Излезе Ubuntu 11.04 Natty Narwhal

От около месец, вече преминах окончателно на Линукс. За първите си стъпки писах тук, но не довърших експериментите. Просто в един ден реших, да не ползвам повече уиндоския дял. От многото дистрибуции избрах Ubuntu и съм доволен.
Не съм броил дните, но за този месец, нито веднъж не ми е липсвало нещо, което съм ползвал под Уиндос. Научих някои неща, но без да съм се ровил прекалено. За мен Линукс операционните системи са просто още една възможност за избор за потребителите. Избор и то безплатен извън монопола на Microsoft. Това е и причината да се откажа окончателно от услугите на монополиста.
Нека уточня моето мнение за този избор. Първо съм доста скептичен относно прекаленото хвалене или оплюване на една от двете операционни системи. Те просто са различни и всяка има своите предимство и недостатъци.
Нещата са още по-объркани, защото Линукс, не е една дистрибуция, а прекаленото разнообразие, по-скоро обърква хората, отколкото помага. Включването на много хора в разработката , от една страна е предимство, но от друга може да е пречка за бързото решаване на проблеми.
Погледнах форумите и сайтовете за линукс (особено тези на български) и се разочаровах от лошата им поддръжка и организация.
Затова ще добавя тук нова страница в лентата, където ще добавям полезни линкове. В момента се опитвам да "зарибя" един колега, но се колебае. Опитвал е и е доволен, но причината да се колебае е в навика. Ще премине, когато се убеди, че това е по-добро за него и така е правилно.
Днес излиза новата стабилна версия на Ubuntu- 11.04 - "Natty Narwhal". В почивните дни ще се обновя, без колебание. Можете да се запознаете с възможностите и да опитате и вие.




Можете да изтеглите дистрибуцията от ТУК.

Има възможност и за съвместна инсталация с Уиндос на един компютър.

4 коментара:

  1. Хах, срам, напълно бях забравил, че излиза този месец :) Поздравления за успешния преход.

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления!
    Наистина Windows и Linux са много различни. И като философия, и като възможности. Оня ден рових из архива от дискети и намерих Windows v. 1.0. Умопомрачителен! Умиление предизвика и първия „мрежов“ 3.11... С него що проблеми имаше, лелееее!
    Епълските OS също са добри, но там цената на хардуера и софтуера те кара много сериозно да се замислиш. Ако ти трябва да изкарваш пари с него - и то добри пари, става. Също ако някой ти го подари :)))
    Изпробвах 11.04, но не ме грабна. Не видях нищо съществено ново, освен някои финтифлюшки, а някои неща ме подразниха. Ще си остана на 10.04 LTS. Въпрос на вкус :). Мисля, че е добре да пробваш първо от Live CD или от флашка (по-удобно е) и след това да решаваш. Ако още не си разбрал как се инсталира нова версия на Ubuntu, като използваш старата Домашна папка - обади се. Това спестява известни усилия и допълнителни настройки :). Успех!

    ОтговорИзтриване
  3. @cellfourteen , ами нали съм новобранец и още се ровя. След 18 месеца, когато ще излезе новата дистрибуция ще съм забравил:)
    @slavuncho , ами обяснимо е. Прочетох някои недоволства за новата версия и се сетих, че когато излезе и 10.10 доста го критикуваха. Все пък ще опитам, защото още не съм се привързал много към сегашната. сигурно ще ти се обадя, но в почивните дни. Засега се колебая между три варианта. При ъпгрейда прочетох, че става бавно и понякога има проблеми. Втория е да инсталирам от CD, но със запазване, а третата е нова инсталация. Мисля,че настройките ще ги направя за час. Информацията е на сигурно място и не може да се загуби. Ще решавам в почивните дни, след като ти се обадя.

    ОтговорИзтриване
  4. @krizt :)) Е, ползата е, че вече съм с 11.04. Благодаря за напомнянето!

    ОтговорИзтриване