Универсално зарядно за GSM

универсално зарядноПреди около месец, прочетох в нета новината, че вече е утвърден стандарт за универсалното зарядно за GSM. Бях забравил шума, при стартиране на кампанията, а и българското участие в нея. Наскоро прочетох и хвалебствена статия, която твърдеше, че предложилите го са достойни за Нобелова награда. Обясняваха се и доводите за това „гениално” прозрение. Тогава го подминах, но си помислих, че това е поредното прахосване на европейски средства, за недомислено решение. Рекламата за ползата определено се разминава доста с реалността, както е например при решението за спиране на производството на лампи с нажежаеми жички.
Вчера се случи нещо, което ме подсети за това минало и забравено събитие. Установих, че имам проблем с телефона и обиколих по магазините. Причината не е в зарядното. Зареждам телефона два пъти седмично и единствения път, когато съм имал проблем, е по време на една командировка, когато го забравих в къщи. Щях да го забравя, независимо дали е универсално, или не.
Причината да имам проблеми е в батерията. За разлика от зарядните на нито един „умник”, не му е хрумнало, че те създават повече проблеми.
Един телефон на практика живее средно 4-5 години. Зарядните устройства го надживяват поне три пъти. Само, че при закупуване на нов телефон, продавачите и производителите, не могат да го предлагат без зарядно и батерия. Нямат право да продават некомплектовани продукти.
В къщи има 12 мобилни телефона, от които работят 5. Има и 12 здрави зарядни, 7 от които не се използват. При следващата покупка на телефон, ще расте и броят на здравите неизползвани зарядни.
При батериите, нещата са точно обратни. За времето на живот на един телефон, се сменяват две или три батерии. Всяка батерия се състои от последователно свързани СТАНДАРТНИ акумулаторни клетки. Масово се използват 3 или 4 стандартни размера клетки, само че дори при телефоните на един производител, рядко се случва батерия за един модел, да може да се използва за друг. Разликата е не в съдържанието, а във формата, която е максимално усложнена. Производителите, за разлика от европейските бюрократи са наясно, че нова батерия задължително ще потрябва през периода на експлоатация. Наясно са, че ако опростят конструкцията, много по-лесно в пазара ще се намесят и други фирми.
Всъщност стандартизирането на батериите, ще е в много по-голяма полза за потребителите, най-малко защото цените ще паднат и ще има заменяемост. Само, че както и българските бюрократи, така и европейските, никога няма да предприемат стъпки в тази посока. Тогава ще се наложи наистина да настъпят интересите на производителите, а това не е в репертоара на популистките чиновнически душички.

5 коментара:

  1. :)))Даже знам и как ще ти отговорят...и за това са помислисли и са инструктирали "популистките душички"(смях)

    ОтговорИзтриване
  2. В тази работа няма масто за морал, за добри и лоши. Всичко е само бизнес. Когато се почувстват още по-уверени ще започнат и еднодневки да произвеждат. Сутринта се „оборудваш“ от склада на местния монополист, вечерта оставаш гол като градински охлюв. На другия ден - наново...
    Някои казват, че икономиката днес е абсурдна. За съжаление целият ни живот е такъв, и не само в България...

    ОтговорИзтриване
  3. @Кръстю, ами където има бюрократи, това си е нормално:)
    @slavuncho , сетих се, че миналата година писа за свинския грип, а наскоро излязоха и данни потвърждаващи далаверите там. Хубавото е, че още правим разлика между бизнес и далавери, но и в Европата са същите като нашите.

    ОтговорИзтриване
  4. Не знам защо намираш нещо, което не съществува. Всеки бизнес е далавера. Другото е работа.

    ОтговорИзтриване
  5. ivo_isa, аз съм работил само в производството. Затова за мен бизнес е просто организацията на работата.

    ОтговорИзтриване