Изборите

избориДо октомври има още доста време, но информация за местните и президентските избори, почти всеки ден се появява в новините. За разлика от друг път, този път почти на 100% съм решен, че няма да гласувам.
Винаги съм твърдял, че неучастието не отменя отговорността за крайния резултат. Нещо повече, почти при всички досегашни избори, точно хората, които не са гласували, са определяли крайния победител.
ГЕРБ например, днес управлява с гласовете на едва около 20% от имащите право на глас. От друга пък страна, да гласуваш за муле, защото другите кандидати са магарета, не е решение.
Президентските избори, не могат да ме развълнуват. Президентската институция с тези правомощия е една излишна кръпка. Ако кандидатите бяха искрени, щяха да кажат, че се кандидатират единствено заради престижа. Вместо това, дори тези, които още не са официални кандидати, обещават мед и мляко за всички. Или поне хляб и зрелища.
За партиите, нещата стоят малко по-различно. Единствените две, които имат шанс, определено изпитват трудности при излъчване на кандидат. Не мисля, че притесненията са относно кадрите, а по-скоро в липсата на подходящи желаещи. За останалите партии участието е на олимпийския принцип и е просто начин да докажат на себе си, че още съществуват.
Местните избори, са друга история. Скоро прочетох, че поне двадесет от депутатите на ГЕРБ, работят усилено, да бъдат номинирани за кметски места. Запитвате ли се, защо тези хора искат да оставят удобната хранилка на парламента? Защото в общините има повече пари за крадене. Дали по европейски, или национални програми, начините са едни и същи.
От една страна би трябвало местните избори да вълнуват всички ни. Имаме повече допир с местните власти и от тях зависят много неща. От друга , не вярвам, че тези избори ще се различават от предишните.
Преди месец попаднах на страница във Facebook, където хора от нашия град обсъждаха темата за кмета. Не се учудих, защото познавам някои от тях, а и темата е болна. Проблемът е, че колкото и много да са тези хора, те нямат организацията и опита да издигнат кандидатура. Финансовата страна, също е непосилна за тях, така че кандидатурите отново ще се издигат от партийните централи, а за останалите остава да избират между магаретата.
Листите за общински съветници, отново ще се редят на тъмно. Има два начина за подреждане на листите. При първия се слагат добрите кандидати на неизбираеми места. При втория се разместват с другите, като за сметка на един достоен кандидат, се вкарват поне три магарета.
Наскоро прочетох, че местни бизнесмени в някои градове, „изкупуват“ партии с регистрация, за да участват на изборите. Не го правят от алтруизъм. Направили са си сметката, къде са парите и ако успеят да вкарат кандидати, ще си върнат всичко до стотинка. Разходите са малки, но според мен, тези са аматьори. Най-вероятно както повечето партии, ще хвърлят пари за екзотична предизборна програма и за купуване на гласове, а това е прахосничество.
Старите кучета в общинските съвети, много добре знаят, че има и по-евтини начини. Много по-евтино и сигурно е да си купиш избран съветник, отколкото да залагаш на неизбрани.
Нещо повече, в тези сделки парите дори не играят пряко. Системата- „Ти на мене, аз на тебе“, работи безотказно в общинските съвети. Нагледал съм се на „тихи“ решения, гласувани единодушно от общинските съветници, а редките пререкания и скандали, са само за замазване на очите на „вярващите“. Попадналите случайно свестни хора, или се включват в играта, или се изолират.
Защо тогава да гласувам? В тази игра няма място за мен, нито за вас. Да гласувам значи нови, четири години да се упреквам, дори без да нося вина. Този път ще пропусна.
Винаги съм твърдял, че гласуването е единствения ефективен начин, по който обикновения човек може да се включи в определяне на общото и личното си бъдеще. Съзнавам, че сам се лишавам от това право, но не виждам какво ще се промени моето бъдеще и това на България, след тези избори.

10 коментара:

  1. по някога: "очите гледат ума не вижда"! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ти посочваш доста вратички и порти в законите за избор на която и да е власт. Така „направените“ закони са единствено в полза на политическият елит, на неговото възпроизводство и все по-необратимото му присъствие във властта - независимо като „управляващи“ или „опозиция“. Известно е, че не гласувам, защото се надявам в един момент да бъде достигнат прага на моралната легитимност на „избираемите“. Надявам се преминаването на тази граница да взриви елементарната човешка търпимост и така да се стигне до промяна в политическата система. Разбира се, това не може да стане на тези избори; това не може да стане и само в България... Някои могат да ме обвинят в прикрит интернационализъм, но - според мен, промените са неизбежни. Тези проблеми не са само у нас, но и във всички „демократични“ страни.
    Мисля, че на този етап трябва да се изисква промяна в нормативната уредба на изборите, като тя се промени в полза на избирателя, а не на избираемия. По непарламентарен път, разбира се :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Аз за първи път няма да гласувам откакто имам право на глас, това вече е безумна "ДЪРЖАВА"
    Ако на някой му е интресно да проследи почти една година, това е темата, и съм сигурна, че не само в при нас е така ...http://chiprovec.top-board.com/t629-topic

    ОтговорИзтриване
  4. slavuncho, май само с надеждите и мечтите ще си останем, защото овцете нямат праг на търпимост :(

    А свободата на избора се разменя за кебапчета и бира.

    ОтговорИзтриване
  5. В час по история:
    - Катя, кой е Михаил Кутузов?
    - Той е велик Руски пълководец - пуска Наполеон в Русия, изчаква да дойде студената руска зима и го побеждава.
    - Добре, а кой е генералисимус Сталин?
    - Той е велик руски пълководец - пуска Хитлер в Русия, изчаква да дойде студената руска зима и го побеждава.
    - Отлично! А кой е Ясер Арафат?
    - Той е велик палестински лидер - пуска евреите в Палестина и още чака студената руска зима, за да ги победи.

    ОтговорИзтриване
  6. Труден избор, но все пак избор. По-добър от терминал 2.

    ОтговорИзтриване
  7. @plamenshopov, ами когато няма какво, колкото и да се напрягаме, все същото.
    @slavuncho , за съжаление не виждам алтернатива. Промяната трябва да включва не само избирателните закони, а цялата организация на обществото. Днес всичко се купува с пари и те определят нещата, а хората предпочитат да се наредят в лагера на печелившите. Не мисля, че ще доживеем някакви промени.
    @tcvetelinka , също като мен. Май няма накъде повече да отстъпваме.
    @Блага ,не става въпрос за търпимост. Няма алтернатива и нещата са така нагласени, че скоро не вярвам и да има. Не става само с желание и ентусиазъм:(
    @gost,за Ясер Арафат малко не съм съгласен:)
    @ Емо, досега винаги съм гласувал, но този път нямам никаква мотивация.

    ОтговорИзтриване
  8. И аз не съм съгласен за Арафат, но така ми е разказана историята, а не съм съгласен и за Кутузов, и за Сталин. :) Но така са останали нещата в паметта човешка... :)

    ОтговорИзтриване
  9. @gost, като гледам днешното образование, след години в паметта човешка няма да остане нищо:)

    ОтговорИзтриване
  10. Промяна, та промяна - тя се случва, ето ви я, ЧЕСТИТО.

    ОтговорИзтриване