Впечатления от Ubuntu

Минаха вече около три седмици, откакто направих първите си стъпки с Ubuntu. Да си призная имах съмнения, защото Линукс дистрибуциите са използване едва от около 2-3% от потребителите в България. За повечето хора, това е просто екзотика, а не реален избор. В тези седмици, обаче все повече се убеждавам, че това са доста по приятелски настроени, към хората операционни системи. Ето няколко скрийншота, които показват, част от възможностите. Оформлението на работния плот може да е индивидуално за всеки. Това което съм избрал за пробите съдържа две ленти с инструменти- горе и долу. Във всяка лента можете да добавяте панели и стартери (преки пътища) на програми и места, като имате моментален достъп до избраните. Долу вляво можете да видите четирите работни плота. Избират се с кликване, а на всеки от тях можете да подредите различни неща. Например текстови, графични, видео и игри. Превключването става с едно кликване.
В центъра долу и горе съм поставил два стартера за менютата. Както виждане са разделени на Програми, Места и Система. В менюта с програмите най-отдолу излиза стартера за Управление на софтуер. Има огромна библиотека(над 30 000 програми), в няколко раздела, а инсталирането и деинсталирането става с едно кликване. Не е нужно да търсите в сайтове за програми. По същия начин е организиран достъпа и до Места и Система, като повечето от нужните неща са добавени, още с първоначалната инсталация.
В коментарите под предишния пост споменах, че съм попаднал и на две програми, които позволяват да се стартират и програми написани за Windows. Преди да почна бях чувал само за Wine, но се оказа, че не мога да направя нищо с нея. И двете програми, на които попаднах са налични в Управление на софтуер и могат да се намерят с вградената търсачка там.
Едната е PlayOnLinux. Съдържа готови пакети програми и добавянето става само с едно кликване. При всяко стартиране проверява за нови приложения. Учудих се, че в пакетите са включени дори Microsoft Office, AutoCad и Adobe Photoshop C4, а също и много игри.
Другата програма е Q4wine и също е налична в Управление на софтуер. След инсталирането, с нея и десен бутон можете да стартирате всeки exe -файл за уиндос. Може да инсталирате и нова програма, но за съжаление се нуждаете от уиндоския дял. Има възможност и за инсталация на виртуален диск, но не можах да се оправя засега. Пуснах PhotoScape и FotoMix, за които не съм намерил още подобни. Това ми е напълно достатъчно, а съм сигурен, че нищо няма да ми липсва.

ubuntu

ubuntu

ubuntu

ubuntu

ubuntu


Засега спирам с разучаването. От това, което научих Ubuntu ми е достатъчно и по-удобно за работа от XP. Все пък съм решил да опитам и други дистрибуции, преди да взема окончателно решение. В почивните дни, ще разширя дяла за Линуск и ще сложа там Mindriva. Изглежда по-лъскава от Ubuntu, но това е на заден план. След нея имам намерение да опитам една българска дистрибуция УСУ, която би трябвало да е Ubuntu, но с разширен пакет програми и възможности.

7 коментара:

  1. Извинявай, ама тези „2-3 % от потребителите“, които ползват линукс в България, откъде го взе като информация. Моите впечатления са за значително повече :)
    Това с увеличаването на дяла на линукс не го разбрах.
    Хвърли един поглед на тази дистрибуция [http://www.qimo4kids.com/post/Qimo-20-is-now-available!.aspx], може да хареса на някой :)

    ОтговорИзтриване
  2. slavuncho , от отворени статистики на големи сайтове, които държат повече от половината трафик в България. Също и от моята и на част от блоговете, които чета.
    За дяла, като габровец, при свободни 280GB отделих само 15. Не пречи, но обичам да имам място.
    За дистрибуциата ще пропусна. Това е най-лошото,че има прекалено многои ще се омотая. Пробвам двете, които съм замислил и избирам:)

    ОтговорИзтриване
  3. Не знам. Аз мисля, че потребителите са значително повече, но не това е най-важното.
    За разделянето на диска има някои тънкости и ако не си стигнал до тях, пиши на скайпа, когато имаш възможност. Важно е, а и ще ти спести време и главоболия :)

    ОтговорИзтриване
  4. Аз съм мързелив потребител:) Имам си две програмки на бутващ диск. Разделянето с тях, в общи линии се свежда до преместване на плъзгач. С едната "рязах" на две пълен дял и запази информацията непокътната, но ще ти се обадя в почивните дни. Тази седмица ми е пламнала главата и добре,че днес вече е петък. Само да доживея до края на работния ден:)

    ОтговорИзтриване
  5. Линукс има да се разработва още няколко години и ще се превърне в една предпочитана платформа! И аз съм ползвал няколко дистрибуции, но в момента не ми пасва нито една на стила на работа с компютър -- един много голям проблем е липсата на фотошоп и хората свикнали с него са пред голяма дилема!

    ОтговорИзтриване
  6. Ползвала съм FreeBSD и четири дистрибуции на Линукс. Спогаждам се добре с Линукс, но когато излезе Уиндоус 7 без да се двоумя минах на него. Засега той ми е най на сърце. Очаквам с нетърпение Уиндоус 8 :)

    Aquawoman съм, но не ми се логваше :)

    ОтговорИзтриване
  7. @Aquawomanq ,работя със седмицата в работата, но така и не сложих в къщи. Харесвам си ХР. Освен това, след първоначалното умно гледане разбрах, че мога да си инстелирам и и приложения писани за уиндос. Включително фотошоп.В същото време не чакам нова дистрибуция с нетърпение. 11.04 ме разочарова, почти колкото Вистата:)

    ОтговорИзтриване