Използвате ли Reader?

Днес имам един въпрос: Използвате ли Reader?
Става въпрос за четене през Google Reader, друг подобен сайт, или специализирана програма. Имам някаква представа, но ми се иска да получа по-конкретна информация. Аз предпочитам да чета директно в блоговете, но признавам, че четенето през Reader е удобна алтернатива и е право на всеки да го избере.
Това разбира се е възможно, само когато следените блогове имат пълна RSS емисия. Т.е., постовете влизат в четеца в пълния си вид. Пълната емисия на сайта обаче, има и някои неприятни страни. Прихващането и от автоматични ботове, може да доведе до това, че вашите текстове пълнят поредния нов сайт, създаден с единствена цел за печалба. Трудно е да се справи човек с тях, но пък и съкратената емисия няма да спре крадците на съдържание.
Друг аргумент против пълната емисия, е че така намалявали посещенията, а това убивало блогове. Уверил съм се, че е грешка, защото винаги съм имам пълна емисия, но моето място тук е доста по-посещавано от хора, които се съсипват да качват в социални мрежи и поддържат съкратена емисия.
Винаги съм казвал, че е право на гостите на блога да избират как ще следят публикациите и пълната емисия е предпоставка за това им право.
Зная, че едва около една трета от следящите даден блог, след като се покажат в притурката, повече не стъпват в него. Някой ден ще махна и моята, но днес темата е друга.
Днес имам въпрос: Използвате ли Reader?
Имам някаква представа, но ми се иска да зная повече, доколко поддържането на пълна емисия е полезно за гостите тук. Зная, че повечето от хората, които четат публикациите през Reader, сигурно няма да се обадят, но все пак мога да опитам.
Всъщност днешният пост е провокиран и от нещо друго. Наскоро си направих втора емисия, този път съкратена. Емисията на този блог, ще продължи да е в пълния си вид, а втората ми трябва за друго място. Причината е, че имам намерение да включа блога си в някои автоматични агрегатори на rss емисии. За разлика от обикновените абонати, за там определено не е полезно предоставянето на пълните текстове. Първия такъв сайт е новата версия на блогосферата на Дневник.
Зная, че преди около месец писах и се изказах критично за нея, или по-точно за старата. Тогава обещах, че ако променя мнението си, ще пиша отново тук и ще си призная. Никого не съм се страхувал да призная грешка и сега го правя, а ще оставя и коментар под стария пост.
Разгледах новата версия подборно и според мен от Дневник, са направили приятно, практично и полезно място. Освен това, за разлика от предишната, тази е със свободен достъп и без изкуствения подбор на анонимни администратори. Решаващата дума е дадена на посетителите, както е редно. Вече и някои от блоговете в старата версия, започнаха да се включват и се надявам мястото да е полезно за всички български блогове.
Това е автоматичен агрегатор, за мързеливо споделяне на вашите материали, а изборът дали да участвате е предоставен на вас. Или казано с други думи: Блогосферата е мъртва, но имаме нов по-удобен агрегатор.
Надявам се хубавите неща, от бета версията, да се запазят и занапред.Все пак емисията, която ще добавих вчера там е съкратена. За разлика от гостите тук, не познавам аудиторията там. Изборът е индивидуален и всеки преценява за себе си.
За да се влючите ви трябва единствено профил в Дневник, в който да добавите емисията на своя блог.
Както разбрахте препоръчвам да добавите там съкратена емисия. Ако емисията на вашия блог е пълна, не променяйте това. Утре ще опиша в Другият начина, по който се сдобих едновременно с пълна и съкратена емисия, за да бъде полезено за повече хора.

12 коментара:

  1. От много години го ползвам и честно да ти кажа - не виждам друг начин да следя толкова блогове накуп, без да губя време, иначе ако трябва да влизам поотделно във всеки един, ще ми се наложи цяла сутрин да стоя на компютъра. И Favit използвах, но за по-кратко, отказах се почти веднага, защото не е така функционален.

    ОтговорИзтриване
  2. Да и аз ползвам,много по-лесно ми е;)

    ОтговорИзтриване
  3. Добра застраховка срещу апокалиптичните проявления на личния компютър. Така нещата се пазят на още едно място.

    ОтговорИзтриване
  4. А аз предпочитам да чета в блоговете. Всеки блог си има атмосфера и настроение, които придават допълнително смисъл и особено усещане за човешко присъствие.
    Новите неща следя от блогрола на блога, а също и от блогролите на блоговете където наминавам.
    Може би наистина "губя" повече време, но за сега успявам да се организирам и времето прекарано из блогопространството ми е изпълнено с хубави емоции :)

    ОтговорИзтриване
  5. Аз не ползвам класически рийдър, искам да си чета новите публикации в блоговете по причините, изтъкнати от Шаренийка, а и не следя много блогове, така че не ми е необходим на този етап. В добавка - до сега не съм попадала на някой, който да ми хареса като дизайн и/или UX. За новите постове на блоговете, които следя разчитам на TBL, въпреки че избирателно ми "филтрира" емисиите и пропускам неща.

    ОтговорИзтриване
  6. Владо,добре,че e блогрола,от там влизам и чета новите публикации,иначе честно да си призная,не съм се сетила да ползвам Readera до сега:)))

    ОтговорИзтриване
  7. Извинявам се, че не отговарям на всеки отделно! Мисля, че около 20 човека четат основно през reader. Още толкова са с абонамент на имейл. Не зная кои са, но са от доста време и нямам намерение да ги притеснавям с ограничаване на емисията. Аз също предпочитам да вляза за да пучувствам и атмосферата, но при липса на време или пък слаб нет, емисиите са изключително удобен и бърз начен. Google reader е достатъчно добър за да търся нещо друго. Лично аз най-често следя през ТБЛ, който е чудесен агрегатор, но с тази забележка, че публикациите от блоговете без бутони излизат понякога след 6-8 часа. Обикновено е до 3-4 и е поносимо.

    ОтговорИзтриване
  8. Цъ, чета десетина блога и съм си ги наредил в блога.

    ОтговорИзтриване
  9. Не чета през Reader. Съсипва блоговете. Но пък на втория браузър съм си сложил рийдър за новинарските сайтове като Капитал ,Дневник ,Вести. Защото новините се четат най - добре през четец :)

    ОтговорИзтриване
  10. @МиткоВ , и това е начин, но от блога е най-неудобно.
    @Valkocompany, за съсепването на блоговете си прав, но светът върви нататък.

    ОтговорИзтриване
  11. Аз докато имах блог на blogspot четях през блогрола на блога пък и не знаех друг начин. След това прегвърлих всичко на нов адрес и под нова платформа, която вече не е на блогспот и чета през Reader-a. Проблема на Reader-a е че малко хора знаят за това и малко хора го ползват - т.е. трябва да имаш поща в Гугъл за да влизаш и четеш иначе не.

    ОтговорИзтриване
  12. Аз предпочитам през блогрола, но за някой сайтове ползвам четец.

    ОтговорИзтриване