Мутри и бомби

Двете избухнали бомби са събитието на седмицата, което няма конкуренция. Два взрива без жертви, но с огромна възможност за коментари, догадки и хвърляне на камъни.
Започвайки от истерията в политическите среди, минавайки през медиите и социалните мрежи, новината се разпространи бързо, а общото в коментарите беше:
-Мутренска работа!
Под мутри, политиците разбираха своите опоненти. Заговори се за това, че мутрите били в политическия живот, но всеки от хвърлящите камъни, се опитваше да се дистанцира от тях.
Само, че това са твърдения за хора с къса памет, защото всички знаем, че мутрите не са влезли в политическия живот. Те винаги са били там!
Преди време Илия Павлов, стана известен с фразата:
-Време е, да откъснем опашката на гущера!
Някои помислиха, че това е призив на натрупалите богатство мутри, да се разграничат от редовите улични изпълнители. Да се спре с незаконните дейности и да се легализира бизнеса.
Всъщност призивът беше за друго- призивът беше, героите на прехода да се маскират с костюми и вратовръзки и да добавят към силата на „правота на бухалката“ и политическата власт.
Всъщност можеше и без този призив. Мутрите вече се бяха ориентирали и бяха във властта. Не случайно и до днес, важат думите, че всяка държава си има мафия, а българската мафия си има държава.
Не е смешно да слушаме днес, как политиците от всички партии, се обвиняват взаимно. Жалко е, защото никоя от политическите партии, няма дори желание, да откъсне „опашката на гущера“. Защото „опашката“, това са пари, силов ресурс, наличие на хора за всяка „черна работа“ и не на последно място зависимост. Зависимост на политическите партии от хора в сянка. Зависимост много по-силна и опасна от тази на прословутите досиета, които се изкарват периодично, само за да хвърлят поредната порция прах в очите ни. Няма бивши и настоящи в тази „игра“. Това е игра до живот.
Да, всички български партии са зависими от „мутри“. Всички партии осигуряват чадър, но и получават такъв. Във всички партии има такива хора със сенчесто минало и настояще, но те са „наши“ хора. За „нашите“ хора, не се говори лошо.
Един пример, без имена и дати, защото те могат да са всякакви:
Общински съветник на парламентарно представена партия, пребива за пореден път хора. Задържан е за ден-два и е пуснат, но случаят се раздухва в медиите. От партията излизат с декларация, че са изненадани от постъпката. Те нямали данни, че човекът многократно е извършвал подобни постъпки. Бил с чисто досие, а това че името е известно в цяла България, просто не знаели. Не знаели, че е обявяван многократно и за общонационално издирване. Не знаели, че докато уж го търсят в цяла България, човекът си пиеше кафето в кафенето до РУ на МВР. На сто метра от сградата на общината и на толкова от клубовете на ВСИЧКИ, партии в града.
Ами не знаят хората, пък и такова поведение си е приемливо. Самите политици се държат като мутри. Трябва ли да си припомняме, как народен представител от предишното народно събрание, заплашваше със саморазправа „ провинили“ се общински служители? Или пък друг случай, когато в центъра на столицата, един настоящ министър напляска полицай?
Какво е това, ако не мутренско поведение, защото мутра не означава дебеловрата маймуна, накичена с ланци. Мутра – това е модел на поведение. Поведение на чувство за безнаказаност, дебелоочие и пълно незачитане правата на другите и законите.
Поведение, което се придобива за седмица от всеки новоизлюпил се политик, дори на местно ниво. Погледнете как се държат, дори между самите тях народните ни избраници. Погледнете хилядите местни „феодали“, които колят и бесят в техния вилает.
Мутри, мутри и мутри!
Ако се върнем, към взрива, трябва все пак да отбележим нещо ново. За първи път след убийството на Андрей Луканов, агресията е насочена към политици. Те са „свещена крава“, която може да се дои, но не и да се убива. Взривът не е целял да убива, а да вдигне шум в медиите, но ми се иска покрай празните думи, изсипани от политиците, те да осъзнаят, че не са „свещена крава“. Да осъзнаят, че всичко рано или късно, се плаща и поне да се опитат, да отрежат опашката на гущера.
Ще боли, но трябва да го направят, ако не искат, следващия път да има жертви и това да са самите те.
Казват, че мафията се напуска само по един начин- в ковчег. Мисля, че има и друг начин- рязане на заразената тъкан до кост. Боли, но само това е пътя.

4 коментара:

  1. Тъй, ама ще видите, че от гърмежа ще спечелят всички. Политици имам предвид. Малко като се помисли става ясно.
    Първото което е, ще бъде основна тема на шоуто "Дебати относно вот на недоверие"...

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм оптимист.
    „Рязането“ става на избори и, въпреки недоволството, ще видиш колко народ ще се юрне да гласува на предстоящите...
    Та как иначе! Нали „техните хора“ са по-добри от другите!
    Голяма простотия...

    ОтговорИзтриване
  3. Прав си, но...кервана си върви. А керванджиите се интересуват само от печалбата при продажбата на стоката, а не какво мислят камилите или кучетата.

    ОтговорИзтриване
  4. @Кръстю , те всички спечелиха, или поне си мислят,че са спечели. Само,че вежнъж стомна за вода, втори път стомна за вода...
    @slavuncho , зная, че пък ще се намерят хора, които си харесват техните магарета, но поне мога да си извикам в дупката:)
    @ivo_isa , ами върви си, но нищо не е вечно. Нито керванаджиите, нито търпението. Дори на камилите:)

    ОтговорИзтриване