Часът на Земята

Днес ще е поредното събитие – Часът на Земята. В 20.30 часа някои от нас ще загасят осветлението в домовете си за час. В предишните години и аз съм го правил, но тази няма и искам да обясня защо.
Не съм безразличен към проблемите на околната среда. Не съм безразличен и към бъдещето на Земята, която се надявам да бъде уютен дом на още много поколения след мен.
Погледнах обаче цифрите от предишните години. Над един милиард хора са участвали в инициативата, над 4000 града и дори около 2000 фирми. Не е чак толкова много, но не е и малко.
Хубава инициатива за демонстриране на воля за промяна, но какво променя това. Нима изсичането на белите дробове на планетата- амазонските джунгли е намаляло? Нима японските флотилии спряха избиването на китове с уж научна цел? Нима замърсяването от всякакво естество намаля? Нима през тези години, освен декларации и нищо не значещи решения, с които никой не се съобразява, се предприе нещо за намаляване на енергийното потребление?
Нищо подобно, а пък аз не искам да участвам в нещо, което е само демонстрация на позиция. Много хора и в България ще участват и ще демонстрират позиция. Само, че погледнете наоколо. Гледах протестите, срещу цените на горивата, но не видях нито един от шофьорите, който да каже, че ще помисли как да намали своето потребление. Сигурно част от тези хора, ще загасят осветлението и ще заспят с чиста съвест.
Спомнете си кризите с боклука на столицата. Години след това, продължава да няма решение, а така е и с повечето селища в страната. Ако извозването спре за седмица, всяко населено място ще се превърне в миризлива дупка. Хората ще протестират и ще са прави, но никой няма да се замисли, дали пък не може да ограничи поне количеството, което той сътворява. Да не говорим за фирмите, които масово продължават да изхвърлят промишлени отпадъци, на градските сметища.
Преди години ,когато един пролетен ден пътувахме за Турция, една разлика ми направи впечатление. Всички дървета и канавки преди Капитан Андреево, бяха окичени с найлонови пликчета. От другата страна на границата ги нямаше. Предполагам, че и днес е така.
Това го правим ние, а не извънземни нашественици. Правим го без да се замисляме и това е истинското ни отношение, към проблемите на околната среда. Това, а не участието в показни демонстрации веднъж годишно.
Сигурен съм, че много от бившите и сегашни участници в управлението на България, също ще загасят осветлението в домовете си. Само, че какво реално направиха те през годините, за да намалят замърсяванията от промишлените мастодонти. Трябваше Кремиковци, да се срине икономически само, за да се спре тровенето на поколения хора, живеещи около него. Останалите обаче още съществуват и продължават да бълват. На новите собственици е по-изгодно да плашат символичните глоби, отколкото да вземат мерки и да намалят замърсяването. Държавата пък се притеснява не от замърсяванията, а от загубите от търговията с емисии.
С години продължава да се застроява и покрай морето и планинските курорти, но никой няма желание да спре това. Всичко е пари, а демонстративното поведение и общите приказки за екологичните проблеми са театър за наивници.
Затова тази година, аз няма да се включа в инициативата. Няма да загася осветлението в къщи, но ще направя нещо друго. Не само вечерта, а през целия ден ще преценя, с какво мога аз да намаля вредата, която нанасям на природата, около мен. Не е много, но човек не може да промени сам света. Сигурен съм, че каквото и да измисля, ще е повече от спестената енергия от 15 ватова енергоспестяваща крушка.
Ако някой наистина иска да направи икономии в този час, много по ефективно е да изключи телевизорите и компютрите в къщи. Спестената енергия ще е около 1kWh на домакинство.

15 коментара:

  1. Добре написано,
    подкрепям тази инициарива.
    Отнякъде трябва да се започне...

    ОтговорИзтриване
  2. Аз всяка година възприемам инициативата като спиране на тока в дома. Осветлението е само да покажеш на другите, че го правиш - някой може да се зарази. Това е смисъла. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Аз всеки ден си правя час на Земята. :) Хубаво е повече хора да се замислят и да не го правят само, защото има такава инициатива. Просто трябва да ни се промени мисленето.

    ОтговорИзтриване
  4. Владо, произведеният ток не може да се складира. Това означава, че гасенето на тока е безсмислено :)
    В последно време започнах да се оглеждам за алтернативи за всичко. Надявам се, до няколко години те да станат достатъчно евтини и ефективни, за да "отрежа" кабела на енергото :)

    ОтговорИзтриване
  5. @Емо, смисълът не е да се "складира" ток, а да се види колко много може да се спести от излишни ел. уреди. Още повече, че изключените телевизори, компютри и т.н. странични забавления са стимул и за човешките отношения. Помня като дете, някъде в 1 клас спряха тока на Нова година и цяла нощ си говорихме и пяхме песни на свещи - беше чудесно!:)

    ОтговорИзтриване
  6. И какво бихме постигнали ако спрем накой ел уред, ма втора употреба. Защото тука май вече много не могат да си позволят ел. уреди два пъти клас АА . Това означава, че утре като ги надуят същата работа. При по добра икономика и по голям доход може да се опита спестяване на енергия и вода разбира се. Но и съзнанието ни трябва да се измие, защото боклуците зад жилишните сгради не са на извънземните. Те съдържат неща които замърсяват.
    Аз имам лозе и до него има кайаче с уж минерална вода. Цяло лято идват с туби. Само, че навътре в горичката има нахфърлено кво ли не. Аз не пия от там, защото не преминава през пречиствателна. Не че тази която пия е в гаранция.

    ОтговорИзтриване
  7. Presly, разбирам какъв е смисъла :) но явно ти не ме разбра. АЕЦ Козлодуй произвежда фиксирано количество електроенергия, независимо дали ще спреш излишните ел. уреди или не. Тази енергия, ако не се използва се губи безвъзвратно. А колкото до пестенето мисля, че достатъчно ясно съм изразил позицията си - аз искам да стана независим от НЕК :)

    ОтговорИзтриване
  8. @di_ani , да и не само в един ден.
    @presly , то на практика си е така:). А поста ти е достатъчно ясна позиция.
    @Емо, може би това е пътя. Не да демонстрираме, а да намерим и ползата, от иконимиите и опазването на средата. Когато задейства личната полза резултатите винаги са по-добри. Не зная дали ще успееш да се отървеш напълно от НЕК. виждал съм няколко места, коеито са напълно автономни, но освен цената имат и подсигуряване, включително и с дизелов агрегат.
    @Руми66 , са съзнанието трябва да се изчисти, а това не става с демонстрация в един ден.
    @БАЛТАЗАР , и аз си го спомням. Даже миналата година открих огромния акумулатор, с който се опитвахме да спасим поне осветлението:)

    ОтговорИзтриване
  9. @ bungle, аз не го правя всеки ден, а и не е свързано с осветлението, но наистина трябва по-често да се прави нещо и то по лично убеждение.

    ОтговорИзтриване
  10. Владо, много повече ме притеснява, че с безумното си отношение към природата някога ще останем без вода.
    Всяка събота съвсем случайно по цял ден имаме аварии в целия град и си представям как този еднодневен ужас продължава повече.

    ОтговорИзтриване
  11. @Точка, нещата са свързани. Водата няма да се свърши, но просто няма да е годна за пиене. Всяко действие на човека, дори и най-дребното замърсява определен обем питейна вода. Изсичането на горите намалява валежите във вододайните зони, язовирите и напояването променят баланса. нещата са свързани и затова дори дребните неща, направени от отделен човек, могат да помогнат поне малко.

    ОтговорИзтриване
  12. Владо, има начини. Чета доста по въпроса. Има няколко проблема поради които все още не съм успял-финансови, живея в блок и ниската ефективност на сегашните технологии. Но съм оптимист. Всяка година излизат все по-добри предложения :)

    ОтговорИзтриване
  13. Жал ми е за електроразпределителните дружества... Ще инкасират загуби... Пардон, пропуснати ползи ;-)

    ОтговорИзтриване
  14. Неприятно! И премиерът се притеснява от това:)

    ОтговорИзтриване