Полицейското насилие

През миналата седмица темата за родната полиция отново излезе на дневен ред. Два случая, с меко казано „превишаване“ на правата на полицията, разбуниха духовете най-вече във Фейсбук.
Само че, както винаги нещата се сведоха до личностите отговорни по някакъв начин, а не се споменава истинската причина такива случаи да не са изолирано явление.
Преди години беше лесно. Родната милиция беше страж на Партията и хората си знаеха, че е по-добре, да нямаш пресечни точки с нея. Днес системата освен козметични промени е същата, но никой от хората, които се изредиха във властта, няма интерес да промени нещата. Не си спомням управление или министър, при когото не е имало такива случаи.
Причините да няма реформи и промени са много. Може би, някой ден все пак нещата ще се променят, но не в посоката, в която очакваме. С малко желание, промяна на структурите и организацията и подбор, поне външно полицията ни може да има нова фасада. Това рано или късно ще се случи, не защото политическата ни класа го желае, а защото ще бъде принудена да направи това. Все пък сме част от Европа и поне фасадата трябва да лъскава.
Полицията ни може да стане по-ефективна и по-малко корумпирана, но това няма да промени същността на институцията. Тя не зависи от министъра, нито от ръководните кадри. Не зависи и в какви закони ще бъде облечена основната функция на полицията. Най-малко зависи от редовите полицаи, защото те са хора, като всички нас. Добри и лоши, умни и глупави, структурата на състава на полицията, просто копира този на обществото, в което живеем.
Във всички времена, във всички държави, още от създаването на тази институция, основната и функция не е защита на редовите граждани. Полицията, независимо как се нарича, е инструмент на държавата, който трябва да защитава интересите на държавната власт и на тези, които я упражняват в момента. Този инструмент е създаден да служи, независимо , кой държи властта. Няма значение, дали се нарича Бойко Борисов, Станишев, Първанов, Доган, Костов, Димитров, Янев или Сидеров.
Днес управляващите се правят на изненадани, а опозицията на възмутена, но нито едните, нито другите искат промени. Всеки си прави сметката, че когато дойде неговият ред да е на власт, вътрешното министерство, ще е в негови ръце. Тогава този инструмент, ще се използва с пълна сила. За тази цел, колкото нещата са по-зле, толкова е по-удобно. Не е нужно този инструмент на властта да е добър. Достатъчно е да е послушен. При проблеми, вината винаги може да се прехвърли по веригата към най-ниските нива. Това е редовна практика и не е измислена в България.
Не е измислено и това, което знаехме навремето. Знаехме, че е по-добре да нямаш никакви пресечни точки с полицейските структури. Виновен или не, няма значение. Един инструмент, който е създаден само за да се подчинява, не прави разлика.
Не са виновни хората, които работят в полицията. Те са нормални хора, като всички нас, независимо дали са редови полицаи или нагоре във веригата. Виновна е политическата система, а нея няма как да променим. Можем да сменим хората, които я ръководят, но системата се запазва.

9 коментара:

  1. Владо, 100% си прав! Ако сега опозицията реве, то когато вземат властта моментално ще забравят какво са прокламирали. Полицията е инструмент, но за разлика от преди сега там попадат всякакви елементи. Ще дам пример с един младеж, когото бегло познавам. Уволниха го за кражба от фирмата в която работеше, стана катаджия и го хванаха в една от акциите за взимане на подкупи. Уволниха го и от там, сега е граничен полицай. Това е нивото на повечето хората-които ни "пазят", мисля, че коментара е излишен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Емо, имам познати и приятели полицаи, които уважавам. Днес работата им е многократно по-трудна от старото време. Иначе си прав, че цедката на входа я няма, но и никога не я е имало. Мой роднина спортен национал, беше пребит от двама пияни милиционери без причина през 1988 година. Това беше края на кариерата му, а наказанието им беше преназначаване в друг град. Системата винаги се нуждае такива хора, защото са управляеми.

      Изтриване
  2. И двамата сте прави...На опозицията работата и е да реве и да чака...може и да псува за авторитет. Матрицата работи. Просто по света ,за разлика от нас, козметиката е е отработена по-прецизно.Опитът си е опит :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, доста са напред в нещата.Там и боят е част от свободата.

      Изтриване
  3. Колеги-блогъри, всичките сте прави :)))
    Само не съм съгласен с края, че системата не може да се промени. Може, а и натам вървят нещата. Това показва и историческия опит - обществените системи се променят, когато му дойде времето и това - тук вече май ще се съглася, не зависи много от хората. Може и да са прави тези, които мислят, че освен природни има и обществени закони...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прав си, ама като искаме да са ни наред нещата днес:) Освен това повечето промени в обществените системи са в областта на производствените отношения, докато в другите области нещата почти не са мръднали от времето на Римската империя.

      Изтриване
    2. Откакто и докогато всичко се прави за пари така ще да е...

      Изтриване
  4. Системата трудно ще се промени, тъй като огромна част от младото население на страната мечтае за работа в полицията - не заради престижа, не заради желанието да се бори с престъпността и да помага на другите, а просто защото заплатата е сигурна. Особено в малките населени места. Така че какво ще и променяте на системата, когато сержанта, който трябва да се грижи за безопасността и обществения ред до вчера е имал избор - полицай или престъпник; и до вчера е играл с днешните криминалци.
    Отделно полицаите ни са не особено умни - ако бяха, нямаше да са на улицата, а в университетите. Какво да му обясняваш на такъв за граждански права, за екология, за право на протест, когато шефовете му в РПУ-то са му набили в главата, че заради такива като теб те са на мероприятие в момента, вместо да са си вкъщи на топло?

    ОтговорИзтриване
  5. slavuncho говори не за днес или утре. Той от доста време е привърженик на идеята, че системата може да се промени само с образование и разпространение на знанията до колкото се може повече хора. Виж банера в блога му. Става бавно, но наистина това е единствения път.

    ОтговорИзтриване