ ivo_isa, аз съм внимателен винаги, а и не досега не съм видял пожар, причинен от пушач.А за лятото не ме подсещай, не е любимия ми сезон. Още от сега се потя:)

    ОтговорИзтриване
  11. Имам предвид, че лятото ще е горещо без водни запаси. Което ще е лошо за всички. Но в планината не е толкова жега. Така, че теб специално няма да те мисля:-)
    И пушачите са хора... Не всички имат акъл;-)

    ОтговорИзтриване