Шистов газ

Човечеството всяка година увеличава потреблението си на енергия, а източниците и запасите на суровините, които са ефективни и евтини намалява. В края на миналия век, поредица от прогнози твърдяха, че към 2020-2030 година наличните ресурси ще се изчерпат. Днес границите сигурно са отместени напред във времето, но на всички е ясно, че „обядът“ ще свърши някога.
Основните източници на енергия продължават да са нефта и природния газ. В стремежа си да задоволят търсенето, компаниите в бранша усилено работят за откриване на нови находища, защото старите се изчерпват. Дупчи се навсякъде, като се забравят или пренебрегват напълно рисковете. Увеличават се инцидентите и замърсяването на огромни площи, а „дребните“ аварии, дори не се броят. За заличаване на следите от всяко от тях обаче, трябва време много по-голямо от един човешки живот.
Америка дълго ще помни взривът в Мексиканския залив на сондата “Дийпуотър хърайзън” през миналата година, а сумата която ще изплати “Бритиш петролиъм” нито ще премахне щетите, нито ще гарантира, че това няма да се повтори. Печалбите в бранша са над всичко и нищо не може да спре компаниите.
България е от страните, които на практика напълно зависят от вноса. Нямаме големи залежи, но това не пречи изследванията и сондажите да продължават. Както навсякъде по света и тук основното е да се извлече максимална печалба с минимални средства, а възможните последици се пренебрегват.
Преди около година се заговори за нов източник на енергия- шистовия газ. Тогава не знаехме нищо, но днес вече и на децата е ясно, че дори да имаме залежи, евентуалния добив с днешните технологии е опасен и за хората и за околната среда. От тогава темата и протестите са периодични, но за разлика от темите за Белене и Южен поток, са встрани от водещите теми. Дори и много от блогърите, които не пропускат да коментират и протестират по актуалните и важни теми, подминават тази. Самият аз съм се отказвал няколко пъти да пиша по темата. Защо?
Има повече от една причина. Със сигурност причината не е в недооценяване на рисковете или незаинтересованост. По-скоро е лична своеобразна форма на протест, срещу цялото развитие на протестите и използването им за цели, далечни от проблемите. Протест срещу фалша и използването на горещи обществени проблеми за частните интереси на партии и отделни хора. Нека припомня историята, както я видях аз:
Първата реакция не беше от страна на родните екологични организации или пък български политици и общественици. Тя беше от руска страна и въобще не коментираше евентуалните рискове. Критиката беше срещу цената на добития газ и трудностите при добива. Това не ме учудва, защото безопасността и екологичната страна на въпроса, никога не са били нещо важно за която и да е компания в отрасъла. Независимо дали е руска или американска. Гледах клиповете за поражения и замърсявания в Америка при добива на шистов газ, но съм виждал подобни клипове и за дейността на руската компания.
Следващите, които яхнаха тревогите на хората, бяха от БСП. Темата беше удобна за използване в предизборния цирк. Веднага след изборите от ръководството на партията забравиха проблемите и страховете на хората, заемайки се да се боричкат за властта в партията. Докато обикаляйки страната, говореха колко опасно е сондирането, удобно бяха забравили за други проекти, започнати по тяхно време. Проекти, които са също толкова опасни и рискови. Излиза, че едно евентуално замърсяване е лошо нещо за хората в Добруджа, но е хубаво нещо за бургазлии? Или пък атомната централа в Белене, ще е здравословна за тамошните жители?
Следващите бяха екологичните организации. По-добре късно, отколкото никога. Само, че зная достатъчно за начините им на действие за да им имам доверие. Освен това, ако за хората четящи този блог, може да няма разлика между сондиране за природен газ и за шистов газ, за хората от тези организации би трябвало да има. Недопустима е да се подава невярна информация, с единствената цел, да се покажеш в новините.
През тази седмица се явиха нови „защитници“. Две партии, които имат катастрофални резултати на изборите, решиха и те да опитат да вдигнат шум. Отново единствено гонейки собствените си интереси, а не тези на хората, които ще носят последствията.
Така не става. Недопустима е използването на различни критерии за еднакви или подобни проблеми. Добивът на шистов газ по сегашните технологии е опасен, но не по-малко опасни са и стотици други производства, а за тях не се говори. Не се говори и за проблемите и замърсяването от сондирането и добива на природен газ в България, а ги има.
Нямаме механизми, които да спират нещата още преди да са станали. Нямаме и ефикасни механизми за контрол и наказание на нарушителите. Няма и да имаме, защото всичко е въпрос на пари и печалба. Дори и екологията се оценява в пари и възможна печалба.
Срещу това сме безсилни. Безсилни сме срещу, лицемерието на политици, срещу търгашеството на псевдо еколози. Безсилни сме срещу една система, за която сме единствено данъкоплатци и работна сила.
Безсилни сме, но ние сме си виновни. Виновни сме, защото позволяваме да ни използват. Използват тревогите ни, страховете ни и самите нас и го правят без всякакви скрупули. Защото хората, които яхват справедливите протести на разтревожени за бъдещето си хора, няма да живеят в Белене. Няма да почиват на замърсеното и бетонирано родно Черноморие. Домът им няма да е близо до някой работещ или изоставен сондаж.
Няма защо да се лъжем. Ще си имаме АЕЦ Белене и Южен поток, в България ще се сондира и ще се добива шистов газ. Това са пари и възможности за печалба на енергийната мафия, а другото е без значение.
Не е само тук така. Така е по целия свят. Преди година бях на семинар с представител на американска фирма, който с гордост обясняваше за поредните екологични промени в законодателството на САЩ. Всъщност промените, бяха насочени предимно към защита на интересите на американските фирми, а екологията беше фон. Протекционизъм, а не грижа за хората и природата. Същото е и в ЕС, Русия и навсякъде.
Може би ще има хора, които няма да са съгласни с написаното, но ако поне един човек се замисли, ще съм доволен.

17 коментара:

  1. Добре написано.Напомнянето е добро дело.

    ОтговорИзтриване
  2. шистовия газ не е нещо ново, но до момента беше нерентабилен за добив у нас.Също като златто в Крумовград. И там цената на продукта на междунардните пазари определя дали си струва да бъде добиван или не. Друг е въпроса какво отражение дадва добива на тези суровини на околната среда, и какъв е публичния държавен интерес от тази дейност.

    ОтговорИзтриване
  3. @Анонимен , за съжаление съм се убедил, че няма смисъл от припомняне. Хората прават едни и същи грешки независимо, дали помнят или не.
    @Емо, за съжаление държавния интерес не се определя от хората в държавата.

    ОтговорИзтриване
  4. Каква рентабилност, бе хора, вие чувате ли се какво говорите?

    Случайно замърсен подземен водоизточник се самозичиства за 30-40 години, за една шахта за шистов газ преднамерено отиват 1100 камиона-цистерни от които 600 са вода, която после не става за нищо, останалите са химикали за хидравличния удар. Замърсява се не един източник, а ЦЕЛИ ТЕРИТОРИИ. Водата в разтвора за удара пренася максимално силата на взрива, натрошава скалата, за да изпусне газта, но заедно с това смесва при взрива газ, вода, частици, замърсители и т.н. - всичко долу става хаос. Колко време си мислите, че ще и отиде на природата да оправи това? Няма как да са "само" 30-40 години. Вижте "Шистов ад" (Fracking hell) и вижте последствията за самите хора, които живеят на места, където това се прави.

    Изобщо добива на дървесина от клона на който седиш е рентабилно нещо. Достойно направо за Нобелово отличие.

    ОтговорИзтриване
  5. Извинявам се много ако съм засегнал някого, но тази технология, не е увреждаща, а направо унищожителна.
    И прекалих със старанието си да обърна внимание на това, простете.

    Тя отравя водоизточниците, от там и условията за нормален живот, за нормално растениевъдство и животновъдство изчезват, унищожава екосистемата и отгоре, и в почвата. Земята е комплексен ресурс. Унищожаването и освен, че реално е престъпление, води и до това да търсиш безплатните до момента нейни местни ресурси от другъде. Ако са останали наоколо, защото добива е не с една сонда, а с множество сонди в даден територия.

    Да, факт е че добива от клона на който седим се увеличава всеки ден. И това говори много зле за човечеството, част от което всички сме. Но нека сме наясно с нещата, нека не ни правят на маймуни изказвания на "учени" и "икономисти" и т.н. Така поне има някакъв шанс някой ден да се измисли решение.

    ОтговорИзтриване
  6. @Анонимен, поколебах се дали да изтрия коментара ви. Всеки който има достъп до нет е виждал или чел достатъчно, но очевидно не сте се опитали дори за миг да помислите, докато четете материала. Точно затова скачате да защитавете неща, които никой тук не оспорва, а не виждате истинския проблем.Това ме кара да мисля,че все пак трябваше да напиша текста. Може пък някой да го прочете наистина и да се замисли с главата си.

    ОтговорИзтриване
  7. "...Безсилни сме срещу, лицемерието на политици, срещу търгашеството на псевдо еколози. Безсилни сме срещу една система, за която сме единствено данъкоплатци и работна сила..."
    Да добавя:
    Безсилни сме срещу алчността на бизнеса, за него сме само консуматори. Безсилни сме да изгоним търговците от храма на баща си.
    В колибката има хубав филм: Векът на Аз-а (The Century of the self). В четири серии.

    ОтговорИзтриване
  8. @ivo_isa, ами консуматори сме. Вчера тук бяха лепнали и линк към клипче за протестите за по-ниски цени на горивата. Така и не разбрах връзката, но хората са готови да унищожат цялата Земя, за да си сварят чай или да не изминат сто метра пеша.

    ОтговорИзтриване
  9. Изгледай филма. Хората не са виновни. Винаги съм имал усещането, че това поведение се насажда преднамерено. Оказва се, че не съм бил далече от истината.

    ОтговорИзтриване
  10. Ето какво проучване се прави от американците за шистовия газ:

    http://www.midhudsonnews.com/News/2011/December/09/frack_WY-09Dec11.html

    ОтговорИзтриване
  11. докога България ще бъде полигон за експерименти от чужди нам интереси.защо трябва да досъсипем родната ни природа заради някъкви съмнителни печалби които несъмнено ще отидат в чужди сметки.крайно време е да накараме това продажно правителство малко да се освести и да престане да превръща България в пустиня защото това ще ни се случи ако допуснем добива на шистов газ.в САЩ вече събират плодовете на такива експерименти.господа управляващи България не е частна фирма която да разпродавате.ако не те в състояние да решавате проблемите отидете си за да ви заместят такива които знаят и могат.НЕ на шистовия газ.

    ОтговорИзтриване
  12. Написани са много истини, но коментарът отирча всичко, дори досегашните усилия за борба с безумието хидравличен удар, които слага под общия знаменател "псевдо еколози"... и накрая ни обяснява, че всичко това ще се случи.
    Не съм съгласна с това по следните причини:
    1. Основният отпор в момента се оказва от граждани - те, всъщност НИЕ, дори не претендираме да сме "еколози", а и няма нужда да си еколог, за да се изправиш срещу тези, които ти готвят гибелта. Нека не принизяваме порива на пробудилите се - нека го оценим и подкрепим, защото само с отрицание нищо не става - трябва хубавото да се цени и най-вече ако нещо не ни харесва, да предлагаме позитивна, реална алтернатива и да действаме, а не да си седим у дома на топло и да хленчим. Именно такива хора - граждани, доброволно излезли в студа да протестират, да стоят на пункта за събиране на подписи, да разпространяват собственоръчно копирани информационни материали, вършат нещо реално и се борят. Тези, които се опитват да яхнат инициативата за собствени цели, само вредят и я компрометират. Но опитите на този или онзи да се облажи от гражданската активност не са основание да не противодействаме на безумието хидравличен удар - тук не става въпрос за политика, а съвсем буквално за оцеляване, така че само защото не харесваме някой, който е казал "не на шистовия газ", не трябва да се настройваме срещу цялата кауза.
    2. Ако сме примирени, че сондиране ще има, и не правим нищо по въпроса, е напълно безполезно да седим и да хулим. Все пак нека кажем твърдо: СОНДИРАНЕ НЯМА ДА ИМА... и да отстояваме тази позиция, защото - както казах, въпросът си е на живот и смърт. Потънали в примирение и пасивност сме по-зле от мъртъвци. А и как така ще се примиряваме с решенията на правителството, когато те са антибългарски и античовешки?! Трябва да притиснем "властимащите" да работят в полза на законния си работодател - българските граждани! Управата не е избрана, за да командва авторитарно и да се облажава: тя е НАЗНАЧЕНА от нас да ни служи и имаме не само правото, но и задължението да я контролираме. Така че ние трябва да кажем дали ще има или няма да има сондажи.

    ОтговорИзтриване
  13. И още:
    "Добивът на шистов газ по сегашните технологии е опасен, но не по-малко опасни са и стотици други производства, а за тях не се говори. Не се говори и за проблемите и замърсяването от сондирането и добива на природен газ в България, а ги има." Да, много технологии са опасни, но за момента най-машабната заплаха наистина е хидравличният удар. А и при положение че гражданската инициативност тепърва се заражда, имате ли предложение как може всички тези проблеми да се борят наведнъж? Апоред мен правилната стратегия е да се захващат един по един според това кой е най-застрашителен, междувременно да се следят останалите и при достатъчен капацитет да се захващат и те. Освен това не е вярно, че не се говори и действа по останалите проблеми: цианидите при добива на злато например бяха забранени благодарение на активисти. Това че големите медии не говорят по въпроса, не значи, че никой не го е грижа. Нещо друго: законодателното предложение, което ще внесе в парламента гражданската инициатива против шистовия газ, включва също текст за забрана на нагнетяването на въглероден диоксид под земята - друга голяма опасност, която правителството се опитва да прокара тихомълком покрай всички пошли сензации.
    И още:
    "Нямаме механизми, които да спират нещата още преди да са станали. Нямаме и ефикасни механизми за контрол и наказание на нарушителите. Няма и да имаме, защото всичко е въпрос на пари и печалба." Механизми и контрол няма, но именно затова гражданската инициатива срещу шистовия газ ще внесе в парламента законодателно предложение. То не решава проблема, но е крачка напред и е форма на граждански натиск. Ако само седим и се оплакваме, че нищо не е наред и няма да бъде наред, по-добре да мълчим... но най-добре е да полагаме усилия, за да подобрим положението. Участието в гражданската инициатива (с протести и събиране на подписи в подкрепа на законодателното предложение) е такова усилие.
    И така: време е да действаме! Не се отчайвайте, не се отдавайте на негативизъм, а действайте! Борбата ще е тежка и дълга, трябва да сме активни през цялото време... и най-вече трябва да имаме съзнанието и самочувствието, че онези във властта са НАШИ служители и имаме пълното право (и задължение!) да ги принудим да ни служат. Аз си плащам данъците и осигуровките, а съм принудена да загърбя работата и приходите си, за да се боря с тези, които по закон трябва да служат на мен. Абсурдно, нали? Е, да действаме!

    ОтговорИзтриване
  14. @Анонимна, не слагам всички протестиращи под един знаменател и мисля, че е достатъчно ясно. Може би, трябваше само да изброя имената на споменатите "екологични" движения и действията им през годините, но ще е някой друг път.
    Колкото до това дали ще има сондажи, това не зависи от мен и от вас. Не зависи от протестиращите и ако си отворите за миг очите ще го разберете. Преди около седмица се приеха и са в сила поправката в закона-"Витоша ски". Нима протестите я спряха? Нима протестите спряха узаконяването на безобразната кражба на земя в Банско?
    Решението дали ще има сондажи е в ръцете на изпълнителната и законодателната власт, а те не са слуги на хората, а господари. Така е не само в България.
    Твърдението, че чрез граждански протести и позиция, може да се влияе на политическата класа са утопия. Погледнете нещата и по света и пребройте успешните протести.
    Единственият път е разбиване на статуквото в политиката, но това не става за един ден. Не става с няколко излизания на улиците и площадите.Бих подкрепил всяка инициатива в тази посока, но зная, че е трудно. Защо не помислите, вместо да разпилявате енергията на хората в единични протести, да я впрегнете в създаването на организация, която ще търси достъп до истинските механизми на властта, чрез политическа активност. Не на парче и за отделен проблем, а за търсеща решение на хилядите проблеми и разбиване на сегашния порочен модел.

    ОтговорИзтриване
  15. Така е, протестите няма да променят нещата за един ден, но те не изключват останалите форми на действие, нито останалите изключват протестите; освен това протестите са не само форма на граждански натиск, а и един вид "будилник", който обаче трябва да звъни доста пъти (и да не му свършват батериите, образно казано), за да събуди достатъчно хора.
    И всъщност каквато и промяна да искаме, тя трябва да е подплатена с подходящия манталитет. Ако сме с манталитета, че ония са господарите, а ние - "раята", няма как да разбием статуквото.
    "Бих подкрепил всяка инициатива в тази посока, но зная, че е трудно." - надявам се трудността да не е причина за отказване. Освен това говорите във второ лице, а трябва всеки лично да се ангажира с промяната. Ако имате идеи за промяна, самите вие (обръщение към всички) търсете начин за реализацията им. Воюва се на много фронтове, всеки прави каквото е по силите му, засега наистина не сме ефективни, но няма как да бъдем, ако повечето седят отстрани и само дават идеи, без да се ангажират с участие.

    ОтговорИзтриване
  16. Два месеца след публикуването, реших да спра коментарите под поста. Както прогнозирах, решението беше взето независимо от протестите.Ако някой мисли, че 8000 протестиращи в 12 града, са повлияли, си е за негова сметка. Когато имам да кажа нещо ново и има смисъл от това, ще го направя в нов пост. Дискусията тук вече е безсмислена.
    Има и друга причина, да спра коментарите тук. В последните дни премахнах десетина коментара, обиждащи коментиращите и мен, или просто тъпи лозунги. Не е случайно. Политици, които си мълчаха като риби, когато трябваше да се говори и тайно потриваха ръце, от конфронтацията, сега се сетиха, да се намесят. Партизаните им под строй спамят из целия нет, навсякъде където става дума за шистов газ. Дори са се научили да използват Google за търсене, но това не ме учудва. Не е за първи път и няма да е за последен, но подобни неща в личния ми блог не търпя.

    ОтговорИзтриване