ACTA – текст

През седмицата основната тема в мрежата е ACTA. Прочетох много материали и мнения. На много малко места, обаче се дава линк към пълния текст на споразумението. Затова давам по-долу такъв към българския превод. Мисля, че това е много по-полезно, отколкото да коментирам. В случая давам предимство на информацията в чист вид. Редовните гости в този блог сте достатъчно интелигентни, за да си съставите свое мнение сами, а това е по-най-важното в случая.

Текстът е ТУК

Или можете да го свалите в pdf формат от ТУК.

Ще спомена само още три неща:
Първо, прекалено често въпросът се свежда до свалянето на филми, музика и софтуер. Не мисля, че възможностите на мрежата трябва да се свеждат до това. Ако наистина е така, приличаме на австралопитеци, които използват компютъра си, за да чупят орехи върху него.
Второ, надявам се реакциите и активността да не се само и единствено върху конкретния казус. Премиерът обеща, че при ратифицирането в парламента, няма да се променят българските закони. Интересно ми е, колко от хората използващи мрежата, познават тези закони и дали това е достатъчно.
Мрежата с всяка минута все повече се комерсиализира и неусетно започва да прилича на попфолк телевизия. Това ли искаме като потребители и дали и как можем да променим посоката, за да защитим правата и интересите си?
Трето, в полемиката се намесиха вече и родните политици. Както винаги, единствената им цел е да „яхнат вълната“. Темата, какво винаги ще се измести, а от поредната говорилня, потребителите нямат никаква полза. Надявам се, че този път няма да успеят, но това зависи от всички нас.

Ще се опитам в някои от следващи постове, да споделя мнението си, доколко думата свобода приляга на това, което е мрежата днес. Темата е доста обширна, а искам да я разгледам подробно и ще отнеме време, но ще го направя. Така че, запазете коментарите си за тези постове.

5 коментара:

  1. Прочетох го, дори споменах при Салвунчо, че това не е търговско споразумение.
    Единствения изход, е да не бъде ратифицирано от ЕС. За целта трябва протест, както го направиха Поляците и както трябва да го направят всички нации в ЕС. Само тогава ще отпадне.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зная Емо и анализа в блога ти днес е точен. Само че, има доста неща, които не са както трябва и без АСТА , а срещу тях не протестираме. Приели сме ги за даденост и вече дори не ги забелязваме. Те също са резултат от превръщането на нета в бизнес среда и то без правила. Дано намеря време през следващата седмица, да подредя поста.

      Изтриване
  2. Прав си! Много неща се натрупаха, а хората са де мотивирани. мисля да използвам случая на 11 и да протестирам, не толкова заради АСТА, колкото за цялото безумие, с което сме обградени.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Проблемът е, че гражданите и на България, и на света вече неколкократно ясно изразиха мнението си срещу подобни ограничения на Интернет. Световните политици сякаш са слепи и глухи. След по-малко от година ще се появи следващото споразумение, закон или директива, което ще е още по-мъгляво и още по-мракобесно.

      Изтриване
    2. dzver, така и ще продължава, но не съм съгласен, че политиците са в основата. Мрежата е място, където вече се печели добре и затова се превръща в бойно поле на бизнес интереси. Някога за да открият причината са търсели жената, а днес трябва да се търси къде са парите.

      Изтриване