Идеи и ябълки

Преди много години, при първият си досег с мрежата, прочетох едно мото. Беше в профила на един потребител в kaldata и ми хареса много. Не знаех, на кого принадлежат думите. По-късно леко видоизменено използвах мотото във профила си във Facebook, а вчера реших да го сложа и в профила тук:
Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка. Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, всеки ще има по две!
Думите са на Джордж Бърнард Шоу.
Харесва ми защото, доста образно описва основното, което ни прави хора и движи развитието. Ако не споделяме своите идеи, ако не се интересуваме от чуждите идеи, ако от този обмен не се синтезират нови идеи, човекът не би се различавал от червеите.
Колкото и да държи на своята независимост, човек е социално създание. Дори да не си признава, докосването до идеите на другите хора, го променя. Променя всеки, но при едно условие.
Промяната настъпва, само ако наистина се вслушваме в думите на другите. Ако дори, когато не ги одобряваме, ги изслушваме с внимание и търсим зрънцето, което можем да разменим.
Често то е много малко. Дори по-малко от ябълка, но ако го открием и го добавим към своите идеи, само ще спечелим.
Печелим и когато споделяме идеите си. Това, че някой друг ще добави част от нашето зрънце, към своите е добро.
В последните години, все си мисля, че не се променям. Че всички мои идеи, ценности и принципи са вече неизменни. Миналата седмица се разрових в този блог и установих, че това не е съвсем така. Открих неща, които днес бих написал по друг начин. Открих неща, за които позицията ми се е колебаела във времето. Това съм аз, същия човек и основите са същите, но във времето все пак промени има.
Причината е събиране на зрънце по зрънце, на чужди идеи. Някои са ми харесали, други не, но всяка е добавила нещо към мен. Така човек неусетно се променя. Надявам се, че и аз съм успял да посея тук там някое зрънце.
Не зная дали е за добро, или за лошо, но мисля, че е по-добре, отколкото да се заровиш само в своите идеи. По-добре отколкото да слушаш само своето АЗ, да виждаш само нещата, които ти харесват. Можеш да не харесаш някоя идея. Може да не я приемеш и да я подминеш с пренебрежение, но задължително трябва да я чуеш. Иначе човекът не би се различавал от червеите. Червеите биха били доволни да имат ябълка, а не идея.

6 коментара:

  1. мням-мням
    Вкусна идея ;)

    А сериозно: това му е хубавото на живеенето - винаги можеш да видиш и научиш нещо ново (ако искаш).
    И още ли си отпуска или свърши почивката?

    ОтговорИзтриване
  2. Идеите... От тези, които хрупат ябълките, идват идеите. Няма добри и лоши идеи и не може да се каже предварително, коя как ще въздейства на обществото.
    Вековната борба между двете крайности в мисленето - идеализъм и материализъм. Май трябва да се примирим, че не може нито без идеи, нито без ябълки, но нищо не пречи да търсим баланса между тях :)
    А колкото до „своите“ идеи - преди около 2 000 години римляните са осъзнали, че няма нищо ново под Слънцето :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Посял си, посял си ;-) И е за добро, наистина.
    Колкото до промяната-едва ли има човек, който да не се е променил, да не е взаимствал идеи, и да не продължава да го прави непрекъснато, къде усетно, къде не, но се случва. Непрекъснато. Аз лично се осъзнах за много мои промени. Някои от които дори не за много дълъг период от време. Разни събития, разни неща, разни хора, повлияват...

    ОтговорИзтриване
  4. Бърнард Шоу е изказал прекрасна мисъл... Харесва ми, че и на други им харесва. Да, идеите ни определят като хора, но тяхното приложение показва дали сме човеци.
    "...преди около 2 000 години римляните са осъзнали, че няма нищо ново под Слънцето...", когато приложили идеята "разделяй и владей"?
    Не може и без "ябълки", но удобствата би трябвало да освободят време за идеите. А не най-хубавите ябълки да ги рупат ... ;-)

    ОтговорИзтриване
  5. Напълно съм съгласна с написаното:)Всичко влияе и ние се променяме непрекъснато и винаги е за предпочитане да има повече идеи:))))

    ОтговорИзтриване
  6. @Зори, още съм в отпуск, но вече ми развалиха два дена. Ще си ги изпозвам, но не е приятно:)
    @slavuncho,когато започвах блога в първия пост написах, че не се притеснявам, ако повтарям нещо казано преди мен. Зная,че лични идеи няма, но споделям тези, които са ми близки.Впрочем обичам и ябълките:)
    @xabiba ,най-вече хората влияят, защото без тях идеите са само думи.
    @ivo_isa ,ами лошото е, че когато няма ябълки, никой не се сеща за идеите. Човек е така устроен, че първо търси храната, а после може и да се замисли. Често, обаче спира само до храната.
    @Цветанка, и хора, с които да ги споделяме.

    ОтговорИзтриване