Парите на партиите

Миналия месец, покрай всички циркове в Народното събрание, една тема се повтаряше периодично. Темата е за напусналите РЗС и Атака депутати. Реакциите към тях от бившите им съпартийци, е меко казано яростна.
Може би причината е в идеологически и морални различия? Да, ама не! Причината са парите от държавната субсидия за партиите.
Че икономическите причини са част от решението им да напуснат двете партии е ясно. Разковничето на въпроса, обаче не е в това дали са ставали гаранти за офшорни фирми и дали са взели нещо на ръка.
Разковничето е в държавната субсидия. Спомням си, че и РЗС и Атака призоваваха да се напусне парламента и така да се спести от заплатите на депутатите. Само, че тогава не се сетиха, че ако искат икономии, могат просто да се откажат от субсидията.
В таблицата са данни за субсидиите на партиите.



Освен това има и други благинки, от които те никога няма да се откажат. Парите не са много, а някой може да каже, че субсидирането на партиите е признак на демокрация. С изключение на първите три партии, сумите за останалите са по-малки, отколкото е издръжката на за футболен отбор.
Ако се направи сметка на реалните разходи, които са нужни за нормално функциониране, дори без парите за изборните кампании, тези суми са недостатъчни. Например, ако една партия има по един щатен координатор в петдесет града, само заплатите им излизат годишно на 600 000 лева.
Може би останалите необходими пари се събират от членски внос? Знаете ли, колко членове имат парламентарно представените партии? Сигурен съм, че не. Това е една от най-строго пазените партийни тайни. Предполагам, че редиците са твърде рехави, защото иначе щяха да се хвалят. Все пак колкото и члена да има една партия, от тях се събира членски внос. Сигурно парите идват от там?
Определено не идват от там. Членският внос в ГЕРБ, за миналата година е два лева. Не на месец, а за цяла година. Подобни са и нещата в другите партии, макар не толкова фрапиращи. Всъщност размерът е нормален. Срещу членския внос, членовете на партиите имат само едно право- да слушат безропотно своите вождове. Нещата от тоталитарното време, не са се променили. Сигурен съм, че днес обаче има проблеми със събирането дори на тези символични суми.
Публична тайна е, че основният източник на финансиране на партиите, освен субсидията, са така наречените доброволни дарения. Има си хора, но които им е работа да проверяват, доколко те са законни и прозрачни, но това е дълга тема. Тема за явни или скрити зависимости и обръчи от фирми.
Днес се замислих за друго. Ако искаме да имаме нормални партии, държавната субсидия трябва да отпадне. Някак не е почтено, да плащаме допълнително на тези, които са виновни за сегашното ни състояние. Нека, ако са толкова умни, честни и кадърни, да осигурят финансирането си от членски внос. Колкото и да са обеднели хората в България, една добра и полезна идея или кауза, винаги има и подкрепа.
Има и друг вариант, който ще затвори устата на тези, които твърдят, че субсидията е необходима за демокрацията. Нека тя остане, но да се заплаща само от хората, които гласуват. Не е справедливо хората, които не са харесали нито един от кандидатите, да ги финансират. Не е справедливо всички да плащаме за таблетите на върхушката на ГЕРБ.
Някой може да каже, че българите никога няма да дадат доброволно пари. Ами тогава, нека има данък Партии. Ето нещо, което може да направи така, че хем Вълкът сит, хем Агнето цяло.
Нека има данък партии, но с една подробност. Сумата да е задължителна, но всяка година, всеки гражданин да има правото да насочва субсидията към определена партия. Да има и правото, да не го прави. Така партиите ще получават справедливо средства не само от членовете си, но и от симпатизантите си. Парите на хората, които не искат да ги насочат към никоя партия, може да се прехвърлят в бюджета на образованието например.
Парите не са много. 5% от минималната работна заплата, или от септември 13.5 лева годишно. Пада се около левче на месец и на никого няма да натежи, а съм сигурен,че само след две години, нещата в България ще тръгнат в правилната посока.
Дали е възможно да стане?

* Щях да сложа на този текст етикет- Фантастика, но не ми се добавя нов.

11 коментара:

  1. Не е,разбира се и ти сам си си отговорил в голяма степен защо.
    Просто играта не е такава...Блаженни вярващите, че са суверен:)
    Що се касае до "идеологическата и морална страна", тя е за нЕкои господа и другари тук, в Блогово...Дето са готови гладни да си легнат, но да (да не) видят Ония паметник (смях)
    При ОНИЯ единствено интереса клати...кой каквото носи, фес ли, бомбе ли...

    ОтговорИзтриване
  2. Ти подкопаваш основите на представителната парламентарна демокрация! :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Владо, недей така, веднага ще се пръкнат десет гербера да те опровергаят :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Изпокараха се за субсидиите...
    Решението е елементарно:
    Има субсидии - има проблем...
    Партиите да се самоиздържат от членски внос.
    Аз харесвам котки и се грижа за тях.

    ОтговорИзтриване
  5. @Кръстю q дная, но се се взимам на сериозно. Просто си мисля на глас. Седя, мисля и си пиша, седя и мисля, а по някое време усешам, че само седя:)
    @slavuncho, ами лошото е, че всеки си има различни разбирания за представителната демокрация. Аз пък мисля, че няма лошо и парите да са представителни:)
    @Емо, не само гербери, а дори такива извън парламента се облажват, но не вярвам да се появят тук. Мисля, че засега съм успял да ги държа далеч от тук:)
    @ivo_isa , само,че има една разлика. Никой няма да храни политик, защото го харесва. Ще го хранят ако им върши работа:) Доста народ, ще останат гладни.

    ОтговорИзтриване
  6. Да се научат да работят!
    Но не си много прав. Харесват си ги и не дават лоша дума да се издума за тях:-)

    ОтговорИзтриване
  7. @ivo_isa , който веднъж се е научил да на работи, трудно се обръща. Колкото до "партизаните", те може да ги харесват, но няма да ги хранят:)

    ОтговорИзтриване
  8. Като сте такива умници, що стоите без политическо представителство :D
    Недейте така. Знаем, че администрирането на една партия струва доста парички.

    ОтговорИзтриване
  9. ПП: Готов съм да убедя всеки от изказалите се по-горе, че за нормалното функциониране на една партия са нужни доста пари.

    ОтговорИзтриване
  10. @БАЛТАЗАР , че са нужни пари никой не спори. Проблемът е какво получаваме за тях. А, доколкото зная и ти си на нашия хал, без политическо представителство. Имли бъркам:)

    ОтговорИзтриване