Магистрали, инвеститори и тоалетни

Мисля, че годината беше 1992 година. Във фирмата, в която работех дойде първият човек с интерес към приватизацията ѝ. Доведе го познат от БАН, който беше пътувал много по света.
При посещението и след него не се случи нищо, защото наличието на сграден фонд, остаряло оборудване и малък пазар, нямаше как да привлече разумен инвеститор. Към тези недостатъци може да се добави и това, че повечето суровини и важни материали бяха внос, а в малкия град, квалифицирана работна ръка трудно се задържа.
Пътят до столицата и тогава беше неудобен, но поне поддръжката му беше добра. Разстоянието се изминаваше за около час и определено не беше пречка за нито един инвеститор.
Напоследък все по-често слушам, че имало ли магистрали и инвеститорите щели да дойдат по тях. Разбира се,че ще дойдат. Проблемът е, че когато дойдат по магистралите, няма какво да намерят и ще си тръгнат пак по тях. Както си тръгна преди години и кандидат-инвеститора за бившата ми фирма.
Всъщност подозирам, че сред причините да се откаже има още една. Има една случка от пътуването, за която знаят малко хора. Ако не сте на мястото на инвеститора, може да ви се стори и забавна.
Влизайки в дружеството, притесненият инвеститор попитал за тоалетна. От тук започвали проблемите, защото всички тоалетни в дружеството тогава бяха от типа на тази в инсталацията на Давид Черни. Чистотата също не беше качество, което притежаваха.
Смутеният водач, запазил самообладание и рязко обърнал колата. Обяснил на объркания чужденец, че има промяна в програмата и първо ще го настани в хотела, който бил на две минути път. След това настъпил газта и полетял през града, чудейки се къде има нормална тоалетна. Градската не била алтернатива, защото в нея никой не стъпваше, освен мургавата лелка, която дебнеше заблудени чуждоземци, за да им прибере таксата предварително.
Скоро вече пътувал по пътя за Боровец, но за съжаление двете заведения, за които знаел, че тоалетните поне приличат на такива, били затворени. Половен час след началото на екшъна, инвеститорът все пак успял да задоволи нуждите си в хотела в Боровец. Чужденецът бил възпитан и не протестирал, но няма как подобна случка, да не го е впечатлила.
По-късно в стария завод направиха цели две модерни тоалетни. Направиха го и след един месец ги заключиха. От началният им вид не беше останало нищо. Каквото можеше, беше откраднато, а за хигиената не искам да пиша. Колкото и да се правим на европейци, това е едно от нещата, по които никога няма да ги настигнем.
На следващите места, където съм работил, нещата бяха значително по-добре и поне инсталациите не бяха от 19 век. Само, че проблемът с чистотата винаги се е набивал на очи. Бил съм и в държавни и общински сгради, но нещата не са много различни. Нещо повече, виждал съм сгради дори в столицата, които нямат дори канализация. Добре, че имам здрав стомах и рядко ми се налагат такива посещения, но това е друга тема.
А случката с инвеститора, може да се повтори и днес. Всеки може да бъде подложен, или на средновековен уред за мъчение, или да понесе хигиената на тези места. Добрите примери са изключения, като тези в големите бензиностанции, са сред тях. Поне се правят опити да се поддържат чисти.
Вчера не зная защо си припомних тази случка и ми просветна. Просветна ми, защо сегашния премиер свързва магистралите с инвеститорите.
Ами да, разбира се! Инвеститорите ще дойдат по магистралите и няма да бъдат изложени, на опасността да посетят някоя „уютна“ тоалетна. Ще могат спокойно да „пуснат една вода“ в някоя тоалетна по новите магистрали и ще си отидат пак по новите магистрали. Няма да разказват и на внуците си приключенията в България, но пък няма и да оставят парите си тук. Защото за да вложи инвеститор пари, не са достатъчни магистралите. Дори и чисти тоалетни не са достатъчни.
Или пък са достатъчни, а аз бъркам?

13 коментара:

  1. Имаше едни лозунги по некогашните предприятия "Културния човек си мие ръцете" и други такива. Разказаната случка може да отвори цяла нова линия в инвестиционната програма на правителството, ако я прочете някой началник - НА ВСЕКИ ДОМ ТОАЛЕТНА (за да не се излагаме пред инвеститорите, иначе си знаем) :)

    ОтговорИзтриване
  2. @МиткоВ , вчера един зевзек в работата сподели по-вероятната нова линия: На мястото на релсите на фалиралото БДЖ- Асфалтови алеи за пешеходци.

    ОтговорИзтриване
  3. Ама да сложат и храсти за изхождане, че на открито е малко неудобно.

    ОтговорИзтриване
  4. През 1932 г. дядо ми, по бащина линия, построил къща в Коньовица. Здрава, голяма къща. През 1982 г., когато я „отчуждаваха“ трябваше да я взривят... Та, когато я подстроил, народа се събирал от околните схлупеняци - повечето обори още от турско, и цъкал от възхищение и завист. За едно само го подигравали - къщата беше с вътрешни тоалетни. Чудили се тогавашните коноьовичари как може да си сложиш кенефа в къщи?!
    През 1691 г. сър Дъдли Норт разсъждава върху принципите на пазара по начин, който е верен и днес. До написването на „История славяно­българская“ остават още 71 години...
    Бойкоборисовите герои от книгата, която е прочел, са ползвали гората за облекчаване на нуждите си. От друга страна, той пътува до Брюксел по магистрали... Кой знае какви глупости му се въртят из главата, докато пътува...
    Иначе, тъй наречения инвеститор има една единствена цел - да спечели от парите, които е вложил и колкото повече, толкова по-добре. Другото са подробности. Нито магистралите ще помогнат, нито клозетите ще попречат ако има нужнта му възвръщаемост.

    ОтговорИзтриване
  5. И на дядо ми тезата беше, че "вие у града серете, където едете. не го приемам това" :D
    Очевидно става дума за съвсем различен мироглед :)

    ОтговорИзтриване
  6. Да, ако САЩ са на първото стъпало на развитието на съвременната цивилизация, Европа на второто, то ние сме доста по-надолу. Такива са факите.
    За съжаление, това, което е казал Георги Димитров преди време, че „...за 10-15 години ще постигнем онова, което другите са постигнали за векове“, е невъзможно. Впрочем, типично изхвърляне на политик. Днешните го правят дори по-добре :)

    ОтговорИзтриване
  7. slavuncho каза:"...ако САЩ са на първото стъпало на развитието на съвременната цивилизация, Европа на второто, то ние сме доста по-надолу..."
    Не разбрах защо броиш стъпалата отгоре надолу, но схващам, че САЩ си ги поставил на върха. Защо?
    Иначе съм съгласен, че инвеститора ще дойде само за да издои, а ако не падне достатъчно келепир, ще извади ножа. После пак ще си тръгне.

    ОтговорИзтриване
  8. Прави сте, че инвеститорите, гледат основно възможностто за печалба, но ми се иска някой ден да го разберат и хората, които ни упрявляват. Иначе, че си останем просто тоалетна, която никой не поддържа.

    ОтговорИзтриване
  9. ivo_isa, :) стъпалата могат да се броят отдолу нагоре или отгоре надолу. Какво значение има? В случая, аз не знам на кое стъпало сме на цивилизацията, на която са лидер Щатите. Мисля, че не може да се отрече, че те са лидер на англосаксонската цивилизация, към която така упорито се стремят днес нашите политици. От друга страна, щом хората гласуват за такава политика значи и за тях САЩ са технологичната и финансова Мека.
    Държа да подчертая - не за друго, а за яснота, че това не е моята представа за цивилизованост, но... щом говорим за инвеститори, значи говорим за обществена система основана на пазарните отношения и т.н. :)

    ОтговорИзтриване
  10. По въпроса за инвеститорите и причината да изберат да вложат парите си тук или в Уганда например, смятам че не само печалбата е водещ фактор за избора.
    Както знаем по-голямата печалба е свързана с по-голям риск. Идвайки тук, подмамени от големите възможности инвеститорите оценяват риска по няколко критерии:
    - политическа и финансова стабилност в държавата за България се твърди, че сме доста стабилни (докато някой местен велможа, не реши че държавата е негова)
    - административни пречки - бюрокрацията е един от най-големите страхове на инвеститорите. Поговорката "Царя дава, пъдаря не" е типична за страната ни.
    - наличие на работна ръка - хора с отношение към труда - не става въпрос за квалифицираните кадри - те лесно може да се внесат от чужбина, но работниците, които полагат физическия труд за създаване на нещо - ако те нямат трудова култура, то това трудно се възпитава.
    - инфраструктура - "без пътища няма бизнес", но от примера с Икеа, видяхме че ако тропнеш по масата на премиера, ще ти направят път Слънце
    - има еще много фактори за инвестиционно решение и за всеки те са с различна стойност.

    Но по повод темата има една добра поговорка: Виж му бяната (тоалетната) за да разбереш какъв човек е.
    Разбирай - ако не си цениш домашния уют, как може да цениш служебния.

    ОтговорИзтриване
  11. @vassilev12 , подсети ме за един друг познат. Преди години усвоявахме ново производство, работата не беше тежка и търсеше жени. На въпроса, къкъв да бъде подбора на работещите, той каза:
    -Ще им отида на гости за десет минути. Ако къщата е подредена и почистена, това ми е достатъчно.

    ОтговорИзтриване
  12. slavuncho каза...
    "ivo_isa, :) стъпалата могат да се броят отдолу нагоре или отгоре надолу. Какво значение има?..."
    Мисля, че стълбата на цивилизацията има първо стъпало най-долу, а нагоре се достроява и в момента. Явно има и площадки където се разклонява. Някои клонове поемат отново надолу за съжаление. Мисля, че в момента крачим по един такъв.

    ОтговорИзтриване
  13. ivo_isa, :) съгласен съм, че развитието има посока. По моите представи то е по-скоро спирала (със своите отклонения, разбира се), отколкто стълба и затова историята се повтаря. И то не винаги като фарс...

    ОтговорИзтриване