Страната на Вандалите

Вчера излязох рано, за да си купя цигари. Кафенето, което е едно от малкото места, където сутрин има цигари, беше отворено, но момичето беше заето с друго. Голямата тента над четирите външни масички, беше нарязана на парчета. Събралите се хора обсъждаха, че е станало към три часа през нощта. Пияни хлапета са вилнели, както често се случва.
Не видях полиция, което ми се стори странно. Полицейската кола нощем дежури основно на същата улица. Дори сутрин, често дежурните минават през кафето, за да завършат смяната. Този път не са видели нищо. Няма ги.

В неделя, минах рано през центъра. Нямаше хора, както винаги в този час. В последните години площадът, започва да придобива приятен вид, основно заради засадените преди години дървета.
Тази сутрин настроението ми се развали. Всички кошчета за отпадъци, бяха обърнати и съдържанието им разпиляно навсякъде. На десет метра от тях има камера за видеонаблюдение. На двеста е полицейското управление. Не мисля, че за извършителите ще има последици.

Отново никой няма да знае нищо, както редовно става, когато Главната улица осъмне с изкривени пътни знаци. Никой нищо не е видял, никой нищо не знае, когато прясно боядисана обществена сграда, осъмне изрисувана с графити, или с черни петна от бомбичките. Никой нищо не е видял и не знае, когато, някоя улица осъмне с пречупени до корена фиданки, засадени преди ден.
Никой не вижда, не чува и не разбира. Не виждат най-вече тези, на които плащаме, за да пазят общественото имущество от вандалите. Така са свикнали, защото е по-лесно и никой не им иска сметката.
Обикновените хора по улиците, виждат, чуват и разбират, но са загубили вяра, че нещо може да се промени. Защото от години знаят, че живеят в Страната на Вандалите.
Не става въпрос за тези битови вандали, чиито следи виждаме на всяка крачка. Те съществуват откакто свят светува. Хора, които се чувстват велики, когато унищожават направеното от други. Хора, които „работят“ по тъмно и при най-малко опасност, си плюят на петите или напълват гащите. Виждал съм такива и зная, че те не са опасни. Ако знаят, че ще понесат последиците от действията си, никога не биха се осмелили да ги направят.
Днес те се чувстват в безопасност. В Страната на Вандалите, никой не преследва и наказва вандалите. Защо ли да се занимава с тях и да им обръща внимание, когато дори правителствата, уж избрани от народа, се държат като вандали, към собствената си страна.
Разрушение, разрушение, разрушение до дупка. Всичко, което може да се повреди, унищожи и разграби, трябва да се направи още днес. Защото утре на власт ще дойде друг и ще го направи той. Той ще изпита извратеното удоволствие, да руши направеното преди него. Той ще се пъчи пред камерите и ще твърди, че летоброенето започва от него.
Всъщност вандали не е точната дума. Вандалите за няколко века от диво скандинавско племе, са се превърнали в сравнително цивилизован народ, след като са обиколили половината свят и са основали своя държава в Картаген. Направили са само една грешка- разграбили са Рим. Римляните, които били заграбили богатствата на цял свят, никога не им простили за това.
И едните и другите, обаче са грабили и разрушавали чужди територии и държави.
Значи, хората които ни управляваха в последните години, не са вандали. Чудесно! Но какви ли са тогава?

8 коментара:

  1. А не може ли да обвиним и част от нас, щото другите не са избирали вандали.
    А за всички останали все пак всичко започва от дома нали, възпитан да бъде вандал, което е доста широко понятие с годините, длъжността и самия човек.

    ОтговорИзтриване
  2. Има някакви писани или неписани,обявени или не,но така или иначе основополагащи принципи,върху които се гради или съществува държавата.Без излишни простовати,за да не кажа елементарни,емоции,отчетливо се вижда разликата между два възможни модела.Държава на създаването и Държава на консумирането.Въпрос на избор - но след това нещата започват да следват някакъв "естествен" ход.Очевидна е разликата от доскорошна България,където в основата е било създаването и днешната България-на консумирането.Един ярък пример от началото,от основополагането.От раздадените животни на бившите ТКЗС-та не направихме частни ферми,а луканки.Излапахме ги и сега няма не само сирене за износ,но и кисело мляко за в къщи."Личните" права и свободи са за всеки - аз ако имам "право" да лапам,защо да го нямаш и ти.И лапаме,за да не кажа плюскаме - всеки кой каквото може.Но има малка подробност - нямаме под ръка Рим.

    ОтговорИзтриване
  3. Мисля, че живеем в Света на вандалите.
    За доказателства не е необходимо да идем чак в Америка или Афганистан, или Ирак. Виждаме какво се случва в цивилизованата Скандинавия. Ако се огледаме около нас пак същото. Гърците се бият с гърци по агорите щото им орязали 17-тата заплата. Македонците построиха паметник на вандал с хилядолетна давност, „забравили“ род и родина. Сърбите предават сърби на някакъв „трибунал“ (мечтата на БиБи-то) в Хага – искат да дойдат на нашето дередже. Пред румънската чалга българската е като приспивна песен. Турците си плетат кошницата и ни гледат сеира...
    Няма как в този свят България да е страна на нежни поети, учени с въображение или гражданска доблест. Глобализацията е факт и без да е обявена официално от ООН, ЕС, НАТО или друга структура застинала във времето.
    Не съм привърженик на конспиративните теории, но на тези, които имат реалната възможност да влияят на събитията в света сега това им е необходимо и така е.
    Остава надеждата, че и те все един ден ще сбъркат... И, по-важното – ще се намерят хора, които да се възползват от това :)

    ОтговорИзтриване
  4. Владо и аз писах подобен пост. Навсякъде е така(у нас). Но Славунчо е прав, таква е световната тенденция огледайте се, а това носи своето отражение.

    ОтговорИзтриване
  5. Безнаказаността на която се радват "вандалите" показва липсата на държавност. Лошото е че възрастовата група, от която всичко тръгва, е доста ниска. И за това също са виновни "политиците на прехода". Но много е вероятно и Славунчо да е прав. Само дето не знаем кои "ще се възползват". Както не го знаехме и когато всичко започна през 1989г... Ако знаех, нямаше да излезна на площада.

    ОтговорИзтриване
  6. Полицаите никога ги няма, когато ти трябват :D Шегувам се, вандалчетата гледат да не ги хванат и са дебнали, където няма полицай в тоя момент. И са потрошили малко собственост. На мен ми се струва, че това е продължение на домашното възпитание. Често родителите обсъждат как еди-кой си се е замогнал и така нататък, и го правят със злоба. Липсва зачитане на чуждата собственост и труд. Днес тия са съсипали чуждото, утре някой като тях ще им одере боята. Цикленето е яко и дълбоко.

    ОтговорИзтриване
  7. @Руми, не зная, но обвиненията не вършат работа. Едно цяло сме и няма значение кой е виновен, защото срадаме всички.
    @ivanna4ev, разрушението и изграждането са циклични. Не забравяй, че всъщност предишния епизод започна, както сегашния. С пълно разрушение и отричане.
    @slavuncho , може би ще сбъркат, но за да се възползва някой, трябва да има организация и да изчака момента. За съжаление, хорато които могат да го направят, просто след това ще продължат по същия начин.
    @Емо , прави сте, но колкото и да е глупаво, аз се опитвам да гледам само нашата черга. Ако ми е в къщи, мога да я угася, или да спра пожара пред портата.
    @ivo_isa , за площадите и аз съжалявам. Трябваше вместо там, просто да се изнеса от тук, на където ми видят очите.
    @БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ , ами за хлапетата, в повечето случаи поне при нас не са за съжаление. Повечето са разглезени на родители с възможности и знаят че ще им се размине. Преди години наркоманче, подпали будка за весници. Техните платиха всичко тройно и не стигна дори до полицията, а на пазара имаше и пост тогава. Утре същото ще запали не будка, а общината например и пак ще се отърве:(

    ОтговорИзтриване
  8. Много точна статия, ако мога само да добавя нещо:"Казват,че е добре да си позитивно мислещ и оптимист, но ако си в безисходица, си задължен да бъдеш оптимист"! И е точно така!

    ОтговорИзтриване