Впечатления от Ubuntu 11.10 (Oneiric Ocelot)

На 13 октомври излезе новата дистрибуция на Ubuntu. При излизане на предишната дистрибуция, почти без да се замисля я инсталирах, но бях разочарован. След един ден мъки върнах старата, с която започнах и съм с нея до днес. Не познавам по-старите дистрибуции, но Ubuntu 10.10 се оказа, че е достатъчно удобна и практична за мен. Ако бях преминал от Windows XP на някоя от по новите, може би нямаше да реша да премина напълно към Линукс.
Не зная, кой е решил, че новия вид със странична лента е удобен, но просто не мога да свикна с него. Така и не мога да се ориентирам, коя програма, кога е стартирана. Хванах и някои неща, които не работеха. Оказа се, че по неизвестни причини, в инсталираната Мозила, няма начин да прехвърля отметките си.
Може би, ако се бях заинатил, щях да оправя всичко и дори да свикна с новия вид, но се отказах и върнах старата дистрибуция. Оцених като грешка, прибързаността си, защото наруших едно основно правило при работа с каквато и да е техника. Ако нещо работи добре, не трябва да се пипа и ремонтира. Всяка програма или операционна система, след поредния ъпдейт, гълта повече ресурси, има повече бъгове и е по-уязвима на атаки. Когато бях на XP, за три години бях разрешил ъпдейтите само на антивирусната и приставките на браузъра. В резултат нямах проблеми на машина, която е антика. След като наруших този принцип и обнових браузъра си, натоварването на компа стана двойно, да не споменавам и бъговете.
След два три месеца от инат опитах отново, но със същия резултат и взех решение, повече да не пипам нещата. Това,че не съм с най-новата версия е без значение, щом всичко работи, както аз искам.
Когато миналата седмица излезе новата дистрибуция, реших все пак да я погледна. Само, че този път последвах съвета на slavuncho и не я инсталирах, а я заредих, като Live CD. Не е същото, но в неделя и вчера си играх достатъчно, за да събера впечатления.
Според рекламния надпис на официалния сайт:
Компютърът ми ще е по-бърз и по-красив, дори от Мас....
Не съм работил с продукти на Apple, но и не ме интересуват. За мен е най-важно да е удобно и лесно за мен. Нали девизът на Ubuntu е:
Линукс за човешки същества.
За съжаление новата дистрибуция Ubuntu 11.10 (Oneiric Ocelot) е още по чужда за моя вкус и потребности. Шарена е, може би е и бърза, но ми е неудобна и е наблъскана с прекалено много излишни неща. Нещата, които ме отказаха от предишната, ги има и в новата. Определено не е за човешки същества.
От години сам инсталирам и поддържам компютъра си. Не зная много, но не ми и трябва, защото и с XP и с Ubuntu 10.10 , два часа след като поставя инсталационния диск, компютърът ми и напълно готов за работа. При това без да се ровя и чудя, кое за какво е.
Затова оставам със старата дистрибуция, а и бих препоръчал, ако някой току що прави първите си стъпки в Линукс, да не опитва последните две дистрибуции, а да потърси някоя от старите. Ще има всичко, което му трябва, лесно и достъпно, без излишни шарени ефекти.

19 коментара:

  1. :) Напълно съм съгласен. Ако продължават така ще си потърся друга дистрибуция на Линукс, най-вероятно Debian. Аз все още съм с 10.4, която е LTC и ще я поддържат до 2013...
    Що се отнася до пробите, още по-добре е инсталацията на флашка, защото дава възможност да се инстилират някои неща и да се види как вървят. Достатъчно е флашката да е по-голяма от 2-3 GB.
    Между другото, версията на Мозила, която е в 11.10 не позволява инсталирането и на Google Toolbar, ако го ползваш. В linux-bg.org, а сигурно и на други места, е показано как може да се върнеш към стария интерфейс, но...

    ОтговорИзтриване
  2. Мдаа. Убунту 11 и двете му версии са много неприятни.
    Май ще мина на дебиан.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз се замислям за Xubuntu. Графичната среда там е лека и удобна. На новото Ubuntu ми липсва това, че не мога да влача текст, файлове и всякакви елементи от един екран на друг, а аз така съм свикнал.

    ОтговорИзтриване
  4. @slavuncho , опитах да направя флашка, но ми дава грешка: разлика в сумите. Възможно е да е от самата флашка.Засега не мисля да правя промени. Доколкото зная, това че поддръжката на една дистрибуция е спряна, не значи че тя няма да си е напълно функционална. Ако ми трябва обновяване на програма, мога да го направя, но не не вярвам скоро да ми трябва нещо повече. Все пък ще следя и следващите дистрибуции, пък да видим.
    @Божан Божков, ще трябва да прочета повече за Дебиан.Опитах доста неща за стария комп, но това съм го подминал.
    @Cloxy , благодаря, че ме подсети! Това беше единственото, което върви добре на стария комп. Там май опитвах 10.04, но когато имам време ще погледна и последната.

    ОтговорИзтриване
  5. в момента тествам xubuntu и върви чудесно, макар и не толкова красив като gnome2. светотатството Unity - новата графична среда за версия 11 да го духа

    ОтговорИзтриване
  6. @Комитата , тогава ще го опитам задължително, но пък в момента машината ми работи както искам с 10.10 и скоро няма да променям.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, линуксоиди:-) Не мога да коментирам,защото не знам достатъчно. От време на време пробвам някой ливе диск, но общо взето ме мързи да се уча и на такива неща.

    ОтговорИзтриване
  8. @ivo_isa , всъщност нито един от коментиращите не е от фанатичните привърженици на линукс. Използваме го, дащото ни е по-удобен, а последните версии всичко друго, но не и удобни. Затова си изплакваме болката:)

    ОтговорИзтриване
  9. Дааа! Страхотно разочаровние се оказа Убунту 11.10 !!! Незнам кой и как реши изцяло преминаването към Юнити, но смятам, че е огромна грешка ! Ако продължават в същия дух не само няма да привлекат нови юзъри, но ще загубят и тези които имаха досега ! Много жалко !!! Съсипаха една страхотна ОС, който страшно много обичах и харесвах! Опитах с Gnome 3, но не е същото. Тотален УЖАС ! Колкото и да не ми се иска май ще трябва да си търся нова дистрибуция, а тъкмо свикнах за 1 година с тази !

    ОтговорИзтриване
  10. LinuxLive USB Creator
    Powerful yet easy-to-use
    LinuxLive USB Creator is a free and open-source software for Windows. It will help you in your journey of discovery with Linux.

    For you, LiLi creates portable, bootable and virtualized USB stick running Linux.

    ОтговорИзтриване
  11. @Анонимен ,както казах това, че след 6 месеца ще спрат подръжката на 10.10 не ме притеснява, защото дистрибуцията ще си работи нормално. Добавил съм няколко източника за обновяване на софтуера, ако се наложи и няма смисъл да търся нещо ново.
    @ivo_isa , не е само този. Има приложения, които могат да стартират винукс дистрибуции, като програми, без да се преинсталира.

    ОтговорИзтриване
  12. Моето мнение напълно съвпада с вашите. Аз също се върнах на 10.10 от 11.04 и за сега нямам сериозно намерение да сменям ОС.

    ОтговорИзтриване
  13. И аз не останах впечатлен от Ubuntu 11.10...

    Но пробвайте Xubuntu 11.10 и го разгледайте обстойно, ще останете доста приятно изненадани, как всичко работи, а пък и XFCE наподобява на Gnome 2 :P

    Отсега нататък ще използвам само Xubuntu, за мен това е истината ! ето и един screen да видите как изглежда :P

    http://i55.tinypic.com/2h6g77l.png

    ОтговорИзтриване
  14. Сложете си cairo-dock и всичко си е като преди.

    ОтговорИзтриване
  15. Като го поопознаете,ще видите че не е толкова зле.Просто е нещо ново.На мен дори започва да ми харесва!

    ОтговорИзтриване
  16. О.К., защо на Убунту 11.04 при началния екран просто не избереш в менюто вид на сесията "Убунту Класик"? Тогава ще ти се зареди Gnome 2.32, а не Unity. И аз не съм почитател на промените в новите версии и затова направих точно това.
    Засега не съм си инсталирал 11.10, но и при него може да си добавиш сесия "Gnome classic". Отваряш терминала и изпълняваш командата "sudo apt-get install gnome-session-fallback". Всъщност, тя не е точно като стария вариант, но е доста подобна. Тук има една особеност, за да променяш панелите /примерно да преместиш стартер на програма/ трябва да натиснеш клавиша Alt и тогава да натиснеш десния бутон на мишката.

    ОтговорИзтриване
  17. @ Анонимен, защото остават хиляди други недомислени неща и това не е само мое мнение. Защото трябва да прехвърлям ръчно над двеста отметки на мозилата, защото компютърът ми е достатъчно мошен, но не виждам смисъл да го товара излишно, защото новите версии не ми дават нищо от по-добро, от което да се нуждая. Защото ако един час след инсталация не мога да ползвам компютъра, а продолжавам да се ровя в настройките, лично на мен не ми върши работа. Доволен съм от 10.10 и мисля, че след нея посоката е объркана тотално, до такава степен, че ако някой ден реша, че 10.10 не ме задоволява може да се върна на уиндос.

    ОтговорИзтриване
  18. О.К., и кой лош чичко те накара ръчно да прехвърляш двеста отметки от Firefox?
    Във Firefox може да си импортираш всичките отметки във файл. Във меню "Отметки" отиваш на подменю "покажи всички отметки". Ще ти се покаже прозорец "библиотека", от менютата горе избираш "внасяне и резервно копие", и после "изнасяне на отметки в HTML", избираш в коя директория да ги съхраниш и това е. Така в избраната директория ще се създаде файл "bookmarks.html", който съдържа всичките ти отметки. После, когато искаш да импортираш отметките, отиваш пак на същото място, но вместо "изнасяне на отметки в HTML", ще избереш "внасяне на отметки от HTML" и избираш като файл от който да се внесат"bookmarks.html".
    Цялата тази операция няма да ти отнеме повече от 2 минути. Разбира се, ако държиш ръчно да си ги прехвърлиш, няма лошо.
    Настройките на 11.10 не мисля, че би трябвало да ти отнемат особено повече време от тези на 10.10. Времето в повече ще е, за да си настроиш изгледа да наподобява стария, но това не би трябвало да е чак толкова продължително
    занимание.
    И аз също не харесвам новата среда, затова засега си карам с 11.04., където ако избереш сесия "Убунту класик", работната среда ти е точно същата, както в 10.10.

    ОтговорИзтриване
  19. @Бисер Маринов , ако си прочел коментарите и текста и си опитвал да го направиш, щеше да знаеш, че във варианта на мозилата, която е с дистрибуцията тези менята ги НЯМА. Виж и първия коментар. Само,че всички спорове са излишни повече, поради една най-важна причина. Новите дистрибуции не ми дават нищо ново. Може да съм идиот, но не съм чак толкова, че да мина на по-тежка версия, само защото е нова.

    ОтговорИзтриване