Приливи и отливи

-Напоследък настроението ми се мени всеки ден. Или пропадам, или се рея в небесата. На приливи и отливи е.
Познато е, нали? Живот на приливи и отливи. Понякога това са малки, почти незабележими колебания, а друг път изживяванията са по-разтърсващи от най-мощното земетресение. Случват се на всеки и когато амплитудата е малка, правят животът интересен и дават тръпката, от която всеки се нуждае. Станат ли по-силни, вече са мъчение.
Хората винаги са искали да има начин, да се управляват тези колебания в настроението. Не са успявали и тогава са се насочили в търсене на начини поне да се предвиждат. За съжаление, никога е имало и няма да има надеждни методи, защото се търси на грешни места.
В миналото са търсели причината в звездите и Луната. Знаем, че Луната действа на морските приливи и отливи, а много хора вярват, че въздействието е същото и върху отклоненията в човешките настроения.
Хороскопите също са свързани със звездите и движението им, като се опитват да обяснят всичко с тях. Дали цикълът е месечен, или пък годишен, както в китайския хороскоп, няма значение.
Някога хороскопи са могли да правят малко хора и резултатите са били запазени за избраници. Днес много хора, четат хороскопът си ежедневно. Прави се и от компютърни програми и е универсален. Хората вярват в него и се опитват, поне да предвидят приливите и отливите в настроението и живота си. Рядко има съвпадения, но това не прави впечатление на хората, които вярват. Всъщност с вярата в хороскопите, те успяват понякога дори да променят деня си, за да го нагодят към предвиденото, но само това. Ако за истинските приливи и отливи, може да се каже дори точната минута, когато ще започнат, за човешките това е невъзможно. Причината е, че няма връзка между движението на небесните тела и човешкото настроение. Това е просто начин, някои хора да си изкарват хляба.
В днешно време, се появяват и други методи за прогнозиране на приливите и отливите в човешкото настроение.
От петдесетте година на миналия век, е теорията за биоритмите. В началото нещата са били обяснявани с два периодични цикъла. Физически(мъжки) с продължителност 23 дни и емоционален(женски), с продължителност 28 дни. Към тях да усложняване е добавен и трети цикъл- интелектуален, с продължителност 33 дни.
За съжаление и тази теория не дава отговор на резките промени в настроението ни, а съвпаденията са по-скоро случайни.
Към методите от няколко години е и следенето на слънчевата активност и изригванията. И тук резултатите са далеч от истината, но вярващите също са много.
Всъщност повечето хора знаят причините за своите приливи и отливи. Знаят и какво им влияе, но предпочитат да търсят отговорите в някакви мистични обяснения.
Кое всъщност влияе на тези промени в настроението и тонуса ни? Това не са звездите, но нещо също толкова многобройно. Това са хората около нас. Те предизвикват приливите и отливите и нищо друго. Всяко действие на друг човек, се отразява и на нас. Може въздействието да изключително силно, ако човекът е наш близък, или пък да е почти незабележимо въздействие, от непознат. Може да е от един човек, или пък да е натрупано въздействие от хиляди хора.
Няма математика, която да обхване толкова разнообразни и променящи се величини. Дори и да има хората, няма да я използват. Ще търсят някакви лесни, готови обяснения, дори и да са грешни.
Омагьосан кръг, защото ако не искаме да научим точната диагноза, лечението е невъзможно. Може би не го искаме, защото разчитаме, че при нас приливите и отливите ще са от онези малките, които правят живота интересен. Когато ни харесват, има ли значение, какво ги предизвиква?

6 коментара:

  1. Понякога дори един зародиш на мисъл,незнайно откъде пръкнала се и която не осъзнавам напълно, е достатъчен за мой прилив или отлив. Що се касае до четенето на хороскопи, за повечето хора те заменят някогашната молитва.

    ОтговорИзтриване
  2. Чувал съм, че хубав дървен материал се добива по пълнолуние...

    ОтговорИзтриване
  3. @Hexemexe , да мислите съща са част от влиянието на хората, като разширяват още повече кръга на влияние.
    @ivo_isa , аз не съм, но може да е вярно. Само се чудя, на кого влияе Луната тогава. На дърветата или на секачите...

    ОтговорИзтриване
  4. А дали не на всички?
    Не вярвам в астрологията, но определено живите организми се влияят от Луната.

    ОтговорИзтриване
  5. ivo_isa , на мен не ми влияе. По-често спя независимо от лунните фази, а когато не спя причината е в мен, а не в нещо друго:)

    ОтговорИзтриване
  6. Знаеш ли .. в момента и аз се чувствам така...
    Написаното е много хубаво, много вярно... особено онази част , в която поясняваш, че именно хората около нас ни причиняват тези приливи и отливи... Много точно казано и много вярно! Луната, звездите, разположенията им и прочие може да оакзват някакво влияние, но основното идва от самите нас и тези, които са се докоснали до ежедневието ни , до живота ни...
    По-важното е да се опитаме да излезем от мрачните настроения... което не знам точно кое се води-приливи или отливи:-) Сега навлезнах в дълбоок размисъл за това :)

    ОтговорИзтриване