Идеалният гласоподавател

– Лошо време настана, лошо! – отпи от чашата Кандидат за Кмет №1.- Едно време се биеха да пуснат бюлетината, а сега не щат. Все оправдания си измислят и гледат да кривнат от правия път. Уж хиляда обещаят, а когато отвориш урната накрая и половината не се събират. Единият си ходил на село, другият пък се прави на интересен - нямало за кого да гласува. Че как няма бе, джанъм? Само от нашата партия сме наредили списъци по три педи. Оня независимия комитет, дето го направи бившия кмет и той е с наши хора нареден. Сто човека все отбрани лично от мен и да ми каже някой, че нямало за кого да гласува.
– То и преди си беше така – обади се Кандидат за Кмет №2. – Открай време от нашенци не става нищо, но понеже през мандат сте на власт, не си обърнал внимание. Преди години минавах с кебапче и бира, а днес пари давам и пак не искат. Пък и се пазарят за повече пари. Че те и в Америка не взимат такива надници, бе! Все едно не разходка ще направят за половин час, а ще копаят метрото.
– Така е! Така е! – поклати глава Кандидат за Кмет №3. – Пък и гяволи се навъдиха, ей! Вземат парите, а после даже не отидат до урната за кумова срама.
– Не са гяволи те, а ти си будала! – засмя се Кандидат за Кмет№1. – Колко пъти да ти казвам, само да капарираш. Личи си, че парите ти падат от небето. Ако беше фирма, да си фалирал още първия месец.
–Ти не ми гледай парите! – намръщи се Кандидат за Кмет №3. – Твоите да не идват от друго място? Като се качиш на трибуната, може някой да ти повярва, ама тук сме свои хора и се знаем. Гледай да не започна и аз да говоря, че....
– Спокойно, бе! – намеси се Кандидат Президент №1. – Нали се разбрахме вече. На митингите се плювайте на воля, но като седнем на масата, трябва да водим позитивна кампания. Нали сме вече европейци.
– Европейци, ама на куково лято! – изръмжа Кандидат Президент №2. – Сега сме ни риба, ни рак и само объркахме електората. Да се бяхме държали за братята руси, сега нямаше да се оплакваме от електората. Вижте Путин как го тачат хората. Ден не минава без да му се обяснят в любов, а като дойдат избори, тичат към урните. И бой ядат всяка седмица и пак го обичат. Даже и църва си има. Вместо икони по стените с неговия лик. Гледах един юнак специално за него сгъна на фуния два тигана „Тефал“. Жените пък, ще се избият да си свалят дрехите в негова подкрепа. Това са избиратели, не като нашите заспали селяни!
– Хайде, хайде сега! Голо ти се е приискало. – засмя се Кандидат за Кмет №1. – Те да пуснат бюлетината, пък голото аз ще си го намеря сам. Само, че си сбъркал кампанията друже. За какво се бъхтиш да ставаш президент. Няма келепир там, нямааааа.... Как се кара на една заплата в днешно време?
– Абе не исках аз, ама нямаше кой друг да издигнат. Всички се дърпат. Този не ставал, онзи не ставал. Дрън, дрън! И магаре да сложиш и то ще се справи, ама и то не иска. То и аз нямаше да приема, но си направих сметката. Че няма да ме изберат, няма, но знаете какви парици се въртят в кампанията. Ще ме показват един месец, като мечка, ама и аз ще намажа.
Кандидат за Кмет №3 отпи от чашата, огледа компанията и се уригна. После се засмя и смехът му зарази и другите.
– Защо се смееш, бе? – попита го Кандидат за Кмет №2.
– Ами смешно ми е! Събрали сме се и вместо да си гледаме кефа, се оплакваме от гласоподавателите. Хей, хора, добри са ни те! Българският гласоподавател, е най-добрият в света! Идеалният гласоподавател! Гледам ви муцуните и си мисля, че аз никога не бих гласувал за вас. Сигурен съм, че вие също не бихте ми доверили дори умряло магаре да пазя, ама хората ни избират, бе! Гласуват за нас и не спират. Какво повече искате? Ха, наздраве! Наздраве за идеалният гласоподавател!

8 коментара:

  1. Хареса ми :-)
    "...За какво се бъхтиш да ставаш президент. Няма келепир там, нямааааа.... Как се кара на една заплата в днешно време?..."
    И пенсия, друже, и пенсия;-)

    ОтговорИзтриване
  2. @ivo_isa, не се живее и с една пенсия. Дори и президентска. Гледам предишните все гледат да заработят нещо извънредно:)
    @Laska Nenova ,не зная, но мисля, че е поправимо. Щеше да е по-тъжно, ако не можеше да се промени.
    @plamenshopov ,за някои....

    ОтговорИзтриване
  3. А бе, аз мога :-) Ама не щат да ме пенсионират... още по-малко като президент :-(

    ОтговорИзтриване
  4. @ivo_isa , то и аз мога, но няма да я доживея:)

    ОтговорИзтриване
  5. добро, добро. това с църквата на путин е интересно ;-)

    ОтговорИзтриване
  6. @Комитата, добро е разбира се, както всичко, което пиша. Иначе залипсата на църква, причината е, че българите по природа са еретици. Предпочитат да се кланят на живи тотеми, а не на рисувани икони:)

    ОтговорИзтриване